Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Den digitale dagsorden: et prisbelønnet EU-støttet projekt kan give hurtigere bredbåndsforbindelser

Bruxelles, den 28. oktober 2011. På Future Internet Week i Poznan i Polen har et EU-støttet projekt, hvor der er udviklet en langsigtet løsning på trafikoverbelastning i internettet, netop belønnet med en pris. TRILOGY-projektet fik Future Internet Award for at have givet et enestående bidrag til internettets arkitektur og protokoller, hvorved Europas borgere kan få hurtigere og mere pålidelige internetforbindelser.

Projektet, der har varet i tre år og kostet 9,2 mio. EUR, blev afsluttet i marts 2011. De deltagende forskere og firmaer fra Belgien, Finland, Tyskland, Grækenland, Spanien, UK og USA skulle finde metoder til at styre trafikken på en sådan måde, at der bliver mindst mulig overbelastning i de mest trafikerede punkter, og dermed give internettets brugere bedre forbindelser. EU har givet 5,9 mio. EUR i støtte til ikt-forskning.

Mere præcist er der under TRILOGY-projektet for det første udviklet en Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP), som er en udbygning til internettets standard-TCP-protokol. Med den kan der sendes data fra et knudepunkt til et andet ad flere forskellige veje samtidig. For det andet er der udviklet en algoritme til multipath routing, så man kan udnytte multihoming i nogle slutpunkter, og for det tredje en "congestion exposure"-udbygning til internetprotokollen (IP), som kan overvåge overbelastning i internettet. De tre komponenter vil tilsammen gøre internettet mere robust, mere fleksibelt og mere omkostningseffektivt.

Prisen er udtryk for anerkendelse af den europæiske forskningsindsats for udvikling af fremtidens internet på baggrund af den stadigt stigende trafik på bredbåndsnettet som følge af nye applikationer og efterspørgsel efter videostreaming.

Ikt-branchen har allerede taget resultaterne af TRILOGY-projektet til sig og integreret dem i flere operativsystemer, både open source og kommercielle systemer, så alle brugere får mere robuste og fleksible internetforbindelser.

At bruge midler fra syvende rammeprogram for forskning og udvikling (RP7) til at støtte innovative ikt-løsninger, som er til hjælp for EU's borgere og virksomheder, en er af prioriteterne i Den Digitale Dagsorden for Europa (se IP/10/581, MEMO/10/199 og MEMO/10/200).

Baggrund

Der er mere trafik på internettet end nogen sinde før. Eksempelvis bliver der alene fra YouTube vist 3 milliarder videoer om dagen, og hvert minut i 2011 er der oploadet videoer, som det vil tage 2 dage at se. Efterspørgslen har betydet, at der er mindre båndbredde til rådighed, og undertiden sået tvivl om, om internettets konstruktion overhovedet er solid nok.

Under TRILOGY-projektet er der udviklet tre nye arkitekturkomponenter, som vil være med til at holde trafiksammenklumpningen på internettet i ave.

Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) sørger for, at der kan sendes data mellem to knudepunkter i nettet ad flere forskellige veje samtidig. På den måde samles den kapacitet og pålidelighed, der ligger i det store udvalg af forskellige veje gennem nettet, og man kan udnytte multihoming i slutpunkterne – fx en mobil enhed med flere trådløse grænseflader. Der findes en open source-version af denne protokol til Linux-operativsystemet, og den er afprøvet og porteret til Android- og Nokia-enheder. Derudover er ikt-firmaet Oracle ved at implementere MPTCP i sit Solaris-operativsystem.

Multipath routing: Under TRILOGY er der udviklet en algoritme til multipath-routing, således at internetroutere kan vælge flere veje til en given modtager i modsætning til i dag, hvor de kun kan vælge én. Det betyder, at trafikken spredes ud på flere forskellige veje og dermed, at netforbindelserne bliver mere robuste, hvis én vej bliver afbrudt eller overbelastet, og at nettet som helhed bliver udnyttet bedre.

Congestion Exposure (CONEX) sætter IP-enheder i stand til at overvåge og udveksle meget detaljerede oplysninger om overbelastning i nettet. Hidtil har kun slutpunkterne i nettet kunnet gøre det, men nu kan en bruger eller et net drages til ansvar for, hvordan de påvirker andre brugere. Det tilskynder også til investering i ny kapacitet.

Pristildelingen blev offentliggjort på den afsluttende session i Future Internet Assembly (FIA), som er en del af Future Internet Week, der fandt sted i Poznan i Polen i ugen 24.-28. oktober 2011. Forsamlingen, hvor europæiske projekter inden for fremtidens internet er repræsenteret, mødes to gange om året i det land, der har EU-formandskabet, hvor man drøfter de seneste forsknings- og udviklingsresultater.

Future Internet Awards er belønningen til de bedste europæiske nationale og regionale initiativer om fremtidens internet. TRILOGY er startet under Europa-Kommissionens syvende rammeprogram for forskning og udvikling og er et fremtrædende eksempel på europæisk forskning i fremtidens net.

Projektpartnere

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Athens University of Economics and Business – Research Center

Universidad Carlos III de Madrid

University College London

Université catholique de Louvain

EURESCOM – European Institute for Research and Strategic Studies in Telecommunications GmbH

Stanford University

Nyttige links:

http://www.trilogy-project.org/

Future Internet Award: http://www.cefims.eu/fiaward/

Future Internet Assembly:

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

Den digitale dagsorden: http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes' websted: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Følg Neelie Kroes på Twitter: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kontaktpersoner:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar