Navigation path

Left navigation

Additional tools

Европейска комисия — Съобщение за пресата

Програма в областта на цифровите технологии: спечелил награда финансиран от ЕС проект може да допринесе за по-силни широколентови връзки

Брюксел, 28 октомври 2011 г. Финансиран от ЕС проект, разработил дълготрайно решение за натоварването на интернет трафика, наскоро получи награда на Седмицата, посветена на бъдещето на интернет в Познан, Полша. Проектът TRILOGY получи наградата за интернет на бъдещето за забележителния си принос към интернет архитектурата и протоколите. Този принос може да помогне за предоставяне на по-бърза и по-надеждна интернет връзка на европейците.

Проектът, разработван в продължение на 3 години, струващ 9,2 млн. евро и завършен през март 2011 г., обединява изследователи и компании от Белгия, Финландия, Германия, Гърция, Испания, Великобритания и САЩ, които са търсили методи за управление на трафика по такъв начин, че натоварването в зоните на пренасищане на мрежата да бъде сведено до минимум, което на свой ред води до по-качествена връзка за интернет потребителите. ЕС участва с 5,9 млн. евро във финансирането на това изследване в сферата на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).

По-конкретно TRILOGY разработва Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) – разширение на стандартния интернет протокол TCP, което позволява прехвърляне на данни от един мрежов възел към друг по множество мрежови пътеки едновременно –алгоритъм, целящ използване на многостранното свързване на крайните потребители и на функциите за идентифициране на натоварване на интернет протокола за контролиране на натоварването на интернет. Заедно тези разработки ще позволят по-устойчив, гъвкав и рентабилен интернет.

Наградата е признание за усилията на европейските изследователи в разработването на интернета на бъдещето в контекста на постоянно нарастващ трафик и претоварване на широколентовите мрежи от нови приложения и заявки за пряко видеоизлъчване.

Резултатите от проекта TRILOGY вече се използват от компютърната индустрия и се включват в операционни системи с отворен код и други продавани на пазара операционни системи, за да се гарантират по-устойчиви и гъвкави интернет връзки за всички потребители.

Използването на финансиране по линия на Седмата рамкова програма за научно-изследователска и развойна дейност (РП7) в подкрепа на новаторски решения в областта на ИКТ, които биха били от полза за гражданите и предприятията в ЕС, е приоритет на Програмата в областта на цифровите технологии за Европа (вижте IP/10/581, MEMO/10/199 и MEMO/10/200).

Предистория

Интернет трафикът достигна безпрецедентни равнища. Например само сайтът YouTube достига 3 млн. посещения на ден, а през 2011 г. всяка минута в него са качвани видеоматериали с продължителност 2 дни. Търсенето доведе до намаляване на наличната широчина на честотната лента и на моменти хвърляше съмнения върху стабилността на цялостната конфигурация на интернет.

Проектът TRILOGY разработи три нови архитектурни блока, за да помогне при управлението на натоварването на интернет трафика.

Multi-Path Transmission Control Protocol (MPTCP) предава данни между два мрежови възела по множество пътеки едновременно, за да обедини капацитета и надеждността на всички тези пътеки и да се възползва от многостранното свързване на крайните потребители – например едно мобилно устройство с няколко безжични интерфейса. Версия с отворен код на този протокол е достъпна за операционната система Linux, която бе тествана и използвана и на устройства на Android и Nokia. Освен това компютърната компания Oracle прилага MPTCP за своята операционна система Solaris.

Насочване по много пътеки: TRILOGY разработи алгоритъм за насочване по много пътеки, който позволява на интернет рутърите да избират различни пътеки до определена дестинация в сравнение със само една пътека при сегашния подход. По този начин трафикът се разпределя между множество пътеки, което води до по-устойчиви интернет връзки в случай, че дадена пътека бъде прекъсната или претоварена, както и до цялостно подобряване на използването на мрежата.

Идентифицирането на натоварване (Congestion Exposure, CONEX) позволява на IP устройства да контролират и споделят подробна информация за натоварването в мрежата. Досега това бе възможно единствено за крайните точки в мрежата. В резултат на това от даден потребител или дадена мрежа може да бъде търсена отговорност за въздействието им върху останалите потребители. Това насърчава и инвестициите в нов капацитет.   

Връчването на наградата бе оповестено на заключителното заседание на Асамблеята за бъдещето на интернет, която бе част от Седмицата, посветена на бъдещето на интернет (24-28 октомври), състояла се в Познан, Полша. Организирана на всеки две години от страната, председателстваща ЕС, Асамблеята събира европейски проекти в областта на бъдещето на интернет и предоставя платформа за дискусии за най-новите резултати от научни изследвания и разработки.

С наградите за интернет на бъдещето се отличават най-добрите европейски и регионални инициативи, свързани с бъдещето на мрежата. Финансиран по линия на Седмата рамкова програма за научноизследователска и развойна дейност на Европейската комисия, проектът TRILOGY е отличен пример за изследвания в областта на мрежите на бъдещето в Европа.

Партньори по проекта

BT Plc 

Deutsche Telekom AG

NEC Europe Ltd.

Nokia Oyj

Roke Manor Research Limited

Атински университет за икономика и бизнес – изследователски център

Мадридски университет Карлос III

Лондонски университетски колеж

Католически университет на Льовен

EURESCOM – „Европейски институт за изследователски и стратегически проучвания в областта на телекомуникациите“ ООД

Университет Станфорд

Полезни връзки:

http://www.trilogy-project.org/

Награда за интернет на бъдещето: http://www.cefims.eu/fiaward/

Асамблея за бъдещето на интернет:

http://www.event.fi-poznan.eu/fia/page/1377/Agenda_details.html?view=program&conference=36

Уебсайт на Програмата в областта на цифровите технологии:

http://ec.europa.eu/digital-agenda

Уебсайт на Нели Крус: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Нели Крус в Туитър: http://twitter.com/neeliekroeseu

За контакти:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar