Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за пресата

Европейският съюз се присъединява към усилията в помощ на оцелелите след земетресението в Турция

Брюксел, 27 октомври 2011 г. — Европейският съюз реагира незабавно на молбите за помощ от Турция, като шест държави-членки предложиха стотици палатки за региона, засегнат от земетресението.

Европейската комисия координира предоставянето на европейска помощ за Турция, след като турските власти поискаха активиране на Европейския механизъм за гражданска защита миналата нощ. Турция призова Европа да се присъедини към усилията за оказване на помощ и да предостави семейни палатки, за да бъдат подслонени оцелелите от земетресението с магнитуд 7,2, което разтърси Източна Турция в неделя.

„През изминалите дни турските власти, Червеният полумесец и многобройните доброволци се справиха с една тежка задача, като спасиха и помогнаха на хиляди хора, претърпели тежка лична загуба и значителни щети. Сега те ни молят да се присъединим към техните усилия, за да се погрижим за оцелелите. Европа е готова да даде своя принос, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Турция многократно е показвала солидарност с други държави в борбата им с бедствията. Сега тя на свой ред има нужда от нашата солидарност,“ добави комисар Георгиева.

Комисията търси също допълнителни начини да се подкрепят усилията за оказване на помощ чрез Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП). „В момента разглеждаме всички възможности, които да позволят отпускането на средства по ИПП, за да се проследят нуждите от подпомагане не само в краткосрочен план“, заяви Щефан Фюле, комисар по въпросите на разширяването и европейската политика на съседство.

Австрия, Белгия, Словения, Франция, Обединеното кралство и Швеция предложиха повече от 2300 пригодени за зимни условия палатки, в рамките на първите три часа от отправянето на молба за помощ от страна на Турция. Няколко други държави, които участват в Европейския механизъм за гражданска защита, обявиха своята готовност да помогнат. Екип от европейски експерти в областта на гражданската защита е изпратен с цел улесняване на предоставянето на спешна помощ на място.

През следващите дни Комисията също така ще приеме и друго решение, в което се предвижда предоставянето на сглобяеми къщи.

Контекст

В неделя, 23 октомври, земетресение с магнитуд 7,2 разтърси източната провинция на Турция на 17 км северно от град Ван. Последваха множество мощни вторични трусове. Земетресението е сред най-силните в историята на Турция.

Според информацията към 26 октомври броят на загиналите е 461 души, а броят на ранените — 1352. Разрушени са повече от 2200 сгради.

Европейският механизъм за гражданска защита улеснява сътрудничеството в реакцията при бедствия между 31 европейски държави (27-те държави-членки на Европейския съюз и Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Участващите държави обединяват средствата, които могат да бъдат предоставени на пострадали от бедствие страни по целия свят. Когато бъде задействан, механизмът координира предоставянето на помощ в Европейския съюз и извън него. Европейската комисия управлява механизма чрез своя център за реакция при кризи (Център за мониторинг и информация).

От създаването си през 2001 г. насам механизмът е бил задействан за бедствия в Европа (като горските пожари в Португалия, наводненията на Балканите през 2010 г. и експлозиите във военноморска база в Кипър през 2011 г.), но също и по света, включително при бедственото положение след земетресението и цунамито в Япония.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ и гражданска защита на Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакт:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)

Peter Stano (+32 2 295 74 84)

Anca Paduraru (+32 2 296 64 30)


Side Bar