Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az EU lépéseket tesz a földközi-tengeri térségnek a tengeri feltárási és kitermelési tevékenységekkel szembeni fokozottabb védelmére

Brüsszel, 2011. október 27. – Az Európai Bizottság ma fontos lépést tett a Földközi-tenger nagyobb fokú védelme felé azzal a javaslattal, hogy az EU csatlakozzon a barcelonai egyezmény azon jegyzőkönyvéhez, mely a Földközi-tengernek a tengeri feltárási és kitermelési tevékenységekből eredő szennyezés elleni védelméről szól. E tevékenységek egyre gyakoribbá válnak a Földközi-tengeren, e terület pedig félig zárt jellege és a jelentős szeizmikus tevékenység miatt különösen veszélyeztetettnek számít.

Az említett jegyzőkönyv számos követelmény teljesítését írja elő ahhoz, hogy a tevékenységek megkezdése engedélyezésre kerüljön. Nevezetesen a fúrószigetek és fúrótornyok építésekor tiszteletben kell tartani a nemzetközi szabványokat és gyakorlatot, az üzemeltetőknek pedig igazolniuk kell, hogy a tevékenység elvégzéséhez megfelelő műszaki szakértelemmel és pénzügyi kapacitással rendelkeznek. Az engedély nem kerül kiadásra, ha a tevékenységek nagy valószínűséggel jelentős mértékben káros hatást gyakorolnak a környezetre. A fúrószigetek és fúrótornyok elhelyezésekor arról is gondoskodni kell, hogy a meglévő csővezetékek és kábelek ne rongálódjanak meg. A jegyzőkönyv a felelősségre és a kártérítésre vonatkozó előírásokat is tartalmaz.

Janez Potočnik európai uniós környezetvédelmi biztos a következőket mondta: „Ez a javaslat kiegészíti a tengeri olaj- és gázipari tevékenységek biztonságáról szóló jogalkotási javaslatot, és lehetővé fogja tenni számunkra, hogy szorosan együttműködjünk az Európai Unión kívüli mediterrán partnerekkel a Földközi-tenger magasabb szintű védelme érdekében.”

A jegyzőkönyvnek az Európai Unió részéről történő ratifikálása valószínűleg a barcelonai egyezmény többi részes felét is arra sarkallja majd, hogy e lépést megtegye, ezáltal is közelebb kerülve az EU tengervédelmi irányelvének végső céljához, azaz hogy a Földközi-tenger vizei jó környezeti állapotba kerüljenek; egyúttal szorosabb együttműködést fog eredményezni a mediterrán partnerekkel.

Az Európai Unió – Olaszországgal, Görögországgal, Spanyolországgal, Franciaországgal, Szlovéniával, Máltával és Ciprussal, valamint az Európai Unión kívüli 14 másik földközi-tengeri országgal egyetemben – a Földközi-tenger tengeri környezetének és partvidékének szennyezés elleni védelméről szóló barcelonai egyezmény részes fele. A Földközi-tengernek a kontinentális talapzat és tengerfenék, illetve az ezek alatti altalaj feltárásából és kiaknázásából eredő szennyezése elleni védelméről szóló jegyzőkönyv célja, hogy a feltárási és kiaknázási tevékenységekre vonatkozóan kiegészítse a barcelonai egyezményt. A jegyzőkönyv a feltárási és kitermelési tevékenységek széles körére terjed ki, és érinti az engedélyezési feltételeket, a használaton kívül álló létesítmények felszámolását, a káros anyagok használatát és eltávolítását, valamint a biztonságot, a vészhelyzeti tervezést és a monitoringot.

Előzmények

A Mexikói-öbölben 2010-ben bekövetkezett olajszennyezést követően az Európai Bizottság 2010 októberében a tengeri olaj- és gázipari tevékenységek biztonsági kihívásainak kezeléséről szóló közleményt fogadott el, melyben a nemzetközi együttműködést mint a tengeri feltárási és kitermelési tevékenységgel kapcsolatos biztonság és a válsághelyzetre való reagálás kapacitásának fokozására szolgáló egyik eszközt határozta meg. A tengeri feltárási és kiaknázási tevékenységekből eredő szennyezés elleni védelemről szóló jegyzőkönyvnek az EU részéről történő ratifikálása, valamint az ezzel párhuzamosan a tengeri olaj- és gázipari tevékenységek biztonságáról szóló rendeletre tett javaslat (lásd IP/11/1260 és MEMO/11/740) kulcsfontosságú intézkedések a Földközi-tenger tengeri és part menti környezetének a tengeri feltárási és kitermelési tevékenységek esetleges negatív következményeivel szembeni védelmében.

A Földközi-tenger nyújt otthont az ismert tengeri fajok 8%-ának a Föld tengerfelszínének 0,8%-án. Az olajszennyezés közvetlen, súlyos és visszafordíthatatlan hatást gyakorolhat a törékeny tengeri és part menti ökoszisztémákra, valamint a földközi-tengeri gazdaságra.

Lásd még:

A barcelonai egyezményről és a javaslatról további információk az alábbi honlapon érhetők el:

http://ec.europa.eu/environment/water/marine/barcelona.htm

Az EU tengerpolitikájával kapcsolatban további információk az alábbi honlapon találhatók:

http://ec.europa.eu/environment/water/marine/directive_en.htm

{0>Contacts :<}0{>Kapcsolattartók:<0}

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar