Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Directiva privind standardele minime: Comisia salută acordul asupra unui element esențial al pachetului privind azilul

Bruxelles, 27 octombrie 2011 – Astăzi, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de modificare a Directivei privind standardele minime, prin care vor fi consolidate drepturile acordate refugiaților și persoanelor care beneficiază de protecție subsidiară în UE. Directiva garantează drepturi uniforme în ceea ce privește asistența medicală și accesul la piața muncii.

„Este o etapă importantă pentru aspirația de a avea aprobate până în anul viitor toate propunerile în materie de azil, conform solicitării Consiliului European prin Programul de la Stockholm. Acordul transmite, de asemenea, un semnal politic puternic cu ocazia celei de a 60-a aniversări a Convenției ONU privind statutul refugiaților. Evenimentele ce au loc acum în vecinătatea noastră demonstrează că sunt necesare proceduri sigure, transparente și eficiente pentru cei care apelează la noi și doresc protecție”, a declarat Cecilia Malmström, comisarul pentru afaceri interne.

Votul de astăzi permite acordul în primă lectură cu Consiliul, care trebuie acum să adopte oficial directiva modificată, și aceasta în săptămânile următoare.

Context

În octombrie 2009, Comisia a prezentat propunerea pentru reformarea Directivei privind standardele minime referitoare la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească persoanele care au nevoie de protecție internațională (IP/09/1552).

Comisia a propus clarificarea unor concepte importante, precum „agenții de protecție”, „protecția în interiorul țării” sau „apartenența la un anumit grup social”, pentru a permite autorităților naționale să aplice criterii mai solide și să identifice persoanele care au nevoie mai repede de protecție. De asemenea, Comisia a propus apropierea drepturilor acordate refugiaților și beneficiarilor de protecție subsidiară, în special în ceea ce privește perioada de valabilitate a permiselor de ședere, accesul la protecție socială, la asistență medicală și la piața muncii. Aceasta va duce, de asemenea, la reducerea costurilor și a sarcinii administrative legate de gestionarea diferitelor statute de protecție.

În iunie 2011, s-a ajuns la un acord asupra unui text de compromis echilibrat, în urma negocierilor între Parlamentul European (PE) și Consiliu. Astăzi, Parlamentul European a aprobat acest text de compromis, printre principalele elemente numărându-se:

  • o clarificare a diferitelor concepte pentru a ține seama de jurisprudența consacrată a Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Curții Europene a Drepturilor Omului;

  • angajamentul de a lua în considerare interesul superior al copilului și aspectele de gen atunci când se evaluează cererile de azil și când se aplică normele privind conținutul protecției internaționale;

  • apropierea drepturilor acordate refugiaților și beneficiarilor de protecție subsidiară în ceea ce privește accesul la un loc de muncă și la asistență medicală;

  • prelungirea la doi ani a perioadei de valabilitate a permisului de ședere eliberat persoanei beneficiare de protecție subsidiară, în momentul reînnoirii permisului de ședere inițial, ca urmare a acordării statutului.

Aceste modificări suplimentare vor îmbunătăți și mai mult calitatea proceselor decizionale în materie de azil, vor asigura respectarea drepturilor omului și vor facilita integrarea beneficiarilor de protecție în societățile gazdă.

Pentru informații suplimentare a se consulta:

Pagina de internet a comisarului pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Pagina de internet a DG Afaceri Interne:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Persoane de contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar