Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE PL

Ευρωπαϊκη Επιτροπη – Δελτιο τυπου

Η ΕΕ και η Κίνα ενισχύουν τη συνεργασία στην εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεότητα και την έρευνα

Πεκίνο, 24 Οκτωβρίου 2011 – Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα προετοιμάζουν την αναβάθμιση της συνεργασίας τους σε θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, νεότητας, έρευνας και πολυγλωσσίας. Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεότητας, βρίσκεται στο Πεκίνο για την οριστικοποίηση των σχεδίων για τη δρομολόγηση του «διαπροσωπικού» διαλόγου σε αυτούς τους τομείς. Στόχος του διαλόγου αυτού είναι η εμβάθυνση της κατανόησης και της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την υποστήριξη ανταλλαγών μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων. Η επίτροπος, κ. Βασιλείου, θα συναντηθεί με τον ομότιμό της, κ. Liu Yandong, υπουργό της κινεζικής κυβέρνησης, για να προετοιμάσουν το νέο πλαίσιο συνεργασίας, που θα ξεκινήσει επίσημα έως το τέλος του έτους. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η επίτροπος θα έχει, επίσης, συζητήσεις με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Cai Wu και τον υφυπουργό Εκπαίδευσης κ. Hao Ping, ενώ θα προεδρεύσει σε τρεις σημαντικές εκδηλώσεις – στην τελετή λήξης του Έτους νεότητας ΕΕ-Κίνας «Future Camp» (24 Οκτωβρίου), στην εναρκτήρια τελετή του φεστιβάλ ταινιών της ΕΕ (26 Οκτωβρίου) και στο δεύτερο πολιτιστικό φόρουμ υψηλού επιπέδου ΕΕ-Κίνας (27 Οκτωβρίου), όπου θα συζητηθούν οι πολιτισμικές επιπτώσεις της αστικοποίησης.

Η επίτροπος κ. Βασιλείου σχολίασε: «Αυτός ο νέος πυλώνας συνεργασίας θα αναβαθμίσει τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Κίνας. Θα δημιουργήσει νέο πλαίσιο διαλόγου σ’ ένα πολύ ευρύ φάσμα θεμάτων, παρέχοντας πραγματικά οφέλη τόσο για τους ευρωπαίους όσο και για τους κινέζους πολίτες. Θα σηματοδοτήσει ένα πολύ σημαντικό βήμα στη σχέση ΕΕ και Κίνας.»

Ο νέος διαπροσωπικός διάλογος υψηλού επίπέδου μεταξύ ΕΕ και Κίνας αντιπροσωπεύει τον «τρίτο πυλώνα» των σχέσεων μεταξύ των δύο εταίρων, αξιοποιώντας δύο προγενέστερες συμφωνίες συνεργασίας – τον οικονομικό και εμπορικό διάλογο υψηλού επιπέδου («πρώτος πυλώνας») και τον στρατηγικό διάλογο υψηλού επιπέδου («δεύτερος πυλώνας»). Ο διαπροσωπικός διάλογος θα έχει το ίδιο καθεστώς με τις άλλες συμφωνίες και θα διαθέτει ευέλικτη δομή με πολύ μικρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα διεξαχθεί το 2012.

Στα συγκεκριμένα επιδιωκόμενα αποτελέσματα περιλαμβάνονται η δημιουργία ενός συμβουλίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ΕΕ–Κίνας και η καθιέρωση κοινών συστημάτων υποτροφιών που θα ενθαρρύνουν τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς της ΕΕ και της Κίνας να συμμετέχουν σε σπουδές στην επικράτεια του ενός ή του άλλου εταίρου. Οι δύο εταίροι θα αναπτύξουν επίσης κοινή στρατηγική και πρόγραμμα για το έτος διαπολιτισμικού διαλόγου ΕΕ–Κίνας το 2012, το οποίο αποσκοπεί, επίσης, στη βελτίωση της κατανόησης και του διαλόγου.

Ιστορικό

Η συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Κίνας στον τομέα της εκπαίδευσης, της κατάρτισης, του πολιτισμού, της έρευνας, της νεότητας και της πολυγλωσσίας αναπτύχθηκε με ταχείς ρυθμούς κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Περισσότεροι από 2000 κινέζοι φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες Erasmus Mundus για να σπουδάσουν στην ΕΕ, ενώ 200 φοιτητές της ΕΕ μετακινήθηκαν στην Κίνα.

Επιπλέον, περίπου 550 κινέζοι ερευνητές έλαβαν χρηματοδότηση για ερευνητική εργασία μέσω των δράσεων Marie Curie, από το 2007 και μετά, από τους οποίους ορισμένοι εργάστηκαν σε διεθνή έργα μεγάλης κλίμακας (συνολικής αξίας 314 εκατ. ευρώ) ενώ άλλοι συμμετείχαν σε μικρότερα προγράμματα (αξίας 3,8 εκατ. ευρώ). Περισσότερα από 60 κινεζικά πανεπιστήμια συμμετέχουν σε ανταλλαγές με την ΕΕ.

Η κινεζική κυβέρνηση παρέχει υποστήριξη σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την ΕΕ που επιθυμούν να μάθουν κινεζικά, μέσω του σχεδίου γλωσσικών ανταλλαγών Κίνας–ΕΕ. Σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ένα νέο κοινό σύστημα υποτροφιών ΕΕ και Κίνας, που θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη ισορροπία και αμοιβαιότητα στους αριθμούς των ανταλλαγών.

Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να λειτουργούν οι Schools of Business, Law and Renewable Energy (σχολές επιχειρήσεων, δικαίου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας) ΕΕ–Κίνας, με συγχρηματοδότηση της ΕΕ. Το International Business School (CEIBS) ΕΕ–Κίνας, που ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με έδρα τη Σαγκάη, έχει λάβει 33 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνεται στα 30 παγκοσμίως καλύτερα από τους Financial Times.

Έτος νεότητας ΕΕ–Κίνας 2011

Στις δράσεις περιλαμβάνονταν επτά κοινά οργανωμένες εμβληματικές εκδηλώσεις στην Κίνα και την ΕΕ, η ευρωπαϊκή εβδομάδα νεότητας στις Βρυξέλλες τον Μάιο, το φόρουμ νεότητας για βιώσιμη ανάπτυξη στο Πεκίνο και το Xi'an τον Ιούλιο, το φόρουμ νεότητας ΕΕ–Κίνας με θέμα τη συμμετοχή, στο Shenzhen τον Αύγουστο, και η «γέφυρα εθελοντών» στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο. Εκατοντάδες ευρωπαίοι και κινέζοι εκπρόσωποι των νέων έλαβαν μέρος σε αυτά τα 23 σχέδια, στα οποία συμμετείχαν οργανώσεις των νέων από την ΕΕ και την Κίνα και τα οποία έλαβαν συνολικά περισσότερα από 2 εκατ. ευρώ χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση». Στα σχέδια αυτά συμμετείχαν 33 κινεζικές οργανώσεις, 14 πόλεις και 7 επαρχίες. Συνολικά, εκατοντάδες σχέδια, εκδηλώσεις, δραστηριότητες και άλλες πρωτοβουλίες έλαβαν το σήμα του Έτους.

Φεστιβάλ ταινιών της ΕΕ

Η επίτροπος κ. Βασιλείου θα κηρύξει την έναρξη του φεστιβάλ στις 26 Οκτωβρίου, πριν από την προβολή του πολωνικού θρίλερ Tricks σε σκηνοθεσία του Jan Hryniak. Συνολικά, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα προβληθούν 26 ταινίες από 24 κράτη μέλη της ΕΕ.

Στις ταινίες των οποίων η συμμετοχή έχει επιβεβαιωθεί περιλαμβάνονται: Die unabsichtliche Entführung der Frau Elfriede Ott (The unintentional kidnapping of Elfriede Ott - Αυστρία), Les Barons (Βέλγιο), Svetat E Golyam I Spasenie Debne Otvsyakade (The World Is Big And Salvation Lurks Around The Corner - Βουλγαρία), Από θαύμα (Κύπρος), Kuky Se Vrací (Kooky – Τσεχική Δημοκρατία), Kærestesorger (Aching Hearts - Δανία), Kormoranid Ehk Nahkpükse Ei Pesta (Farts Of Fury - Εσθονία), Maata Meren Alla (Overseas And Under Your Skin - Φινλανδία), Des Hommes Et Des Dieux (Of Gods And Men - Γαλλία), L’Accordeur (The Piano Tuner - Γαλλία), Krabat (Γερμανία), Ο έβδομος ήλιος του έρωτα (Ελλάδα), Puskás (Ουγγαρία), His & Hers (Ιρλανδία), 20 sigarette (Ιταλία), Duburys (Vortex - Λιθουανία), Schemer (Dusk – Κάτω Χώρες), A bela e o paparazzo (Beauty and the Paparazzo - Πορτογαλία), A Drogaria (The Drugstore - Πορτογαλία), Pokoj v dusi (Soul at peace – Σλοβακική Δημοκρατία), Piran Pirano (Σλοβενία), Camino (Ισπανία), Miss Kicki (Σουηδία), Music For One Apartment And Six Drummers (Σουηδία). Θα προβληθούν επίσης ταινίες από το ΗΒ και τη Μάλτα.

Το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου και οι ταινίες θα προβληθούν σε τρεις κινεζικές πόλεις – το Πεκίνο, το Chengdu και το Shenzhen.

Ένας από τους στόχους της επιτρόπου κ. Βασιλείου είναι να ενθαρρυνθεί η προβολή περισσότερων κινεζικών ταινιών στην Ευρώπη και περισσότερων ευρωπαϊκών ταινιών στην Κίνα.

Το πρόγραμμα MEDIA Mundus στηρίζει τη διεθνή συνεργασία στον οπτικοακουστικό τομέα, προσφέροντας στους κινηματογραφιστές της ΕΕ τη δυνατότητα δημιουργίας δικτύων με τους συνάδελφούς τους στην Κίνα.

Contacts :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)


Side Bar