Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Три месеца глад: Европейската комисия увеличава помощта си за района на Африканския рог

Брюксел, 20 октомври 2011 г. – Европейската комисия ще задели допълнителни 24 милиона евро за подпомагане на уязвимото население, заплашено от глада и от последиците от сушата в района на Африканския рог.

Извънредните средства са в допълнение към 160-те милиона евро, които Комисията е предоставила досега. Те се отпускат три месеца, след като ООН обяви глада в части на Сомалия, и са предназначени за осигуряване на храна, вода и лечение за недохранени деца, както и по-голяма закрила и сигурност за бежанците и хуманитарните работници в лагера Дадааб в североизточна Кения.

Дадааб, който се намира в близост до сомалийската граница, е най-големият бежански лагер в света, като се очаква през следващите месеци населението в него да достигне половин милион души.

Понастоящем в района на Африканския рог повече от 13 милиона души са заплашени от последиците от сушата и днес комисарят за хуманитарна помощ, Кристалина Георгиева поднови своя призив към света да продължи да проявява солидарност и щедрост към уязвимото неселение там.

„Милиони хора в района на Африканския рог се нуждаят от всекидневната ни помощ, за да продължат да живеят,“ заяви комисар Георгиева. „Децата са изложени на най-висок риск и са особено уязвими към последиците от очакваните дъждове, а именно разпространението на болести, като диария, холера и малария. Най-големи са нуждите във вътрешността на Сомалия, където ние предоставяме животоспасяваща помощ за повече от 1,7 милиона души, често при изключително трудни условия.“

„Всички ние сме силно разтревожени от несигурната ситуация за хуманитарните работници, които правят всичко възможно, за да спасяват живот и да се грижат за хората. Затова ще продължа да се застъпвам за повече сигурност за хуманитарните работници и ще предоставя допълнителни средства за закрила както на жертвите от глада, така и на хуманитарните работници, които се борят за спасяването на живота им“.

Контекст

Европейският съюз е най-големият донор на хуманитарна помощ в района на Африканския рог, като от началото на годината е предоставил помощ на стойност над 700 милиона евро, от които 184 милиона евро бяха отпуснати от Европейската комисия.

В Сомалия Европейската комисия подпомага спешни животоспасяващи операции със средства, възлизащи на 62 милиона евро. Тези помощи се съсредоточават основно върху помощ под формата храни и спешна медицинска помощ. Хуманитарното подпомагане на Европейската комисия в Кения (43,8 милиона евро), Етиопия (46 милиона евро) и Джибути (2,6 милиона евро) обхваща бежанците от Сомалия, както и най-уязвимото местно население в засегнатите от сушата райони.

В Етиопия в пет бежански лагера живеят 130 000 сомалийци, а в Джибути притокът от бежанци също продължава.

В Дадааб Европейската комисия вече финансира мерки за закрила и сигурност в размер на 2,6 милиона евро от бюджета за хуманитарна помощ и ще удвои тази сума. Средствата се използват за осигуряване на подслон за новопристигналите и безопасно транспортиране на бежанци от Сомалия от границата до лагерите, както и за тяхната регистрация при пристигането им. Като част от своята политика за развитие и в рамките на специалната регионална програма за закрила Комисията подпомогна с 4 милиона евро Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) за дейности за закрила в Дадааб.

Службата на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO) действа на място чрез своя регионален офис за подпомагане в Кения. В Етиопия ECHO разполага с офис на място. Експертите на ECHO осъществяват връзката между организациите за предоставяне на помощи и извършват мониторинг на проектите за подпомагане.

От 2006 г. насам Комисията е отпуснала 70 милиона евро за програми за намаляване на риска от бедствия в района на Африканския рог. Тези програми целят създаването на местни общности, които са устойчиви на бедствия, като им се помогне да се подготвят за последиците от чести суши, претърпявайки минимални загуби. В Мойале в северна Кения, където Комисията и нейните партньори започнаха да предоставят мобилни услуги на нуждаещите се достатъчно рано, за да бъдат открити и лекувани деца, страдащи от умерено недохранване, процентите на недохранване са ниски в сравнение със съседните области.

За повече информация:

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

Лица за контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar