Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Comisia lansează o campanie având ca temă eficiența utilizării resurselor

Varșovia, 17 octombrie 2011 – Astăzi a avut loc lansarea campaniei UE „Generation Awake. Your choices make a world of a difference! (Generația trează. Alegerile tale pot schimba lumea!), destinată să încurajeze integrarea utilizării eficiente a resurselor în viața de zi cu zi a consumatorilor. Campania a fost inaugurată în Polonia de comisarul european pentru mediu Janez Potočnik și de ministerul polonez al mediului Andrzej Kraszewski. Scopul acesteia este de a sensibiliza publicul în privința nevoii de a utiliza în mod judicios resursele naturale limitate și de a-i încuraja pe cetățeni să reflecteze asupra modului în care deciziile lor de cumpărare afectează planeta.

Comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik, a declarat: În condițiile în care economia noastră este în dificultate, iar resursele de care dispunem sunt în scădere, este timpul să reevaluăm o parte din obiceiurile noastre. Pe lângă faptul că ajută la protejarea mediului, utilizarea mai atentă a resurselor economisește în același timp bani și reduce costurile agenților economici. Este vorba de a face mai mult folosindu-ne de mai puțin. Cu toții putem face ceva. Trebuie doar să ne trezim!

Trezirea unei generații

Mesajul-cheie este „consumă altfel – gândește înainte să alegi!”. Prin alegeri corecte putem să ajutăm cu toții la prezervarea resurselor naturale, la realizarea de economii, la reducerea impactului nostru asupra mediului și la garantarea unui viitor mai durabil pentru noi toți.

Principalele instrumente ale campaniei sunt un clip viral, un site web consacrat acestei teme și o pagină Facebook unde vizitatorii sunt încurajați să se alăture „generației treze” (Generation awake) și să accepte provocările propuse, de exemplu să utilizeze exclusiv transportul public timp de o lună sau să își reducă timpul petrecut sub duș, pentru a economisi apa.

Lansarea acestei campanii la nivel european are loc în Polonia, țara care deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE. La evenimentul de lansare de la Varșovia a fost instalat un stand unde vizitatorii vor primi sfaturi privitoare la bucătăria și moda „durabile”, precum și la utilizarea eficientă a energiei. Se va organiza, de asemenea, o dezbatere pe tema „Your choices make a world of difference (Alegerile tale pot schimba lumea!), la care vor participa Janez Potočnik, ministrul Kraszewski și reprezentanții ONG-urilor și ai sectorului privat.

Anul acesta se vor mai organiza evenimente de lansare în Republica Cehă, Ungaria și Regatul Unit.

Contextul campaniei: De ce eficiența utilizării resurselor?

Eficiența utilizării resurselor se referă la sustenabilitate – să facem mai mult folosind mai puțin, precum și la reducerea la minim a impactului asupra mediului. Este vorba de a face alegerile corecte pentru a asigura o bună calitate a vieții, nu doar în prezent, ci și pentru generațiile viitoare.

Utilizarea mai eficientă a resurselor este singura modalitate de atingere a nivelului de sănătate, prosperitate și calitatea vieții la care aspirăm cu toții, ținând cont de limitele planetei. Pentru a ajunge să utilizăm eficient resursele trebuie să ne schimbăm felul de a gândi și tiparele comportamentale, ținând cont de consecințele alegerilor noastre asupra resurselor naturale. Nu este vorba de a consuma mai puțin, ci de a consuma altfel.

Viitorul nostru depinde de modul în care utilizăm resursele în prezent. Dornici să ne ameliorăm standardul de viață, tindem să consumăm fără să ne mai gândim la consecințe. Uităm de impactul comportamentelor noastre asupra unor resurse naturale precum apa, solurile fertile, aerul curat și biodiversitatea. Iar acest lucru se plătește: pe măsură ce aceste resurse devin mai rare, ne punem în pericol viitorul.

Agenții economici pot chiar profita de această ocazie. O eficiență mai mare poate conduce la reducerea costurilor. Produsele sustenabile și serviciile noi deschid noi piețe. Inovarea poate duce la o mai mare competitivitate și poate crea locuri de muncă.

Pentru a afla toate detaliile, vizitați site-ul web al campaniei, realizat în mai multe limbi: www.generationawake.eu

Videoclipul generation awake”: http://www.youtube.com/user/GenerationAwake

Puteți vizita, de asemenea, adresa

http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/index_en.htm

Contact :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar