Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Komissio käynnistää kampanjan resurssitehokkuuden edistämiseksi

Varsova 17.10.2011 – Tänään käynnistettiin kampanja "Generation Awake. Your choices make a world of difference!", Euroopan unionin kampanja, jolla rohkaistaan kuluttajia ottamaan resurssitehokkuus tavaksi. Kampanjan julkistivat Puolassa ympäristöasioista vastaava EU-komissaari Janez Potočnik ja Puolan ympäristöministeri Andrzej Kraszewski. Tavoitteena on lisätä tietoisuutta siitä, että niukkoja luonnonvaroja on käytettävä viisaasti, ja kannustaa kansalaisia pohtimaan ostospäätöstensä vaikutusta ympäristöön.

Ympäristökomissaari Janez Potočnik totesi: ”Nyt kun taloutemme on vaikeuksissa ja luonnonvarat vähenevät, on aika harkita tottumuksiamme uudestaan. Resurssien huolellinen käyttö parantaa ympäristönsuojelua, säästää rahaa ja vähentää liiketoiminnan kustannuksia. Voidaan siis tehdä enemmän vähemmällä. Jokainen voi tehdä osuutensa. Meidän on vain herättävä!"

Herätys

Kampanjan keskeinen viesti on ”kuluta eri tavalla ja harkitse ennen kuin valitset”. Oikeilla valinnoilla voimme suojella luonnonvaroja, säästää rahaa, vähentää ympäristövaikutuksia ja varmistaa kestävämmän tulevaisuuden.

Kampanjassa käytetään videota sekä internet-sivustoa ja Facebook-sivustoa, joilla kävijöitä rohkaistaan liittymään "Generation awake'' –kampanjaan ja hyväksymään haasteita, kuten käyttämään julkista liikennettä kuukauden ajan tai säästämään vettä lyhentämällä suihkuja.

EU:n laajuinen kampanja käynnistetään Puolassa, joka toimii parhaillaan EU:n neuvoston puheenjohtajamaana. Varsovassa järjestettävässä käynnistystilaisuudessa vierailijat voivat saada neuvoja esimerkiksi kestävän kehityksen mukaisesta ruuanlaitosta ja muodista tai tehokkaasta energiankäytöstä. Lisäksi tilaisuudessa järjestetään valintojen vaikutuksesta julkinen keskustelu, johon osallistuu Janez Potočnikin ja Andrzej Kraszewskin lisäksi kansalaisjärjestöjen ja yksityisen sektorin edustajia.

Muita kampanjan käynnistystilaisuuksia järjestetään tänä vuonna Tšekissä, Unkarissa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa.

Kampanjan taustaa: Miksi tarvitaan resurssitehokkuutta?

Resurssitehokkuudessa on kyse resurssien käyttämisestä kestävällä tavalla – siitä, että tehdään vähemmällä enemmän ja minimoidaan ympäristöön kohdistuvat vaikutukset. Siinä on kyse oikeiden valintojen tekemisestä hyvän elämänlaadun varmistamiseksi sekä nyt että tulevaisuudessa.

Resurssien tehokkaampi käyttö on ainoa tapa varmistaa terveys, vauraus ja hyvinvointi, joihin me kaikki pyrimme maapallomme rajoissa. Resurssitehokkuus edellyttää, että muutamme ajattelutapaamme ja kulutustottumuksiamme sekä otamme huomioon sen, miten valintamme vaikuttavat luonnonvaroihin. Kysymys ei ole siitä, että olisi kulutettava vähemmän, vaan siitä, että olisi kulutettava eri tavalla.

Tulevaisuutemme riippuu siitä, miten käytämme resursseja nyt. Pyrkiessämme parantamaan elämänlaatuamme kulutamme helposti seurauksia ajattelematta. Unohdamme ajatella sitä, mitä vaikutuksia toiminnallamme on luonnonvaroihin, kuten veteen, maaperään, ilmaan ja luonnon monimuotoisuuteen. Tällä on hintansa: kun resurssit vähenevät, tuleva hyvinvointimme vaarantuu.

Yritykset voivat käyttää tätä mahdollisuutta hyödykseen. Parantamalla tehokkuutta voidaan säästää kustannuksia. Kestävät tuotteet ja uudet palvelut avaavat uusia markkinoita. Innovaatiot voivat lisätä kilpailukykyä ja luoda uusia työpaikkoja.

Lisätietoja kampanjan Internet-sivustolla: www.generationawake.eu

Video: "generation awake": http://www.youtube.com/user/GenerationAwake

Katso myös http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/index_en.htm

Yhteyshenkilöt:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar