Navigation path

Left navigation

Additional tools

Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Δελτίο τυπου

Η Επιτροπή εγκαινιάζει εκστρατεία με θέμα τον βαθμό απόδοσης των πόρων

Βαρσοβία, 17 Οκτωβρίου 2011 – Σήμερα δρομολογήθηκε η «Generation Awake» (το ξύπνημα της γενηάς. Οι επιλογές σας δημιουργούν τεράστια διαφορά!), η εκστρατεία της ΕΕ με σκοπό την ενθάρρυνση των καταναλωτών στην κατεύθυνση της υιοθέτησης αποδοτικών, υπό το πρίσμα των πόρων, πρακτικών. Η εκστρατεία εγκαινιάστηκε στην Πολωνία από τον αρμόδιο για το περιβάλλον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Janez Potočnik και τον Πολωνό Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Andrzej Kraszewski. Στόχος της είναι να ενταθεί η συνειδητοποίηση για την ανάγκη ορθολογικής χρήσης των ανεπαρκών φυσικών πόρων και η ενθάρρυνση των πολιτών στη συνεκτίμηση του αντίκτυπου στον πλανήτη κατά την εκ μέρους τους επιλογή προϊόντων.

Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος κ. Janez Potočnik δήλωσε: «Τώρα που η οικονομία μας αντιμετωπίζει δυσκολίες και οι πόροι μας περιορίζονται, ήρθε ο καιρός να επανεξετάσουμε ορισμένες από τις συνήθειές μας. Η προσεκτικότερη χρήση των πόρων όχι μόνο συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και εξασφαλίζει οικονομίες χρημάτων και μειώνει το κόστος των επιχειρήσεων. Το ζήτημα είναι να πετυχαίνουμε περισσότερα χρησιμοποιώντας λιγότερα. Ο καθένας μπορεί να συμβάλει με τον τρόπο του. Απλώς χρειάζεται να αφυπνιστούμε!»

Η αφύπνιση της γενηάς

Το κεντρικό μήνυμα είναι «να καταναλώνετε διαφορετικά και να σκέφτεστε πριν επιλέξετε». Κάνοντας τις σωστές επιλογές, όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στη διατήρηση των φυσικών πόρων, να εξοικονομήσουμε χρήματα, να μειώσουμε τον αντίκτυπό μας στο περιβάλλον και να καταστήσουμε πιο βιώσιμο το μέλλον μας.

Τα κύρια εργαλεία είναι ένα καυστικό βιντεοκλίπ, ένας δικτυακός τόπος αφιερωμένος ειδικά στο σκοπό και μια σελίδα στο Facebook, όπου οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να ενταχθούν στο κίνημα «η αφύπνιση της γενηάς» και να αντιμετωπίσουν θετικά προτάσεις όπως η αποκλειστική χρησιμοποίηση δημόσιων συγκοινωνιών επί ένα μήνα ή η μείωση της διάρκειας του καθημερινού μας ντους, ώστε να εξοικονομούμε νερό.

Η ευρωπαϊκών διαστάσεων εκστρατεία εγκαινιάζεται στην Πολωνία, η οποία τώρα ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η εκδήλωση των εγκαινίων στη Βαρσοβία περιλαμβάνει: περίπτερο όπου οι επισκέπτες θα δέχονται συμβουλές σε τομείς όπως το βιώσιμο μαγείρεμα, η μόδα και η αποδοτική χρήση της ενέργειας και τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης με αντικείμενο «Οι επιλογές σας δημιουργούν τεράστια διαφορά», με τη συμμετοχή του Janez Potočnik, του υπουργού Kraszewski και εκπροσώπων ΜΚΟ και του ιδιωτικού τομέα.

Εφέτος θα διοργανωθούν και άλλες εκδηλώσεις εγκαινίων στην Τσεχική Δημοκρατία, την Ουγγαρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιστορικό της εκστρατείας: Για ποιο λόγο επιδιώκεται μεγαλύτερος βαθμός απόδοσης των πόρων;

Ο βαθμός απόδοσης των πόρων έχει ως αντικείμενο τη χρησιμοποίηση των πόρων κατά βιώσιμο τρόπο – να πράττουμε περισσότερα με λιγότερα μέσα και να ελαχιστοποιούμε τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Πρόκειται για τις σωστές επιλογές, ώστε να διασφαλίζεται υψηλή ποιότητα ζωής, όχι μόνο σήμερα, αλλά και για τις επόμενες γενηές.

Η αποδοτικότερη χρησιμοποίηση των φυσικών πόρων αποτελεί τον μόνο τρόπο επίτευξης της υγείας, της ευμάρειας και του βιοτικού επιπέδου όπου όλοι προσβλέπουμε, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του πλανήτη. Το να αξιοποιεί κανείς αποδοτικά τους πόρους συνεπάγεται αλλαγή του τρόπου σκέψης και των υιοθετούμενων πρακτικών, όπως και συνεκτίμηση του τρόπου με τον οποίο οι επιλογές μας επηρεάζουν τους φυσικούς πόρους. Δεν πρόκειται για λιγότερη κατανάλωση, αλλά για διαφορετικό τρόπο κατανάλωσης.

Το μέλλον μας εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε σήμερα τους πόρους. Στην προσπάθειά μας να βελτιώσουμε το βιοτικό μας επίπεδο έχουμε την τάση να καταναλώνουμε, παραβλέποντας τις συνέπειες. Αγνοούμε τον αντίκτυπο της συμπεριφοράς μας στους φυσικούς πόρους, όπως στο νερό, στα γόνιμα εδάφη, στην καθαρή ατμόσφαιρα και στη βιοποικιλότητα. Η συμπεριφορά αυτή έχει επιπτώσεις: καθώς οι πόροι αυτοί σπανίζουν, θέτουμε σε κίνδυνο τη μελλοντική μας ευημερία.

Οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν την προσφερόμενη αυτή ευκαιρία. Η αύξηση του βαθμού απόδοσης μπορεί να εξοικονομήσει κόστος. Τα βιώσιμα προϊόντα και οι νέες υπηρεσίες ανοίγουν νέες αγορές. Η καινοτομία μπορεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Για λεπτομερή στοιχεία σχετικά με την εκστρατεία, επισκεφθείτε τον πολύγλωσσο δικτυακό τόπο: www.generationawake.eu

Βιντεοκλίπ «generation awake»: http://www.youtube.com/user/GenerationAwake

Βλ. επίσης: http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/index_en.htm

Υπεύθυνοι επικοινωνίας :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar