Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană - Comunicat de presă

Mai eficient și mai sigur, sistemul de vize intră în funcțiune

Bruxelles, 11 octombrie 2011 – Începând cu ora 8 dimineața, Sistemul de Informații privind Vizele (VIS) a devenit operațional. Cererile de viză vor fi acum prelucrate mult mai rapid datorită utilizării datelor biometrice (amprente digitale și fotografie facială digitală), care vor facilita identificarea titularilor de vize și vor contribui la prevenirea furtului de identitate. Acest nou sistem va permite un schimb rapid și eficient de date privind vizele de scurtă ședere între țările Schengen. De asemenea, VIS va întări integritatea sistemului și va consolida încrederea în rândul statelor sale membre. Primele posturi consulare care vor fi conectate la sistem sunt cele din Africa de Nord (Algeria, Egipt, Libia, Mauritania, Maroc și Tunisia).

Dna Cecilia Malmström, comisarul responsabil pentru afaceri interne, a declarat: „De acum înainte, străinii care doresc să viziteze UE vor beneficia de norme mai clare, mai precise, mai transparente și mai echitabile în ceea ce privește cererile de viză. Noul sistem va permite, de asemenea, ca vizele să fie eliberate și verificate într-un mod mai eficient și mai sigur. Acesta este un pas important către îmbunătățirea politicii comune a UE în domeniul vizelor.”

Context

Un nou sistem avansat din punct de vedere tehnologic

În prezent, cele 25 de țări din spațiul Schengen eliberează în fiecare an aproximativ 13 milioane de vize Schengen și se preconizează că numărul acestora va spori. Actualul sistem de eliberare, monitorizare și verificare a vizelor face față tot mai greu acestei creșteri. Nu este întotdeauna ușor să se prevină fraudele și abuzurile, iar procesul de depunere a unei cereri poate fi greoi pentru cei care încearcă în mod legitim să obțină o viză de scurtă ședere pentru a călători în UE.

Noul Sistem de Informații privind Vizele (VIS), care este avansat din punct de vedere tehnologic, contribuie la abordarea acestor provocări, introducând fotografiile faciale digitale și amprentele digitale. VIS nu numai că va accelera prelucrarea cererilor de viză, dar va eficientiza totodată verificările la frontierele externe și va consolida securitatea frontierelor în general.

Datorită noului sistem, câteva clickuri vor fi suficiente pentru a verifica identitatea reală a unui titular de viză, ceea ce va permite prevenirea și combaterea utilizării frauduloase a vizelor. În același timp, cererile solicitanților de viză vor fi prelucrate mult mai rapid.

În toate statele Schengen, autoritățile responsabile în domeniul vizelor vor putea să consulte datele VIS, de exemplu, în cazul în care o persoană care a solicitat anterior viză depune o nouă cerere de viză. VIS va conține toate cererile de viză Schengen și toate deciziile adoptate cu privire la acestea de către autoritățile responsabile în domeniul vizelor. Acest lucru va permite solicitanților să obțină mai rapid și mai ușor noi vize, deoarece autoritățile vor putea verifica dacă solicitantul nu are antecedente negative și este de încredere.

VIS nu va deveni imediat operațional în toate consulatele țărilor Schengen din întreaga lume. Acesta va intra în funcțiune treptat, regiune după regiune. Regiunea Africii de Nord va fi urmată, în curând, de cea a Orientului Apropiat (Israel, Iordania, Liban și Siria) și a Golfului (Afganistan, Bahrain, Iran, Irak, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Yemen). Toate posturile consulare ale statelor Schengen din întreaga lume ar trebui să fie conectate la VIS în termen de doi ani.

O procedură de depunere a cererilor rapidă, justă și sigură

Procedura de colectare a amprentelor digitale este simplă, rapidă și discretă. Solicitantul va trebui doar să-și pună degetele pe suprafața unui scaner digital. În cazul în care persoana în cauză înaintează alte cereri în următorii cinci ani, amprentele sale digitale nu vor fi prelevate din nou, ci vor fi copiate din cererea precedentă înregistrată în VIS. Datele dactiloscopice vor fi șterse după 5 ani.

Atunci când titularul de viză ajunge la frontiera externă, polițiștii de frontieră ai statelor Schengen vor verifica identitatea acestuia și autenticitatea vizei în VIS. Acest fapt va contribui la evitarea riscului de fraudare a vizelor (de exemplu, atunci când o persoană încearcă să utilizeze viza altcuiva), permițând efectuarea de verificări biometrice rapide, în condiții de siguranță și securitate. În același timp, procedura va fi mai rapidă pentru solicitanții bona fide, care constituie marea majoritate a călătorilor.

VIS a fost instituit prin Decizia 2004/512/CE a Consiliului și Regulamentul (CE) nr. 767/2008.

Pentru mai multe informații

A se vedea MEMO/11/682

Material audiovizual:

http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoBySearch.cfm?keyword=019658&search=smp&sitelang=en

Pentru mai multe informații privind VIS:

http://ec.europa.eu/vis

Pagina de internet a comisarului pentru afaceri interne, dna Cecilia Malmström:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

Pagina de internet a DG Afaceri Interne:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Persoane de contact:

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar