Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Hatékonyabb és biztonságosabb vízumrendszer lép életbe

Brüsszel, 2011. október 11. – Ma reggel közép-európai idő szerint 8 órakor megkezdte működését a Vízuminformációs Rendszer (VIS). Az új rendszer által alkalmazott biometrikus azonosítóknak (ujjlenyomat és digitális arckép) köszönhetően jelentősen felgyorsul majd a vízumkérelmek feldolgozása, mivel ezen eszközök megkönnyítik a vízum birtokosának azonosítását, és így hozzájárulnak a személyazonosság-lopás megelőzéséhez is. A rendszer lehetővé teszi a rövid távú tartózkodásra jogosító vízumokkal kapcsolatos adatok gyors és hatékony cseréjét a schengeni országok között. A VIS emellett megerősíti a rendszer integritását és a tagállamok egymásba vetett bizalmát. A konzuli képviseletek közül elsőként az észak-afrikai országokban (Algéria, Egyiptom, Líbia, Mauritánia, Marokkó és Tunézia) működő képviseletek kapcsolódnak be a rendszerbe.

Cecilia Malmström, az uniós belügyekért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: Mostantól egyértelműbbé, pontosabbá, átláthatóbbá és méltányosabbá válnak az uniós látogatást tervező külföldiekre vonatkozó vízumkérelmezési szabályok. Az új rendszerben hatékonyabban és biztonságosabban történik majd a vízum kiállítása és ellenőrzése is. Ez nagy előrelépést jelent a közös uniós vízumpolitika tökéletesítése terén.”

Előzmények

Új, fejlett technológián alapuló rendszer

Jelenleg évente mintegy 13 millió schengeni vízum kerül kiállításra a schengeni térség országaiban, és ez a szám a jövőben várhatóan tovább emelkedik. A vízumok kiadásának, nyomon követésének és ellenőrzésének jelenlegi rendszerében nehéz kezelni ezt a hatalmas mennyiséget. A csalásokat és visszaéléseket nem mindig könnyű megelőzni, aki pedig jogszerűen szeretne rövid távú tartózkodásra jogosító vízumot kapni uniós utazásához, többnyire nehézkes igénylési eljárás elébe néz.

A fejlett technológiát alkalmazó új Vízuminformációs Rendszer (VIS) a digitális arckép és ujjlenyomat bevezetésével igyekszik szembenézni e kihívásokkal. A VIS nemcsak felgyorsítja a vízumkérelmek feldolgozását, hanem hatékonyabbá teszi a külső határokon végzett ellenőrzéseket, és fokozza az általános határbiztonságot is.

Az új rendszerben már néhány kattintás is elég lesz a vízumbirtokos személyazonosságának ellenőrzéséhez, ezáltal megelőzhető és leküzdhető lesz a vízumok csalárd felhasználása. Emellett felgyorsul a vízumkérelmek feldolgozása is.

A VIS-adatokba valamennyi schengeni állam vízumhatóságai be tudnak tekinteni, például abban az esetben, ha egy korábbi kérelmező ismételten vízumért folyamodik. A VIS-ben megtalálható lesz valamennyi vízumkérelem, valamint a vízumhatóságok azokhoz kapcsolódó döntése is. Így a kérelmezők gyorsabban és egyszerűbben kaphatnak új vízumot, hiszen a hatóságok ellenőrizni tudják előéletük kifogástalanságát és a megbízhatóságukat.

A VIS nem egyidejűleg lép életbe a világ minden pontján a schengeni országok által működtetett konzulátusokon. A rendszer elindítása több lépésben, régiónként történik majd. Az észak-afrikai régió után rövidesen következik a Közel-Kelet (Izrael, Jordánia, Libanon és Szíria) és a Perzsa-öböl térsége (Afganisztán, Bahrein, Irán, Irak, Kuvait, Omán, Katar, Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emirátus Emírségek és Jemen). Legkésőbb két éven belül a schengeni országok valamennyi konzuli képviselete bekapcsolódik majd a VIS rendszerbe a világon.

Gyors, méltányos és biztonságos kérelmezési eljárás

Az ujjlenyomatvételre egyszerű, gyors és diszkrét eljárás keretében kerül sor. A kérelmezőnek mindössze annyit kell tennie, hogy ujját egy digitális szkennerre helyezi. Amennyiben öt éven belül több kérelmet nyújt be, az ujjlenyomatát nem kell ismét levenni, hiszen az kimásolható a VIS-ben tárolt előző kérelemből. Az ujjlenyomat-adatokat öt év után törlik.

Amikor a vízum birtokosa a külső határhoz érkezik, a schengeni államok határőrei ellenőrzik személyazonosságát, valamint megvizsgálják a VIS rendszerben a vízuma hitelességét. A gyors, biztonságos és veszélytelen biometrikus ellenőrzéssel elkerülhetők lesznek a vízumokkal kapcsolatos csalások (például a mások vízumának használatára tett kísérlet). A jóhiszemű kérelmezők számára – akik az utazók túlnyomó többségét alkotják – ugyanakkor gyorsabb lesz az eljárás.

A VIS létrehozásáról a 2004/512/EK tanácsi határozat és a 767/2008/EK rendelet rendelkezett.

További információk

MEMO/11/682

Audiovizuális anyagok:

http://ec.europa.eu/avservices/photo/photoBySearch.cfm?keyword=019658&search=smp&sitelang=en

További információk a VIS rendszerről:

http://ec.europa.eu/vis

Cecilia Malmström, belügyekért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

A Belügyi Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/index_en.htm

Kapcsolattartók :

Michele Cercone (+32 2 298 09 63)

Tove Ernst (+32 2 298 67 64)


Side Bar