Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Комисар Георгиева отправя хуманитарен призив за закрила на цивилното население в Сирт

Брюксел, 7 октомври 2011 г. — Комисар Кристалина Георгиева призова всички воюващи сили в Сирт да спазват разпоредбите на международното хуманитарно право и да позволят на цивилното население, въвлечено в конфликта, да напусне безпрепятствено либийския град.

Комисарят по въпросите на международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи отправи своя призив, след като експерти от Генерална дирекция „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ на Европейската комисия в Либия потвърдиха, че ситуацията в обсадения град е изключително тежка.

Комисар Георгиева заяви: „Нашите експерти предупреждават, че цивилното население се намира в сериозна опасност поради борбата за контрол над Сирт“.

„Ситуацията е критична. Въпреки че мирното население масово напуска града, смятаме, че хиляди хора остават и им се пречи да заминат. Призовавам всички страни да не използват цивилните лица като човешки щит, а да им дадат възможност да напуснат града в безопасност. Умолявам отново всички страни да зачитат нормите на международното хуманитарно право.“

Хуманитарната общност е разположила медицински средства и материали от първа необходимост в близост до конфликта с цел да се предостави помощ веднага щом достъпът стане възможен. Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) влезе в Сирт с помощи от първа необходимост. Неговите представители станаха свидетели на бедственото положение в града, където има остър недостиг на храна, вода, медицински средства и гориво.

Комисията е отделила финансови средства на стойност 3 милиона евро, за да отговори на нуждите, произтичащи от продължаващите боеве, веднага след като достъпът стане възможен.

Финансирането ще се използва за осигуряване на военно-полеви медицински грижи, помощ за болници и за задоволяване на други потребности чрез МКЧК и други хуманитарни партньори на Комисията на място.

Европейският съюз е най-големият донор на хуманитарна помощ за либийската криза, като досега финансовото му участие възлиза на повече от 154 милиона евро. Над 80,5 милиона евро от цялата помощ от ЕС се предоставят от Европейската комисия.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar