Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comunicat de presă al Comisiei Europene

UE angajată în abolirea universală a pedepsei cu moartea

Bruxelles, 10 octombrie 2011 – ziua de 10 octombrie marchează Ziua mondială și europeană împotriva pedepsei cu moartea. Abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume este unul dintre principalele obiective ale politicii UE în domeniul drepturilor omului. UE consideră că pedeapsa cu moartea este inumană și încalcă demnitatea umană. De asemenea, pedeapsa cu moartea nu descurajează infracțiunile săvârșite prin violență. Orice pedeapsă capitală care rezultă dintr-o eroare judiciară, față de care nici un sistem judiciar nu poate fi imun, reprezintă o pierdere ireversibilă a unei vieți omenești.

„Astăzi este Ziua mondială și europeană împotriva pedepsei cu moartea. Îmi asum angajamentul constant, al meu personal, precum și al Uniunii Europene, față de eliminarea pedepsei cu moartea, care nu-și are locul în lumea modernă”, a spus Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și vicepreședinte al Comisiei Europene, Catherine Ashton.

UE joacă rolul principal și este totodată cel mai mare donator de fonduri în cadrul eforturilor depuse de organizațiile societății civile din întreaga lume pentru abolirea pedepsei cu moartea. UE utilizează toate instrumentele disponibile ale diplomației și asistenței de cooperare pentru a asigura abolirea pedepsei cu moartea. Acolo unde încă se mai aplică pedeapsa cu moartea, UE cere limitarea progresivă a utilizării acesteia și insistă ca aceasta să fie aplicată în conformitate cu standardele minime convenite la nivel internațional.

UE încurajează dezbaterea publică, consolidând opoziția publică și exercitând presiuni asupra țărilor adepte ale păstrării pedepsei cu moartea, pentru a o aboli sau, cel puțin, pentru a introduce un moratoriu ca un prim pas în această direcție. UE militează împotriva pedepsei cu moartea și în forurile multilaterale, precum Organizația Națiunilor Unite. Aceste eforturi au fost încununate de seria de rezoluții referitoare la moratoriul privind aplicarea pedepsei cu moartea, adoptate de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite.

Luna iulie 2011 marchează cea de a 20-a aniversare a intrării în vigoare a celui de-al doilea Protocol opțional la Pactul internațional privind drepturile civile și politice, principalul instrument juridic, la nivel mondial, pentru abolirea pedepsei cu moartea. UE încurajează toate statele să ratifice sau să adere la acest protocol.

UE este, de asemenea, primul organism regional care a adoptat norme ce interzic comerțul cu bunuri utilizate pentru aplicarea pedepsei capitale (și a torturii și a relelor tratamente), precum și furnizarea de asistență tehnică legată de astfel de bunuri. Angajamentului politic al UE este însoțit de un sprijin financiar substanțial pentru proiecte concrete.

Pentru mai multe informații, a se vedea MEMO/11/669

Declarație comună la:

http://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_Data/docs/pressdata/EN/foraff/124992.pdf

Pentru mai multe informații:

http://www.eeas.europa.eu/human_rights/adp/index_en.htm

http://www.eidhr.eu/highlights/death-penalty

Persoane de contact:

Maja Kocijancic (+32 2 298 65 70)

Michael Mann (+32 2 299 97 80)


Side Bar