Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA NL IT EL PL RO

Europeiska kommissionen – Pressmeddelande

EU:s musikpris Ebba – vinnarna

Bryssel/Groningen den 6 oktober 2011 – I dag offentliggjordes vinnarna av 2012 års European border breakers awards (Ebba) av EU:s kulturkommissionär Androulla Vassiliou och musikfestivalen Eurosonic Noorderslag. Priset går till de bästa nya artisterna inom europeisk pop, rock och dansmusik.

Här är 2012 års pristagare:

  • Swedish House Mafia (Sverige)

  • Selah Sue (Belgien)

  • Agnes Obel (Danmark)

  • Ben l'Oncle Soul (Frankrike)

  • James Vincent McMorrow (Irland)

  • Afrojack (Nederländerna)

  • Alexandra Stan (Rumänien)

  • Anna Calvi (Storbritannien)

  • Boy (Tyskland)

  • Elektro Guzzi (Österrike)

– Musik är ett universellt språk som berör miljarder människor oavsett ålder och bakgrund. Våra vinnare har alla lyckats nå ut till en stor publik utanför sitt hemland tack vare sin talang och energi. Jag hoppas att priset ska inspirera andra artister att sprida sin musik över gränserna och ta sig in på nya marknader, säger Androulla Vassiliou.

Priset går till artister som nått stora framgångar i Europa med sitt första internationella album mellan den 1 augusti 2010 och den 31 juli 2011. Vinnarna väljs ut på grundval av digital försäljning och speltid i radio enligt siffror från musikmarknadsanalytikern Nielsen Music Control och radiostationer anslutna till Europeiska radiounionen (EBU) samt information om spelningar på musikfestivaler som är med i European Talent Exchange Program (Etep).

Bakgrund

Priserna delas ut den 11 januari 2012 vid en tv-gala ledd av BBC-profilen och musikern Jools Holland i samband med musikfestivalen Eurosonic Noorderslag i nederländska Groningen. Galan sänds av den nederländska televisionen (NOS/NTR) och runtom i Europa på olika radio- och tv-kanaler. Då kan du höra flera av pristagarna spela live.

Ett publikpris delas också ut till en av vinnarna. Mellan den 1 november och den 31 december kan alla rösta på sin favoritartist på www.ebba-awards.eu. De som röstar kan vinna en resa till prisceremonin.

Bland tidigare pristagare finns Lykke Li, Jenny Wilson, Sunrise Avenue, Adele, The Baseballs, Carla Bruni, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, The Script, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons och Caro Emerald.

Priset, som delas ut för nionde året i rad, finansieras av EU:s kulturprogram och anordnas av Eurosonic Noorderslag, i samarbete med EBU. Det får också stöd från musikstiftelsen Buma Cultuur, de Nordnederländska provinserna (SNN), det nederländska ministeriet för utbildning, kultur och vetenskap, staden och provinsen Groningen och European Music Office.

European talent exchange program bidrar till att sprida lovande europeiska artister genom ett nätverk av europeiska sommarfestivaler. Programmet skapar på så sätt möjligheter för musikartister och bidrar till att utveckla den europeiska musikindustrin.

Den europeiska musikindustrin bidrar i hög grad till tillväxt och jobb och är en viktig del av den kulturella och kreativa sektorn, som sysselsätter 8,5 miljoner människor i EU och står för 4,5 % av EU:s BNP. Det totala värdet på EU:s marknad för inspelad musik är cirka 6 miljarder per år. Marknaden står för ungefär en femtedel av hela musikmarknaden, som är värd närmare 30 miljarder euro.

Läs mer:

Webbplats om priset: www.ebba-awards.eu

EU:s kulturprogram: http://ec.europa.eu/culture

Kontakt:

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Eurosonic: Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar