Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA NL IT SV EL PL

Comisia Europeană – Comunicat de presă

știgătorii premiilor European Border Breakers' pentru muzică pop

Bruxelles / Groningen, 6 octombrie 2011 – Câștigătorii ediției din 2012 a European Border Breakers' Awards (EBBA), care consacră noile talente de vârf ale muzicii europene pop, au fost anunțați astăzi de către Androulla Vassiliou, comisar european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret, împreună cu festivalul muzical Eurosonic Noorderslag.

știgătorii ediției din 2012 sunt:

  • Elektro Guzzi (Austria)

  • Selah Sue (Belgia)

  • Agnes Obel (Danemarca)

  • Ben l'Oncle Soul (Franța)

  • Boy (Germania)

  • James Vincent McMorrow (Irlanda)

  • Afrojack (Țările de Jos)

  • Alexandra Stan (România)

  • Swedish House Mafia (Suedia)

  • Anna Calvi (Regatul Unit)

„Muzica este un limbaj universal care atinge miliarde de oameni, indiferent de vârstă sau situație socială. Câștigătorii noștri au reușit cu toții datorită talentului și energiei lor să ajungă la un public dincolo de țara lor de origine. Sper ca premiile să inspire și alți artiști să își proiecteze muzica dincolo de frontierele lor naționale și să penetreze noi piețe,” a declarat Androulla Vassiliou.

Pentru a fi eligibili pentru premii, artiștii trebuie să se fi bucurat de succes dincolo de frontiere pentru prima lor lansare la nivel internațional în Europa între 1 august 2010 și 31 iulie 2011. Câștigătorii sunt selectați pe baza datelor privind vânzările digitale și frecvența de transmitere furnizate de societatea de analiză a pieței muzicale Nielsen Music Control, precum și pe baza informațiilor privind redarea la radio provenite de la stațiile radio membre ale Uniunii Europene de Radiodifuziune (UER) și a informațiilor privind evoluțiile în spectacol la festivaluri care participă la Programul european de schimb de talente (European Talent Exchange Program) (ETEP).

Context

știgătorii își vor primi premiile în cadrul unei ceremonii televizate găzduite de prezentatorul de televiziune și muzicianul Jools Holland la festivalul de muzică Eurosonic-Noorderslag din Groningen, Țările de Jos, la 11 ianuarie 2012. Ceremonia – care va include interpretări ale majorității celor premiați – va fi transmisă de Televiziunea Națională Olandeză (NOS/NTR) și va putea fi urmărită, de asemenea, în întreaga Europă, prin canale TV și stații radio.

Unul dintre câștigători va primi, în plus, „Premiul Publicului”. De la 1 noiembrie și până la 31 decembrie, publicul poate vota artistul favorit pe site-ul www.ebba-awards.eu. Cei care votează pot câștiga o excursie la ceremonia de premiere.

Printre foștii câștigători ai premiilor EBBA se numără Adele, The Baseballs, Carla Bruni, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Script, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons și Caro Emerald.

Acum, la cea de-a noua ediție, premiile sunt finanțate prin programul UE „Cultura” și sunt organizate de Eurosonic Noorderslag, în parteneriat cu UER. Premiile sunt susținute de Buma Cultuur, SNN, Ministerul olandez al educației, culturii și științei, provincia Groningen, orașul Groningen și European Music Office.

Programul european de schimb de talente stimulează circulația artiștilor europeni talentați într-o rețea de festivaluri europene de vară. Acesta creează oportunități pentru profesioniștii din industria muzicală europeană și contribuie în ultimă instanță la dezvoltarea acestei industrii.

Industria muzicală europeană aduce o contribuție importantă la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă, fiind o parte importantă a industriilor noastre culturale și creative, care oferă locuri de muncă de calitate pentru 8,5 milioane de persoane din UE și contribuie cu 4,5 % din PIB-ul Europei. Valoarea totală a pieței UE a înregistrărilor muzicale este de aproximativ 6 miliarde EUR pe an. Piața europeană a înregistrărilor muzicale reprezintă aproximativ o cincime din totalul pieței muzicale, în valoare totală de aproape 30 de miliarde EUR.

Pentru informații suplimentare:

Site-ul internet al premiului: www.ebba-awards.eu

Portalul „Cultura” al Uniunii Europene: http://ec.europa.eu/culture

Persoane de contact :

Dennis Abbott (+32 2 295 92 58)

Dina Avraam (+32 2 295 96 67)

Eurosonic: Marije Jansen (+31 6 55 80 27 82)


Side Bar