Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE DA IT SV EL PL RO

Europese Commissie - Persbericht

Winnaars van de European Border Breakers Awards bekendgemaakt

Brussel/Groningen, 6 oktober 2011 – Vandaag zijn de winnaars van de European Border Breakers Awards (EBBA) 2012 voor nieuw toptalent in de Europese popmuziek bekendgemaakt door Androulla Vassiliou, Europees commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken, en de organisatie van muziekfestival Eurosonic-Noorderslag.

De prijswinnaars van 2012 zijn:

  • Selah Sue (België)

  • Agnes Obel (Denemarken)

  • Boy (Duitsland)

  • Ben l'Oncle Soul (Frankrijk)

  • James Vincent McMorrow (Ierland)

  • Afrojack (Nederland)

  • Elektro Guzzi (Oostenrijk)

  • Alexandra Stan (Roemenië)

  • Anna Calvi (Verenigd Koninkrijk)

  • Swedish House Mafia (Zweden)

"Muziek is een universele taal die miljarden mensen bereikt, ongeacht leeftijd of achtergrond. De prijswinnaars zijn er allen in geslaagd om met hun talent en energie ook een publiek buiten de eigen landsgrenzen aan te spreken. Ik hoop dat de prijzen andere artiesten zullen aansporen hun muziek tot over de eigen landsgrenzen heen te laten klinken en nieuwe markten aan te boren," aldus Androulla Vassiliou, Europees Commissaris voor Onderwijs, cultuur, meertaligheid en jeugdzaken.

Om voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen, moeten de artiesten tussen 1 augustus 2010 en 31 juli 2011 in Europa over de eigen landsgrenzen heen succes hebben geboekt met hun eerste internationaal uitgebrachte album. De prijswinnaars worden geselecteerd op basis van verkoopcijfers voor digitale releases en airplaygegevens die zijn verstrekt door muziekmarktanalysebureau Nielsen Music Control, alsmede op basis van door radiostations van de European Broadcasting Union (EBU) verstrekte informatie over speeltijd op de radio en informatie over live-optredens op festivals die deelnemen aan het Europese talentenuitwisselingsprogramma (ETEP).

Achtergrond

De prijsuitreiking zal op 11 januari 2012 in Groningen plaatsvinden tijdens het muziekfestival Eurosonic-Noorderslag en zal worden gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. De uitreiking, met optredens van de meeste winnende artiesten, zal worden uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep (NOS/NTR). Ook andere Europese radio- en tv-zenders zullen er aandacht aan besteden.

Een van de prijswinnaars zal tevens een publieksprijs in ontvangst nemen. Hiervoor kan van 1 november tot en met 31 december worden gestemd op www.ebba-awards.eu. Zij die hun stem uitbrengen, maken kans op een reis naar Groningen om de prijsuitreiking bij te wonen.

EBBA-winnaars van de afgelopen jaren zijn bijvoorbeeld Adele, The Baseballs, Carla Bruni, KT Tunstall, Tokio Hotel, The Ting Tings, Lykke Li, The Scripts, Milow, Katie Melua, Mumford and Sons en Caro Emerald.

De prijzen worden dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Zij worden gefinancierd door het EU-programma voor cultuur en georganiseerd door Eurosonic-Noorderslag, in samenwerking met de EBU. Verdere ondersteuning komt van Buma Cultuur, SNN, het Nederlandse Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de provincie Groningen, de stad Groningen en de European Music Office.

Het Europese talentenuitwisselingsprogramma stimuleert tournees van getalenteerde Europese artiesten langs de aangesloten Europese zomerfestivals. Het biedt kansen aan hen die werken in de Europese muziekindustrie en draagt daarmee bij aan de ontwikkeling van die industrie.

De Europese muziekindustrie draagt in belangrijke mate bij aan groei en werkgelegenheid. Zij maakt een significant deel uit van onze culturele en creatieve bedrijfstakken, die hoogwaardige werkgelegenheid bieden aan 8,5 miljoen mensen in de EU en 4,5% van het bbp van Europa vertegenwoordigen. De totale waarde van de EU-markt voor muziekopnamen bedraagt rond de 6 miljard euro per jaar. De Europese markt voor muziekopnamen vormt ongeveer een vijfde deel van de totale muziekmarkt, waarvan de waarde bijna 30 miljard euro bedraagt.

Voor meer informatie:

Website van de prijs: www.ebba-awards.eu

Cultuurportaal van de Europese Unie: http://ec.europa.eu/culture

Contact:

Dennis Abbott (+32 22959258)

Dina Avraam (+32 22959667)

Eurosonic: Marije Jansen (+31 655802782)


Side Bar