Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Digitális menetrend: a közösségi hálók többet is tehetnének a kiskorúak személyes adatai védelmében – a Bizottság jelentése

Brüsszel, 2011. szeptember 30. – Az Európai Bizottság megbízásából készített vizsgálatok új körének tanúsága szerint kilencből mindössze két közösségi háló (a Habbo Hotel és az Xbox Live) alapértelmezés szerinti beállításai olyanok, hogy kizárólag a visszaigazolt ismerősök számára engednek hozzáférést a kiskorúak személyes adatlapjához.

A vizsgált közösségi hálók többsége ugyanakkor korosztályuknak megfelelő biztonsági információkkal, útmutatással és/vagy kifejezetten kiskorúaknak szóló oktatóanyagokkal látja el a gyermekeket és fiatalokat, és reagál segítségkérő üzeneteikre. Közülük hétnél ez bevett gyakorlat, legtöbbjük egy napon belül válaszol az ilyen jellegű megkeresésekre.

Két közösségépítő oldal (a Dailymotion és a Windows Live) gondoskodik arról, hogy a kiskorúakat alaphelyzetben csak ismerőseik érhessék el nyílt vagy magánlevélben. Egyetlen vizsgált közösségépítő oldalon sincs akadálya a kiskorúakkal való kapcsolatfelvételnek. Az ismerősök ismerősei hat oldalon is közvetlenül megtekinthetik a kiskorúak személyes adatlapját. A közösségi hálók mindegyike rövidített és gyermekek számára is érthető változatban is közzéteszi oldalain felhasználói vagy szolgáltatási szabályzatát.

Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A fiatalok kedvelik az online közösségépítést és rengeteg előnyét látják, a kockázatokkal azonban sokszor nincsenek eléggé tisztában. Nem tudják például, hogy szexuális indíttatású visszaélések áldozatául eshetnek. A közösségépítő oldalaknak komolyan kell venniük saját szerepüket, mert a gyermekek biztonságáért ők is felelősek. Az év hátralevő részében külön is szeretnék foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, mégpedig egy, a védelmet és a részvételt erősítő intézkedések sorát tartalmazó, átfogó stratégia részeként, amely azt szolgálja, hogy az internet a gyermekek számára biztonságosabb közeggé váljon."

A jelentés külön foglalkozik a „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodás végrehajtásával a blogíró (Skyrock) és játékplatformok (Xbox Live), a kép- és videomegosztó platformok (YouTube, Dailymotion, Flickr), a virtuális világok (Habbo Hotel, Stardoll), a hálózatépítő funkciókkal rendelkező platformok (Windows Live) és a blogbejegyzések, fotók és naprakész információk feltöltésének lehetőségét kínáló személyes adatlapok létrehozását biztosító platformok (Yahoo! Pulse) vonatkozásában. A vizsgálatokra 2011 márciusa és júniusa között került sor.

A legutóbbi jelentés annak a 2011 júniusában közzétett jelentésnek a folytatása, amely 14 kifejezetten közösségépítő profilú oldal esetében vizsgálta a biztonsági alapelvek teljesülését (lásd IP/11/762).

A Bizottság az internet iránti bizalom erősítése érdekében az európai digitális menetrend egyik céljaként vizsgálja a kiskorúak védelmét a szexuális indíttatású internetes visszaélésekkel és az online zaklatással szemben (lásd IP/10/581, MEMO/10/199 és MEMO/10/200). A közösségi hálózatépítés biztonságát fokozó elveket tartalmazó önszabályozási megállapodás alkalmazását vizsgáló két tanulmány eredményeit a Bizottság fel fogja használni az új technológiákkal kapcsolatba kerülő gyermekek felvértezése és védelme érdekében az év vége felé kidolgozandó átfogó kezdeményezéshez.

Előzmények

A Bizottság aktív részvételével 2009-ben kidolgozott „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű önszabályozási megállapodás a gyermekek biztonságos internethasználatát szolgálja (lásd IP/09/232).

Eddig 21 cég, az Arto, a Bebo, a Dailymotion, a Facebook, a Giovani, a Google, a Hyves, a Microsoft Europe, a MySpace, a Nasza-klasa, a Netlog, a One, a Rate, a Skyrock, a VZnet Netzwerke, a Stardoll, a Sulake, a Tuenti, a Yahoo! Europe és a Zap írta alá a megállapodást. A Wer-kennt-wen 2010 novemberében csatlakozott, de teljesítményét a jelenlegi értékelés még nem vizsgálta.

A legfrissebb jelentés megállapításai a következők:

  • Csak a Habbo Hotel és az Xbox Live rendelkezik olyan beállításokkal, amelyek – a felhasználói profilban szereplő adatmennyiségtől függetlenül – alaphelyzetben kizárólag a visszaigazolt ismerősök köre számára engednek betekintést a kiskorúak személyes és egyedi adataiba.

  • A hét többi közösségépítő oldal esetében a vizsgálat megállapította, hogy jelentős mennyiségű információ (köztük a regisztrációt követően megadott számos személyes adat) férhető hozzá alaphelyzetben azok számára is, akik nem tartoztak a kiskorúak visszaigazolt ismerőseinek körébe. Ezekből az információkból nem feltétlenül lehet azonnal visszakövetkeztetni a kiskorúak személyére, de megvan ennek a kockázata.

  • Hat szolgáltató oldalain az ismerősök ismerősei is közvetlenül megtekinthetik a kiskorúak személyes adatlapját.A kiskorúak adatlapjaihoz blogjaikon, illetve az általuk feltöltött video- vagy képfelvételeken keresztül olyan felhasználók is hozzáférhetnek, akik nincsenek regisztrálva a rendszerben. Azzal, hogy a felhasználók meg tudják nyitni a kiskorúak blogját, videofelvételeit, fényképeit, illetve hozzáférnek (pl. külső keresőmotor vagy egy e-mail üzenetben továbbított link segítségével) videocsatornáikhoz vagy streamelt képeikhez, egyben személyes adatlapjaikba is betekintést nyerhetnek.

  • A kilenc vizsgált közösségépítő oldal közül nyolc kínál kifejezetten kiskorúaknak szóló biztonsági információkat, útmutatókat és/vagy oktatóanyagokat (a kivétel a Windows Live). A Windows Live tájékoztatása inkább a szülőknek vagy gondviselőknek szól, bár nyelvezete fiatalok számára is könnyen érthető.

  • A Dailymotion, a Flickr, a Habbo Hotel, a Yahoo! Pulse, a Skyrock, a Stardoll és a YouTube közérthető és könnyen elérhető biztonsági információkkal szolgál a gyermekeknek és szüleiknek egyaránt.

  • A kilenc vizsgált szolgáltatás közül csak egyetlen esetében bizonyosodott be az, hogy alaphelyzetben belső vagy külső keresőmotorral (pl. a Google, a Bing vagy a Yahoo! használatával) a névre keresve hozzá lehet férni az érintett kiskorú személyes adatlapjához.

A webhelyek közül több esetében nem a felhasználói adatlapok jelentik az elsődleges belépési felületet, illetve nem ezek érdeklik elsősorban a felhasználókat. Ez különösen igaz a kép- és videomegosztó platformokra, ahol a felhasználók inkább a videocsatornát vagy a képstreaminget tekintik meg, nem pedig a felhasználó adatlapját.

A „Biztonságosabb közösségi hálózatépítési elveket az EU-nak!” elnevezésű megállapodásról és alkalmazásáról a következő weboldalon olvasható elemzés:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/social_networking/eu_action/implementation_princip_2011/index_en.htm

A „Biztonságosabb internet” program:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/sip/index_en.htm

A digitális menetrend weboldala:

http://ec.europa.eu/digital-agenda

Neelie Kroes weboldala:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is:

http://twitter.com/neeliekroeseu

Kapcsolattartók:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar