Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europeiska kommissionen – Pressmeddelande

Uttjänta industrianläggningar bra besöksmål för hållbar turism

Bryssel den 27 september 2011 – Tjugoen europeiska turistmål har hedrats med Edenpriset för exemplarisk förnyelse och främjande av nedgångna kulturarvsplatser. Detta firades med en prisceremoni, en utställning om de prisbelönta turistmålen och ett möte med Edennätverket. Det rör sig om allt från nedlagda gruvor och fabriker till förfallna järnvägar och igenvuxna gårdar – försummade anläggningar som en gång spelade en central roll i den europeiska historien. Tack vare en genomtänkt och hållbar förnyelse kan man nu återupptäcka det förflutna och lära sig om traditionella livsstilar.

Varje turistmål har varit viktigt för sin regions utveckling, väckt nytt liv i försummade kulturminnen, historiska platser och naturområden och fungerat som katalysator för en bred lokal förnyelse. För femte året i rad uppmärksammades Edeninitiativet för framstående europeiska turistmål under temat ”Turism och förnyelse av kulturarvsplatser” i Bryssel den 27–28 september. De olika evenemangen anordnades i samband med europeiska turismdagen, som ägde rum den 27 september i Bryssel och som handlade om Europas industriella kulturarv.

Årets tema har visat oss flera framstående exempel på fantasifulla och ovanliga turismidéer, förklarar näringslivskommissionär och kommissionens vice ordförande Antonio Tajani. I en global ekonomi som snabbt förändras fortsätter Edeninitiativet att lyfta fram det bästa av europeisk uppfinningsrikedom och kreativitet inom turismen. Jag är mycket nöjd med turistbranschens utmärkta resultat för 2010 och 2011. För att hålla fast vid den inslagna banan måste vi fortsätta att främja innovation och kvalitet. Eden är ett lyckat exempel.

Läs mer om Edenprojektet och tidigare pristagare på http://ec.europa.eu/eden.

Följande turistmål fick Edenpriset 2011:

Marche-en-Famenne (Belgien), Kalopanayiotis (Cypern), Lahemaa-nationalparkens herrgårdar (Estland), Roubaix (Frankrike), Delfi (Grekland), The Great Western Greenway, Co Mayo (Irland), Stykkishólmur (Island), Guspini (Italien), Pustara Višnjica (Kroatien), Līgatne (Lettland), Rokiškis herrgård (Litauen), Għarb (Malta), Montevecchio, Veenhuizen (Nederländerna), Żyrardów (Polen), Faials naturskyddsområde (Portugal), Idrija (Slovenien), Trasmieras naturskyddsområde (Spanien), Slovácko (Tjeckien), Hamamönü-Altındağ, Ankara (Turkiet), Mecsek (Ungern) och Gmünd/Kärnten (Österrike).

Hittills har 26 länder deltagit: Belgien, Bulgarien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Island, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Turkiet, Tyskland, Ungern och Österrike.

Bakgrund

Sedan starten 2007 har Edenpriset delats ut till 98 destinationer i de 26 deltagarländerna och lyft fram dem i den mycket konkurrensutsatta europeiska turistbranschen. Eden ska främja modeller för hållbar turism och synliggöra nya turistmål som skyddar miljön, stöder den lokala utvecklingen och bevarar och främjar regionens unika kulturarv och historia. Dessutom fungerar Edennätverket som en plattform för utbyte av bästa praxis inom turismen.

Nätverket ska knyta ihop prisbelönta turistmål med nationella myndigheter och organ (t.ex. nationella turistorganisationer), universitet och andra internationella nätverk samt främja och sprida bra lösningar för hållbar turism. Nätverket vill 2011 bli en internationell organisation utan vinstsyfte med en generalförsamling, en styrkommitté och arbetsgrupper.

MEMO/11/639

Kontakt:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

Andrea Maresi +32 2 299 04 03


Side Bar