Navigation path

Left navigation

Additional tools

Evropska komisija - Sporočilo za medije

Nekdanja industrijska območja danes najbolj trajnostne turistične destinacije

V Bruslju, 27. septembra 2011: Nocoj je enaindvajset destinacij iz vse Evrope prejelo nagrado EDEN 2011 za zgledno oživitev in spodbujanje propadajočih območij. Slovesno podelitev nagrad je spremljajo srečanje mreže EDEN in razstava nagrajenih destinacij. Zapostavljena območja, ki obsegajo tako zapuščene rudnike in opuščene tovarne kot tudi propadle železnice in zaraščene kmečke posesti, so nekoč imela ključno vlogo v evropski zgodovini. Zahvaljujoč skrbno zastavljenim projektom za trajnostno oživitev teh območij lahko obiskovalci ponovno odkrijejo preteklost in se seznanijo s tradicionalnimi načini življenja.

Vse destinacije so imele pomembno vlogo pri oživljanju regije in vnašanju novega življenja v propadajoča kulturna, zgodovinska in naravna območja ter so pospeševale širšo lokalno obnovo. Tema letošnjega petega praznovanja pobude Evropskih destinacij odličnosti (EDEN), ki se bo odvijalo v Bruslju 27. in 28. septembra, je „Turizem in oživitev območij kulturne dediščine“. Ti dogodki so tesno povezani z Evropskim dnevom turizma, ki je potekal 27. septembra v Bruslju in se je osredotočil na evropsko industrijsko dediščino.

Podpredsednik Evropske komisije za industrijo in podjetništvo Antonio Tajani je dejal: „Z letošnjo temo smo bili priča nekaterim zelo izvrstnim primerom domišljijskih in nenavadnih konceptov turizma. V hitro spreminjajočem se svetovnem gospodarstvu EDEN še naprej izpostavlja najbolj domiselne in ustvarjalne dosežke evropskega turizma. Zadovoljen sem z veliko uspešnostjo turistične industrije v letih 2010 in 2011. Za nadaljnje napredovanje na tej poti moramo še naprej spodbujati inovativnost in kakovost. EDEN je lep primer uspešnosti.“

Več informacij o projektu EDEN in prejšnjih dobitnikih nagrade lahko najdete na

http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/tourism/eden/index_sl.htm.

Enaindvajset zmagovalnih destinacij leta 2011:

mesto Sovodenj/Koroška (Avstrija), Marche-en-Famenne (Belgija), Kalopanayiotis (Ciper), Slovacko (Češka), dvorci v nacionalnem parku Lahemaa (Estonija), Roubaix (Francija), občina Delphi (Grčija), Pustara Višnjica (Hrvaška), pot Great Western Greenway, Co Mayo (Irska), občina Stykkisholmur (Islandija), Montevecchio, občina Guspini (Italija), vas Ligatne (Latvija), dvorec Rokiškis (Litva), Mecsek (Madžarska), Għarb (Malta), Veenhuizen (Nizozemska), Żyrardow (Poljska), naravni park Faial (Portugalska), Idrija (Slovenija), ekološki park Trasmiera (Španija), Hamamonu-Altındağ Ankara (Turčija).

Do zdaj je v pobudi sodelovalo naslednjih šestindvajset držav: Avstrija, Belgija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Grčija, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Nemčija, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovenija, Španija in Turčija.

Ozadje

Od podelitve prvih nagrad EDEN leta 2007 je 98 zmagovalnih destinacij v 26 sodelujočih državah pridobilo pomembno mesto v evropskem močno konkurenčnem turističnem sektorju. EDEN si prizadeva spodbujati trajnostne modele za razvoj turizma in opozarja na nastajajoče lokacije, ki so zavezane k varovanju okolja in spodbujanju lokalnih skupnosti ter k ohranjanju in spodbujanju njihove edinstvene kulturne in zgodovinske dediščine. EDEN prek svoje mreže ustvarja tudi platformo za izmenjavo najboljših praks v turizmu.

Mreža EDEN si prizadeva za povezovanje destinacij EDEN z nacionalnimi vladami in agencijami (kot so nacionalne turistične organizacije), univerzami in podobnimi mednarodnimi mrežami ter spodbujanje in izmenjavo najboljših praks na področju trajnostnega turizma. Cilj mreže je, da leta 2011 postane mednarodno neprofitno združenje s tristebrno strukturo upravljanja: generalno skupščino, upravljalnim odborom in delovnimi skupinami.

MEMO/11/639

Kontakti:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

Andrea Maresi +32 2 299 04 03


Side Bar