Navigation path

Left navigation

Additional tools

Comisia Europeană – Comunicat de presă

Foste situri industriale, astăzi destinații de top pentru turismul durabil

Bruxelles 27 septembrie 2011: În această seară, douăzeci și una de destinații din toată Europa au primit premiul EDEN 2011 pentru regenerarea exemplară și promovarea siturilor lor fizice aflate în declin; la o ceremonie de premiere de gală, o expoziție de destinații premiate și o întâlnire a rețelei EDEN. Din mine abandonate și fabrici dezafectate și până la căi ferate în paragină și ferme năpădite de buruieni, aceste situri neglijate au jucat cândva un rol esențial în istoria europeană. Prin regenerare durabilă bine gândite, oamenii pot să redescopere trecutul și să învețe despre feluri de viață tradiționale.

Toate destinațiile au jucat un rol important în relansarea regiunii lor, oferind o nouă viață unor situri culturale, istorice și naturale intrate în paragină și acționând ca un catalizator pentru regenerare locală într-un sens mai larg. Cea de-a cincea aniversare anuală a inițiativei Destinații europene de excelență (EDEN) cu tema: „Turismul și regenerarea siturilor fizice” are loc în Bruxelles în zilele de 27 și 28 septembrie. Aceste evenimente sunt strâns legate de Ziua europeană a turismului, care a avut loc la data de 27 septembrie la Bruxelles și s-a concentrat pe patrimoniul industrial european.

Antonio Tajani, vice-președintele Comisiei Europene însărcinat cu industria și antreprenoriatul a afirmat: „Tema de anul acesta a scos la lumină câteva exemple remarcabile de concepte turistice neobișnuite și pline de imaginație. În această economie mondială în schimbare rapidă, EDEN continuă să scoată în evidență tot ce are mai bun Europa în materie de ingeniozitate și creativitate în turism. Sunt încântat de performanța excelentă a industriei turistice în 2010 și 2011. Pentru a merge mai departe pe această cale, trebuie să continuăm să stimulăm inovarea și calitatea. EDEN reprezintă un exemplu de succes.”

Pentru informații suplimentare cu privire la proiectul EDEN și la premiații edițiilor trecute http://ec.europa.eu/eden

Cele douăzeci și unu de destinații câștigătoare în 2011 sunt

Orașul Gmund/Carinthia (Austria), Marche-en-Famenne (Belgia), Pustara Višnjica (Croația), Kalopanayiotis (Cipru), Slovacko (Republica Cehă), Conacele din Parcul Național Lahemaa (Estonia), Roubaix (Franța), Municipalitatea Delphi (Grecia), Mecsek (Ungaria), Municipalitatea Stykkisholmur (Islanda), The Great Western Greenway, Co Mayo (Irlanda), Montevecchio, Municipalitatea Guspini (Italia), Satul Ligatne (Letonia), Conacul Rokiškis (Lituania), Għarb (Malta), Veenhuizen (Țările de Jos), żyrardow (Polonia), Parcul natural Faial (Portugalia), Idrija (Slovenia), Ecoparcul Trasmiera (Spania), Hamamonu-Altındağ Ankara (Turcia).

Cele douăzeci și șase de țări participante până în prezent sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Polonia, România, Slovenia, Spania, Țările de Jos, Turcia și Ungaria.

Context

De la lansarea premiilor, în 2007, 98 de destinații EDEN premiate din 26 de țări participante au devenit o prezență semnificativă în sectorul foarte competitiv al turismului european. EDEN vizează promovarea modelelor durabile de dezvoltare turistică, oferind vizibilitate locațiilor emergente care s-au angajat să protejeze mediul și să sprijine comunitățile locale, precum și să conserve și să promoveze patrimoniul lor istoric și cultural unic. De asemenea, EDEN constituie o platformă pentru schimbul de bune practici în turism prin intermediul rețelei EDEN.

Rețeaua EDEN vizează conectarea destinațiilor EDEN cu guvernele și agențiile naționale (precum organizațiile naționale de turism), cu universitățile și cu rețelele internaționale similare și promovarea și schimbul de bune practici în materie de turism durabil. Rețeaua are obiectivul de a deveni în 2011 o asociație internațională non-profit cu o structură de gestionare pe trei niveluri: adunare generală, comitet director și grupuri de lucru.

MEMO/11/639

Persoane de contact :

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

Andrea Maresi +32 2 299 04 03


Side Bar