Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Egykori ipari létesítmények a legnépszerűbb fenntartható turisztikai célpontok között

Brüsszel, 2011. szeptember 27. Ma este huszonegy európai látnivaló kapta meg a 2011-es EDEN-díjat, vagyis a „Kiemelt európai úti céloknak” járó díjat elhanyagolt területeik példaértékű helyreállításáért és népszerűsítéséért. A díjátadó ünnepség mellett a díjazottakat bemutató kiállításra és az EDEN-hálózat ülésére is sor került. Ezek az elhanyagolt létesítmények – például bezárt bányák, elhagyatott gyárak, gazzal benőtt sínek, omladozó tanyák – valamikor mind fontos szerepet játszottak az európai történelemben. Jól megtervezett fenntartható rehabilitációjuk révén az emberek újra felfedezhetik a múltat és megismerhetik a korábbi időszakokra jellemző életmódokat.

Minden díjazott helyszín fontos szerepet játszott régiójának felélénkítésében, új életre keltette a leromlott állapotú kulturális, történelmi és természeti látnivalókat, valamint katalizátora volt a szélesebb körű helyi megújulásnak. A Kiemelt európai úti célok éves ünnepét ötödik alkalommal rendezték meg Brüsszelben 2011. szeptember 27-28-án, ezúttal „A turizmus és a látnivalók megújulása” címmel. Ezek a rendezvények szorosan kötődtek az Európai Turizmus Naphoz, amelyet idén szeptember 27-én, az európai ipari örökség témakörében rendeztek meg Brüsszelben.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság ipar- és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke így nyilatkozott: „Az idei témához kapcsolódik néhány különösen fantáziadús és szokatlan idegenforgalmi koncepció. A mai gyorsan változó világgazdaságban az EDEN továbbra is rávilágít Európa legötletesebb és legkreatívabb turisztikai célpontjaira. Elégedett vagyok az idegenforgalmi ágazat 2010-es és 2011-es kiváló teljesítményével. A további fejlődés érdekében ösztönöznünk kell az innovációt és a minőséget. Az EDEN ennek egy sikeres példája”.

Az EDEN-projektről és a korábbi díjazottakról az alábbi linken érhetők el további információk: http://ec.europa.eu/eden

2011-ben a következő 21 helyszín részesült díjban:

Gmund/Karintia tartomány(Ausztria), Marche-en-Famenne (Belgium), Kalopanagiotis (Ciprus), Slovácko (Cseh Köztársaság), a Lahemaa Nemzeti Park kúriái (Észtország), Roubaix (Franciaország), Delphoi körzet (Görögország), Veenhuizen (Hollandia), Pustara Višnjica (Horvátország), a Great Western Greenway, Mayo megye (Írország), Stykkisholmur körzet (Izland), Żyrardow (Lengyelország), Ligatne falu (Lettország), Rokiškis kastély (Litvánia), Mecsek (Magyarország), Għarb (Málta), Montevecchio község, Guspini körzet (Olaszország), Faial Nemzeti Park (Portugália), Trasmiera Ökopark (Spanyolország), Idrija (Szlovénia), Hamamönü-Altındağ Ankara (Törökország).

A jelenleg részt vevő huszonhat ország a következő: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Szlovénia és Törökország.

Előzmények

A díj 2007-es létrehozása óta a 26 részt vevő ország 98 EDEN-díjazottja a turisztikai célpontok kiélezett európai versenyében is népszerű látványossággá tudott válni. Az EDEN igyekszik előmozdítani a fenntartható idegenforgalmi fejlesztési modelleket és népszerűsíteni azokat a látnivalókat, amelyek elkötelezettek a környezet védelme, a helyi közösségek támogatása, valamint az egyedi kulturális és történelmi örökség megőrzése mellett. Az EDEN-hálózat pedig lehetőséget teremt a bevált turisztikai gyakorlatok megosztására.

Az EDEN-hálózat célja az, hogy kapcsolatot teremtsen az EDEN-úticélok és a nemzeti kormányok, ügynökségek (mint például a nemzeti idegenforgalmi szervezetek), egyetemek, valamint a hasonló nemzetközi hálózatok között. Ezenkívül igyekszik népszerűsíteni és lehetővé tenni a bevált gyakorlatok megosztását a fenntartható turizmus terén. A hálózat 2011-ben nemzetközi nem profitorientált egyesületté fog válni; az irányítást három pillér látja majd el: a közgyűlés, az irányító bizottság és a munkacsoportok.

MEMO/11/639

Kapcsolattartók :

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

Andrea Maresi +32 2 299 04 03


Side Bar