Navigation path

Left navigation

Additional tools

Euroopan komissio – Lehdistötiedote

Entisistä teollisuusalueista kestävän matkailun EDEN-kohteita

Bryssel 27.9.2011: EDEN-palkinnot on tänään luovutettu eri puolilla Eurooppaa sijaitseville 21 kohteelle. Palkinto myönnetään rappeutuvien alueiden esimerkillisestä uudistamisesta ja tunnetuksi tekemisestä. Näillä hylätyillä kaivoksilla ja tehtailla, ruostuvilla rautateillä ja ruohottuneilla maatiloilla on aikoinaan ollut tärkeä rooli Euroopan historiassa. Harkittujen ja kestävien uudistushankkeiden ansiosta vierailijat voivat nyt tutustua menneeseen aikaan ja perinteisiin elämäntapoihin. Kaikki kohteet ovat merkittävällä tavalla elvyttäneet ympäröivää aluetta. Ne ovat tuoneet uutta eloa taantuneisiin kulttuuri-, luonto- ja historiallisiin kohteisiin ja vauhdittaneet laajempaakin paikallista uudistamista.

EDEN- eli Eurooppalaiset matkailun huippukohteet -hankkeen viides vuosittainen juhlatapahtuma pidetään Brysselissä 27.–28. syyskuuta. Samassa yhteydessä järjestetään myös palkittujen hankkeiden näyttely ja EDEN-verkoston kokous. Teemana on tänä vuonna ’Matkailu ja fyysisten kohteiden uudistaminen’. Tapahtuma liittyy läheisesti 27. syyskuuta Brysselissä vietettävään Euroopan matkailupäivään, jonka aiheena on Euroopan teollinen perintö.

Teollisuudesta ja yrittäjyydestä vastaava komission varapuheenjohtaja Antonio Tajani totesi tämänvuotisen teeman tuottaneen joitakin erityisen mielikuvituksellisia ja epätavallisia matkailukonsepteja. ”Maailmantalouden nopeiden muutosten keskellä EDEN nostaa esiin Euroopan nerokkaiden ja luovien ideoiden parhaimmistoa matkailualalla. Olen tyytyväinen alalla vuosina 2010 ja 2011 saavutettuihin erinomaisiin tuloksiin. Jatkaaksemme samalla tiellä meidän on tuettava innovointia ja parannettava laatua. EDEN on tästä onnistunut esimerkki.”

Lisätietoja EDEN-hankkeesta ja aikaisemmista palkinnonsaajista:

http://ec.europa.eu/eden

Vuonna 2011 palkitut 21 kohdetta:

Gmundin kaupunki, Kärnten (Itävalta), Marche-en-Famenne (Belgia), Pustara Višnjica (Kroatia), Kalopanayiotis (Kypros), Slovacko (Tšekki), Lahemaan kansallispuiston kartanot (Viro), Roubaix (Ranska), Delfoin kunta (Kreikka), Mecsek (Unkari), Stykkisholmurin kunta (Islanti), The Great Western Greenway, Co Mayo (Irlanti), Montevecchio, Guspinin kunta (Italia), Ligatnen kylä (Latvia), Rokiškisin kartano (Liettua), Għarb (Malta), Veenhuizen (Alankomaat), Żyrardow (Puola), Faialin luonnonpuisto (Portugali), Idrija (Slovenia), Trasmieran ekopuisto (Espanja), Hamamonu-Altındağ Ankara (Turkki).

Hankkeeseen on tähän mennessä osallistunut 26 maata: Suomi, Itävalta, Belgia, Bulgaria, Kroatia, Kypros, Tšekki, Viro, Ranska, Saksa, Kreikka, Unkari, Islanti, Irlanti, Italia, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Alankomaat, Puola, Portugali, Romania, Slovenia, Espanja ja Turkki.

Taustaa

Hanke käynnistettiin vuonna 2007, jonka jälkeen palkinnon on saanut 98 EDEN-kohdetta 26 maassa. Nämä kohteet ovat nousseet näkyvästi esille Euroopan matkailualan kovassa kilpailussa. EDEN-hankkeella pyritään edistämään kestäviä matkailun kehittämismalleja, joilla luodaan näkyvyyttä uusille ympäristönsuojeluun sitoutuneille kohteille, tuetaan paikallisyhteisöjä sekä suojellaan ja edistetään niiden ainutlaatuista kulttuuri- ja historiaperintöä. Lisäksi matkailualan parhaita käytäntöjä voidaan jakaa EDEN-verkoston avulla.

EDEN-verkostolla pyritään luomaan yhteys EDEN-kohteiden ja kansallisten hallintoelinten, matkailujärjestöjen, yliopistojen ja vastaavanlaisten verkostojen välille. Lisäksi halutaan tuoda esille ja jakaa kestävään matkailuun liittyviä parhaita käytäntöjä. Vuonna 2011 verkosta on tarkoitus tulla voittoa tavoittelematon kansainvälinen järjestö, jossa on kolmitasoinen hallintorakenne: yleiskokous, ohjauskomitea ja työryhmiä.

MEMO/11/639

Yhteyshenkilöt:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

Andrea Maresi +32 2 299 04 03


Side Bar