Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europa-Kommissionen - Pressemeddelelse

Gamle industriområder er i dag eftertragtede mål for den bæredygtige turisme

Bruxelles, den 27. september 2011: I aftes modtog 21 turistmål i hele Europa EDEN-prisen 2011 for en eksemplarisk fornyelse og promovering af deres nedslidte lokale kulturarvsteder. Det skete ved en gallaceremoni med pristildeling, og der blev afholdt en udstilling af prisbelønnede turistmål og et møde i netværket inden for EDEN. Disse forfaldne områder, lige fra forladte miner og skrottede fabrikker til nedlagte jernbaner og tilvoksede landbrug, spillede en gang en afgørende rolle i den europæiske historie. Ved hjælp af en gennemtænkt, bæredygtig fornyelse kan befolkningen genopdage fortiden og lære om traditionelle livsformer.

Alle turistmål har spillet en afgørende rolle i genoprettelsen af deres region ved at puste nyt liv i nedslidte kulturelle, historiske og naturskønne områder og ved at fungere som katalysator for en mere omfattende lokal fornyelse. Den femte årlige fejring af initiativet "fremtrædende europæiske turistmål (EDEN) under overskriften: "Turisme og genopretning af kulturarvsteder" finder sted I Bruxelles den 27. og 28. September. Der er en tæt sammenhæng mellem disse arrangementer og den europæiske turismedag, som blev afholdt den 27. september i Bruxelles, og som fokuserede på den europæiske industriarv.

Antonio Tajani, næstformand I Europa-Kommissionen med ansvar for erhvervsliv og iværksætteri, udtalte: Dette års tema har vist nogle særligt fremragende eksempler på fantasirige og usædvanlige turismekoncepter. I en verdensøkonomi, der ændrer sig hurtigt, står EDEN fortsat for det bedste i Europas opfindsomhed og kreativitet inden for turistområdet. Jeg glæder mig over turistindustriens fremragende resultater i 2010 og 2011. Skal vi fortsætte ad denne vej, er det nødvendigt, at vi hele tiden styrker innovation og kvalitet. EDEN er et eksempel på en sådan succes.

Yderligere oplysninger om EDEN-projektet og tidligere prismodtagere kan ses på: http://ec.europa.eu/eden

De 21 turistmål, som har vundet i 2011, er

byen Gmünd/Kärnten (Østrig), Marche-en-Famenne (Belgien), Pustara Višnjica (Kroatien), Kalopanayiotis (Cypern), Slovacko (Tjekkiet), Lahemaa nationalpark og herregårde (Estland), Roubaix (Frankrig), kommunen Delphi (Grækenland), Mecsek (Ungarn), kommunen Stykkisholmur (Island), The Great Western Greenway, Co Mayo (Irland), Montevecchio, kommunen Guspini (Italien), landsbyen Ligatne (Letland), herregården Rokiškis (Litauen), Għarb (Malta), Veenhuizen (Nederlandene), Żyrardow (Polen), naturparken Faial (Portugal), Idrija (Slovenien), økoparken Trasmiera (Spanien), Hamamonu-Altındağ Ankara (Tyrkiet).

De hidtidige 26 deltagende lande er: Østrig, Belgien, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Estland, Finland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Island, Irland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Malta, Nederlandene, Polen, Portugal, Rumænien, Slovenien, Spanien og Tyrkiet.

Baggrund

Siden starten i 2007 er EDEN-priserne blevet givet til 98 turistmål i 26 deltagende lande, som herved står stærkt i Europas stærkt konkurrenceprægede turistsektor. EDEN forsøger at fremme modeller til udvikling af bæredygtig turisme, der gør nye steder mere synlige, der har forpligtet sig til at beskytte miljøet, støtte lokalområdet og bevare og promovere deres enestående kulturarv og historiske arv. EDEN skaber også en platform for udveksling af bedste praksis inden for turisme ved hjælp af EDEN-netværket.

EDEN-netværket skal skabe forbindelse mellem EDEN-turistmål og nationale regeringer og institutioner (såsom nationale turistorganisationer), universiteter og lignende internationale netværk og fremme og udveksle erfaringer om bedste praksis inden for bæredygtig turisme. Netværket har som mål at blive en international non-profit forening i 2011 med en ledelsesstruktur på tre niveauer, generalforsamling, styringsudvalg og arbejdsgrupper.

MEMO/11/639

Kontaktpersoner:

Carlo Corazza +32 2 295 17 52

Andrea Maresi +32 2 299 04 03


Side Bar