Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság lefekteti az ingyenes kibocsátási egységek légitársaságok részére történő kiosztásának szabályait

Brüsszel, 2011. szeptember 26. – A mai napon az Európai Bizottság fontos lépést tett annak érdekében, hogy a légi közlekedési ágazat is felzárkózzék más gazdagági ágazatok mellé az éghajlatváltozás elleni küzdelem területén. 2012-től a légi közlekedés is részét fogja alkotni az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének. A Európai Bizottság közzétette azokat a referenciaértékeket, amelyeket figyelembe fog venni az üvegházhatást okozó gázok ingyenes kibocsátási egységeinek több mint 900 légijármű-üzembentartó részére történő kiosztásakor.

Connie Hedegaard éghajlat-politikáért felelős biztos a következőképpen nyilatkozott: „Azzal, hogy referenciaértékeket határoztunk meg, a légitársaságok bizonyosak lehetnek afelől, hány ingyenes egységet fognak kapni évről évre, egészen 2020-ig. A jelenlegi piaci áron ezek az egységek az évtizedre vetítve több mint 20 milliárd eurót képviselnek. E potenciális bevételt a légitársaságok flottáik korszerűsítésére, az üzemanyag-hatékonyság javítására és a nem fosszilis tüzelőanyagok alkalmazását célzó intézkedésekre fordíthatják. Mivel az EU a globális fellépés híve, nem engedhetjük meg, hogy a légi közlekedési ágazat csak azért ne vegye ki a részét az éghajlatváltozás elleni küzdelemből, mert az ágazatban nem születik nemzetközi szintű megegyezés. Ezért az EU 2008-ban úgy döntött, hogy megteszi a kibocsátási egységekkel kapcsolatos újabb lépést, és folytatja a légi közlekedés globális szabályozásáért vívott harcot, legközelebb például a durbani ENSZ-klímakonferencián.”

A referanciaértékek közzététele lehetővé teszi, hogy a légitársaságok 2020-ig kalkulálhassanak az ingyenesen kiosztott egységekkel. Az egyik referenciaérték a 2012-es kereskedelmi időszakra vonatokozóan került kiszámításra, a másik a 2013 januárjával kezdődő időszakot érinti. 2013 és 2020 között egy légitársaság 0.6422 egységet kap 1000 tonnakilométerenként, 2012-ben ugyanez 0.6797 egység.

A 2012. január 1-jétől 2012. december 31-ig tartó kereskedelmi időszakban a légi közlekedési kibocsátási egységek 85%-át osztják ki ingyenesen a légijármű-üzembentartók között. A 2013. január 1-jétől 2020. december 31-ig tartó kereskedelmi időszakra vonatkozóan ez az arány 82% lesz. Az egyes időszakokban fennmaradó egységek 15%-át árverésre bocsátják, illetve 2013–2020-ban 3%-nyi mennyiség elkülönítésre kerül az új szereplőknek és a gyorsan fejlődő légijármű-üzemeltetőknek szánt külön tartalékalap létrehozása érdekében.

Az egyes időszakokra vonatkozó referenciaértékeket úgy számították ki, hogy a 2012-es és a 2013 és 2020 közötti kereskedelmi időszakban alkalmazandó ingyenes egységek teljes éves mennyiségét elosztották azon tonnakilométerek összegével, amelyeket a légi járművek üzemben tartói a Bizottsághoz benyújtott kérelmeikben megadtak. A légijármű-üzembentartók által benyújtott adatok a 2010-es naptári év során nyilvántartásba vett és független hitelesítők által igazolt tonnakilométer-adatokon alapulnak.

Az ingyenes egységek egyes üzemben tartók részére történő kiosztását hivatalosan a tagállamok végzik oly módon, hogy a referenciaértéket megszorozzák az egyes üzemben tartók 2010-es tonnakilométer-adataival. A tagállamok kötelesek a referenciaértékek közzétételét követő három hónapon belül megállapítani a légitársaságonkénti kiosztást.

Előzmények

Az EU légi közlekedési kibocsátása ugrásszerűen megnőtt – 1990 óta csaknem a kétszeresére. Becslések szerint egy Brüsszel–New York útvonalon oda-vissza közlekedő légi jármű utasonként csaknem 800 kg CO2-t juttat a levegőbe. Az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerén belül a légi közlekedés a üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának 10%-ért felelős.

2010 során a légitársaságok regisztrálták a járműveik által megtett távolságot, az általuk szállított utasok számát és teheráru mennyiségét (tonnakilométerben mérve). E 2010-es hitelesített tevékenységi adatok szerint több mint 900 légitársaság igényelt ingyenes kibocsátási egységeket. Ebben a számban benne van az összes olyan kereskedelmi légitársaság, amelyik számottevő műveleteket végzett Európa területéről kiindulva vagy oda irányulóan. A légitársaságoknak először 2013 áprilisában kell visszaadniuk kibocsátási egységeket, melyek a 2012. évi, Európa területéről kiinduló vagy oda irányuló műveletekre vonatkoznak. Akárcsak az ipari létesítmények esetében, az ingyenes légi közlekedési kibocsátási egységek többsége is éves alapon kerül kiosztásra a légitársaságok között.

A légi közlekedési ágazat uniós kibocsátáskereskedelmi rendszerbe való bevonása várhatóan nem befolyásolja jelentősen a viteldíjakat. A jelenlegi szén-dioxid-kibocsátási árak figyelembevételével számolva a transzatlanti járatokon a mostani viteldíjak emelkedése még a 2 eurót sem fogja elérni, feltéve, hogy az ingyenes egységek értékét nem terhelik rá az utasokra. Ha rájuk terhelnék, a jegyek adott esetben mintegy 12 euróval kerülnének többe.

Az EGT területén kiosztandó ingyenes kibocsátási egységek mennyiségét az EGT-megállapodás XX mellékletét (Környezetvédelem) módosító 2011. július 20-i 93/2011 EGT-vegyesbizottsági határozat állapította meg.

A Bizottság által ma elfogadott határozatot lásd:

http://ec.europa.eu/clima/documentation/transport/aviation/allowances_en.htm

Bővebb információ az európai kibocsátáskereskedelmi rendszer légi közlekedésre való kiterjesztéséről:

http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/aviation/index_en.htm

Bővebb információ az európai kibocsátáskereskedelmi rendszerről: http://ec.europa.eu/clima/policies/ets/index_en.htm

MEMO/11/631

Kapcsolattartó :

Isaac Valero Ladron (+32 2 296 49 71)


Side Bar