Navigation path

Left navigation

Additional tools

Europese Commissie - Persbericht

Evenwicht tussen mannen en vrouwen: Businessscholen zijn van het grootste belang om meer vrouwen op topposities te krijgen

Brussel, 26 september 2011 – Vandaag heeft EU-commissaris voor Justitie, Vivane Reding, directeuren van de businessscholen van Europa ontmoet om te bespreken hoe het evenwicht tussen mannen en vrouwen in de ondernemingsbesturen verbeterd kan worden door meer jonge vrouwen aan te moedigen een carrière in het bedrijfsleven op te bouwen. Ondanks het feit dat ongeveer 60% van de afgestudeerden vrouw is, bestaat slechts 12% van de ondernemingsbesturen van de grootste beursgenoteerde ondernemingen van Europa en slechts 3% van de bestuursvoorzitters uit vrouwen. Businessscholen spelen een cruciale rol bij het klaarstomen van jonge vrouwen voor een carrière in het bedrijfsleven en bij hun streven om de top te bereiken. Zij helpen vrouwen zich op hun professionele carrière voor te bereiden door middel van seminars, opleidingsprogramma's en door hun de mogelijkheid te bieden om te netwerken. Dit initiatief vormt een reactie op vicevoorzitter Reding's oproep aan beursgenoteerde ondernemingen om vrijwillig toe te zeggen het aantal vrouwelijke bestuurders te verhogen tot 30% in 2015 en 40% in 2020 (MEMO/11/124).

"Businessscholen helpen de geesten van toekomstige leiders te vormen. Hier doen jonge vrouwen en mannen inspiratie op voor hun toekomstige carrières in het bedrijfsleven," aldus vicevoorzitter Reding, EU-commissaris voor Justitie. "We moeten er bovenal voor zorgen dat ons vrouwelijk talent überhaupt overweegt dit pad te kiezen. Ik ben bijzonder verheugd dat Europese businessscholen bij dit proces betrokken zijn. De wetenschap dat de onderwijssector ten volle de uitdaging aangaat om de oorzaken van ongelijkheid aan te pakken, stelt me gerust."

"Dit prachtige initiatief van de Europese Commissie komt volledig overeen met onze doelstelling om ons te concentreren op een ernstig probleem voor de Europese businessscholen en bedrijven, namelijk: hoe halen we het glazen plafond weg dat onze vrouwelijke afgestudeerden ervan weerhoudt een internationale topcarrière op te bouwen, ondanks het feit dat zij via onze programma's even goed zijn opgeleid als hun mannelijke medestudenten? " aldus decaan Olivier Oger van de EDHEC.

De bijeenkomst van vandaag brengt decanen van Europese businessscholen en vrouwelijke bedrijfsleiders bijeen om de rol van vrouwen in de Europese corporate governance te bespreken. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de EDHEC business school, de Global Telecom Women's Network (GTWN) en McKinsey & Company.

Achtergrond

Gezien de vergrijzing van de Europese bevolking zijn vrouwen van cruciaal belang om de werkgelegenheidsdoelstelling van 75% van Europa 2020 te halen (zie IP/10/225). Gezamenlijke inspanningen van overheden, sociale partners en bedrijfsleven zijn noodzakelijk om de status-quo te verbeteren.

Bij de grootste Europese ondernemingen is slechts 12% van de ondernemingsbesturen vrouw, en in 97% van de gevallen is de voorzitter een man. Er is de afgelopen jaren slechts uiterst langzaam vooruitgang geboekt: het aantal vrouwen in ondernemingsbesturen is de afgelopen zeven jaar in de EU met net iets meer dan een half procentpunt per jaar gestegen. Tenzij er maatregelen worden genomen, duurt het in dit tempo nog eens vijftig jaar voordat er sprake is van een redelijk evenwicht (tenminste 40% van elke sekse). Ondertussen lopen beursgenoteerde ondernemingen in de EU vrouwelijk talent mis.

Op 1 maart heeft EU-commissaris voor Justitie Reding een ontmoeting gehad met CEO's en bestuursvoorzitters van beursgenoteerde ondernemingen om de ondervertegenwoordiging van vrouwen in topfuncties te bespreken. Zij daagde alle beursgenoteerde ondernemingen in Europa uit om de intentieverklaring "Meer vrouwen in topfuncties" te ondertekenen en op vrijwillige basis toe te zeggen de deelname van vrouwen in ondernemingsdirecties te verhogen tot 30% in 2015 en tot 40% in 2020 (zie IP/11/242 en MEMO/11/124).

De intentieverklaring "Meer vrouwen in topfuncties" staat op de website van vicevoorzitter Reding. Het is een hulpmiddel waarmee kan worden gevolgd hoe ondernemingen proberen meer vrouwen in topposities te krijgen. Iedere beursgenoteerde onderneming kan de intentieverklaring ondertekenen en het goede voorbeeld geven. In maart 2012 zal de Europese Commissie de situatie opnieuw bekijken om te zien of er aanmerkelijke voortgang is geboekt en of er geloofwaardige zelfregulerende initiatieven zijn ontwikkeld om de deelname van vrouwen in de besluitvorming te bevorderen. Op basis van de resultaten zal de Commissie dan besluiten welke verdere stappen er nodig zijn.

For more information:

SPEECH/11/604

Women on the Board pledge:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/womenpledge/index_en.htm

European Commission – gender balance in decision-making:

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-decision-making/index_en.htm

Homepage of Vice-President Viviane Reding, EU Justice Commissioner:

http://ec.europa.eu/reding

ANNEX: List of Participants

Business Schools and Universities Represented

Cambridge University: Judge Business School

EDHEC

Erasmus University: Rotterdam School of Management

ESMT

IESE

IMD

University of St. Gallen – Institute for Leadership and Human Resource Management

London Business School

Oxford University: Center for Corporate Reputation

Women Members of the Board of Directors

Bridget Boone – Member of the Board of Directors of Fortis Private Equity Group, FB Acquisition Finance Holding B.V., Fortis Private Equity Holding Nederland B.V. and NeSBIC Groep B.V. , BGL Société Anonyme

Bridget Cosgrave – Member of the Board of Directors SES , Essinor , Steria and President GTWN

Hélène Deslauriers – Member of the Board of Directors of Southwest Water (UK) and Fluxys

Candace Johnson – President of the Board of Directors of Succes Europe, Croissance Europe and Innovation Europe, Founding Member of the Board of Directors of SES , Founding President of GTWN

Lady Barbara Judge (CBE) – Member of the Board of Directors Statoil ASA , NV Bekaert SA and Magna International Inc .

Organizations represented

EPWN – European Professional Women’s Network

Financial Times Non-Executive Director's Club

GTWN – Global Telecom Women’s Network

GUBERNA - Belgian Governance and Board Members Association

Institut des Administrateurs

WOB - Women on Board

EFMD – European Federation of Management Development

McKinsey & Co.

Luis Enriquez – Global Partner

Scott Beardsley – Global Partner

Astrid Marechal – Partner (Responsible for “Women Matter” report)

Mieke van Oostende – Partner (Responsible for “Women Matter” report)

Contacts :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar