Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Nemek közötti egyensúly: az üzleti iskolák kulcsfontosságúak a nők vezetői állásba kerüléséhez

Brüsszel, 2011. szeptember 26. – Viviane Reding uniós jogérvényesülési biztos ma tárgyalt az európai üzleti iskolák vezetőivel arról, hogyan javítható a nemek közötti egyensúly a vállalatok igazgatótanácsaiban a fiatal nők üzleti karrierre ösztönzése révén. Annak ellenére, hogy az egyetemi végzettséggel rendelkezők mintegy 60%-a nő, a tőzsdén jegyzett legfontosabb európai vállalkozások vezetőtestületeiben a tagoknak csak 12%-a, az igazgatóknak pedig csak 3%-a nő. Az üzleti iskolák döntő szerepet játszanak a fiatal nők üzleti karrierre való felkészítésében, illetve abban, hogy később vezető pozícióba kerüljenek. Szemináriumaikkal és képzési programjaikkal segítik a nők szakmai karrierjének előkészítését és hálózatépítő lehetőségeket kínálnak. Kezdeményezésükre azt követően kerül sor, hogy Reding alelnök felkérte a vállalkozásokat, tegyenek önkéntes kötelezettségvállalást arra, hogy a vezetőtestületekben 2015-ig 30%-ra, 2020-ig pedig 40%-ra emelik a női részvételt (MEMO/11/124).

„Az üzleti iskolák hozzájárulnak a jövőbeni vezetők gondolkodásmódjának formálásához. A fiatal nők és férfiak ezekben az iskolákban kapnak ösztönzést az üzleti karrierre” – véli Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős uniós biztos. Mindannyiunknak biztosítani kell, hogy a köztünk élő női tehetségek egyáltalán fontolóra vegyék e lehetőséget. Annak pedig különösen örülök, hogy az európai üzleti iskolák is kiveszik a részüket e folyamatból. Bíztató, hogy az oktatási ágazat szilárdan elkötelezett a nemek közötti egyenlőtlenség leküzdése iránt.”

„Az Európai Bizottság e nagyszerű kezdeményezése teljes összhangban áll azon célkitűzésünkkel, amely során azon – az Európai üzleti iskolák és vállalkozások szempontjából is fontos – témára összpontosítunk, hogy hogyan számolhatjuk fel az egyetemi végzettséggel rendelkező nőket a nemzetközi vezetői karrierektől visszatartó korlátot, hiszen ugyanolyan kitűnően kiképezzük őket is, mint férfi kollégáikat” – nyilatkozta Olivier Oger, az EDHEC dékánja.

A mai ülésen az európai üzleti iskolák dékánjai és női üzleti vezetők tanácskoznak a nők európai vállalatirányításban betöltött szerepéről. A találkozó szervezője az EDHEC üzleti iskola, a Global Telecom Women's Network (GTWN) és a McKinsey & Company.

Háttér

Mivel Európa népessége idősödik, kiemelt szerep jut a nőknek az Európa 2020 stratégiában kitűzött 75%-os foglalkoztatási cél elérésében (ld. IP/10/225). A jelenlegi helyzeten csak a kormányok, a szociális partnerek és az üzleti élet képviselői közös erőfeszítése révén lehet javítani.

Európa legnagyobb vállalatainak igazgatótanácsaiban a tagoknak csak 12%-a nő, az igazgatók 97%-a pedig férfi. Az elmúlt évek során igen kevés előrelépés történt: az elmúlt hét év alatt a női igazgatósági tagok aránya mindössze évi alig több mint fél százalékponttal emelkedett az EU-ban. Ilyen ütemű változás esetén – határozott fellépés híján – még 50 év kellene ahhoz, hogy a nemek között elfogadható egyensúly (azaz mindkét nem esetében legalább 40%-os arány) alakuljon ki a vezetőtestületekben. Eközben a tőzsdén jegyzett uniós vállalkozások nem kamatoztatják kellőképpen a nők tehetségét.

Reding uniós jogérvényesülési biztos március 1-jén a tőzsdén jegyzett vállalkozások ügyvezető igazgatóival és igazgatótanácsi elnökeivel megbeszélést folytatott a nők vezetőtestületbeni alacsony arányáról. Felhívást intézett a tőzsdén jegyzett összes európai vállalathoz, hogy írják alá a nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozatot, és tegyenek önkéntes kötelezettségvállalást arra, hogy a vezetőtestületekben 2015-ig 30%-ra, 2020-ig pedig 40%-ra emelik a női részvételt (ld. IP/11/242 és MEMO/11/124).

A nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozat Viviane Reding honlapján is elérhető. Ennek segítségével jobban nyomon követhetjük majd, milyen erőfeszítéseket tesznek a vállalatok annak érdekében, hogy több nő juthasson vezető álláshoz. A tőzsdén jegyzett vállalatok bármelyike csatlakozhat a kezdeményezéshez, jó példával járva elöl. 2012 márciusában az Európai Bizottság újból értékelni fogja a helyzetet, hogy történt-e számottevő előrelépés, és születtek-e hiteles önszabályozási kezdeményezések a nők döntéshozatalban betöltött szerepének erősítésére. A Bizottság ezen eredmények alapján határoz majd a további lépésekről.

További információk:

SPEECH/11/604

A nők vezetőtestületbeni arányának növelésére irányuló szándéknyilatkozat:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/womenpledge/index_en.htm

Európai Bizottság – A nők és a férfiak egyenlő részvétele a döntéshozatalban:

http://ec.europa.eu/justice/gender-equality/gender-decision-making/index_en.htm

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/reding

ANNEX: List of Participants

Business Schools and Universities Represented

Cambridge University: Judge Business School

EDHEC * (F)

Erasmus University: Rotterdam School of Management (NL)

ESMT (D)

IESE (ES)

IMD (CH)

University of St. Gallen – Institute for Leadership and Human Resource Management

London Business School (UK)

Oxford University: Center for Corporate Reputation (UK)

* Co-organizer and Sponsor of first European Business School Women on Board initiative

Women Members of the Board of Directors

Bridget Boone – Member of the Board of Directors of Fortis Private Equity Group, FB Acquisition Finance Holding B.V., Fortis Private Equity Holding Nederland B.V. and NeSBIC Groep B.V. , BGL Société Anonyme

Bridget Cosgrave – Member of the Board of Directors SES (L), Essinor (B), Steria (F) and President GTWN

Hélène Deslauriers – Member of the Board of Directors of Southwest Water (UK) and Fluxys (B)

Candace Johnson – President of the Board of Directors of Succes Europe, Croissance Europe and Innovation Europe, Founding Member of the Board of Directors of SES (L), Founding President of GTWN

Lady Barbara Judge (CBE) – Member of the Board of Directors Statoil ASA (Norway), NV Bekaert SA (Belgium) and Magna International Inc (Canada).

Organizations represented

EPWN – European Professional Women’s Network

Financial Times Non-Executive Director's Club

GTWN – Global Telecom Women’s Network

GUBERNA - Belgian Governance and Board Members Association

Institut des Administrateurs (F)

WOB - Women on Board

McKinsey & Co.

Luis Enriquez – Global Partner

Scott Beardsley – Global Partner

Astrid Marechal – Partner (Responsible for “Women Matter” report)

Mieke van Oostende – Partner (Responsible for “Women Matter” report)

Kapcsolattartók :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar