Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Szerzői jogok: a Bizottság megállapodást kötött a kereskedelmi forgalomból kivont könyvek újbóli elérhetővé tétele érdekében

Brüsszel, 2011. szeptember 20. – Az európai könyvpiacon minden évben több százezer új kiadvány jelenik meg, de ezek közül csak néhányból lesz igazi bestseller. Jelentős részük egy idő után kikerül a kereskedelemből, mivel a kiadók nem tudják finanszírozni a rosszul fogyó könyvek marketing- és tárolási költségeit. Míg a kiadók az elektronikus kiadványok és az igény szerinti nyomtatás bevezetésével egyre több könyvet vesznek vissza a kínálatukba, számos mű továbbra is csak a gyűjteményekben és az európai könyvtárak archívumában található meg.

Ez a helyzet a közeljövőben meg fog változni, mivel Michel Barnier, a belső piacért és szolgáltatásokért felelős európai biztos vezetésével a mai napon szándéknyilatkozatot írtak alá, amelynek értelmében a könyvtárak, kiadók, szerzők és közös jogkezelő társaságok elfogadták azokat a fő alapelveket, amelyek lehetőséget adnak arra, hogy az európai könyvtárak és hasonló kulturális intézmények digitalizálják és elektronikusan elérhetővé tegyék a gyűjteményükben található, forgalomból kivont könyveket és tudományos folyóiratokat. A szándéknyilatkozatban szereplő alapelvek elősegítik és támogatják az önkéntes licenc-megállapodásokat a szerzői jogok teljes tiszteletben tartásával és elismerve azt, hogy a jogtulajdonosok rendelkeznek a kereskedelemből kivont művek digitalizálásának és hozzáférhetővé tételének első lehetőségével. A szándéknyilatkozat az érdekeltek és a Bizottság által az európai kulturális intézmények tömeges digitalizálással kapcsolatos igényeinek kielégítésére hozott erőfeszítések jelentős részét képezi.

Barnier biztos így nyilatkozott: „A mai megállapodás fontos lépést jelent az érdekeltek számára ahhoz, hogy életképes és konkrét megoldást találjanak az európai digitális könyvtárak létrehozásának előmozdítása és gazdag kulturális örökségünkhöz való hozzáférés biztosítása céljából. Meg vagyok győződve arról, hogy ez egyértelmű jele annak, hogy párbeszéddel és az egyes ágazatok speciális igényeinek figyelembe vételével kialakított tárgyalásos megállapodások segítségével leküzdhetők a digitális korszak szerzői jogi problémái.”

A szándéknyilatkozat aláírói az érdekeltekkel folytatott párbeszéd eredményével kapcsolatos elégedettségüket is kifejezték.

Dr. Pirjo Hiidenmaa, az Európai Írók Kongresszusának (European Writers' Council - EWC) elnöke így nyilatkozott: „A szándéknyilatkozat elismeri a szerzők központi szerepét, és új életet ad könyveiknek azáltal, hogy továbbra is elérhetővé teszi azokat az olvasók számára.”

„A könyvtári szervezetek üdvözlik az érdekeltekkel a kereskedelmi forgalomból kivont művekkel kapcsolatban folytatott konzultációt. Reméljük, hogy ez az első lépés az eredményes közös jogkezelői mechanizmusok kidolgozásában, és más területeken is hasonló kezdeményezések követik majd” – nyilatkozta Gerald Leitner, a Könyvtáros-, Információs- és Dokumentációs Szervezetek Európai Irodájának (European Bureau of Library, Information and Documentation Associations - EBLIDA) elnöke.

Fergal Tobin, az Európai Könyvkiadók Szövetségének (Federation of European Publishers - FEP) elnöke így folytatta: „Az európai kiadók üdvözlik az ágazatspecifikus alapelveket, amelyek egyértelmű iránymutatást adnak a digitalizálási projektek nemzeti szintű engedélyezésére vonatkozóan, és egyúttal lehetővé teszik a kiadók számára, hogy innovatív megoldások felhasználásával egyre több kiadványt tegyenek újra hozzáférhetővé és tartsanak kereskedelmi forgalomban.”

„A szándéknyilatkozat jó példa arra, hogy az érdekeltek konstruktív együttműködése úttörő eredményekhez vezethet. Az IFRRO és a European Visual Artists szervezetek tagjai tapasztalt jogkezelők és készek hozzájárulni az európai kulturális örökség hozzáférhetővé tételéhez” – tette hozzá Magdalena Vinent, a Reprográfiai Jogkezelő Szervezetek Nemzetközi Szövetségének (International Federation of Reprographic Rights Organisations - IFRRO) elnöke.

Előzmények

A szándéknyilatkozat az érdekeltek által a Bizottság segítségével folytatott nyolc hónapos párbeszéd sikeres eredménye. Az európai szerzők, kiadók, könyvtárak és közös jogkezelő szervezetek 2010 novembere óta dolgoztak együtt, és végül olyan megoldásban állapodtak meg, ami figyelembe veszi egyrészről a szerzők és a kiadói ágazat, másrészről pedig a könyvtárak és tömeges digitalizálási projektek érdekeit. A könyvek és tudományos folyóiratok jogtulajdonosait képviselő közös jogkezelő szervezetek kulcsszerepet játszanak a szándéknyilatkozat gyakorlati végrehajtásában, ami lényegesen megkönnyíti a könyvtárak és más kulturális intézmények által az archívumaik jelentős részének (pl. a gyűjteményükben található kereskedelmi forgalomból kivont könyvek és tudományos folyóiratok) digitalizálásához és elektronikus hozzáférhetővé tételéhez igényelt licencek megszerzését és a felhasználási feltételek megtárgyalását.

A kereskedelmi forgalomból kivont művekről szóló szándéknyilatkozat az európai digitális menetrend (lásd IP/10/581) és a szellemi tulajdonhoz fűződő jogok egységes piacáról szóló közelmúltban kiadott közlemény (IP/11/630) alapján készült el. Fő célja, hogy lehetővé tegye az európai digitális könyvtárak elterjedését és elektronikusan hozzáférhetővé tegye az európai kulturális örökséget. Ez a nem jogalkotási kezdeményezés a Bizottság által a gazdátlan művekkel kapcsolatos közelmúltban elfogadott bizottsági jogalkotási javaslatot (IP/11/630) egészíti ki. Mindkét kezdeményezés fontos eleme az európai digitális könyvtárak és az Europeana portál (http://www.europeana.eu) további fejlesztésének.

A szándéknyilatkozattal kapcsolatos további információk: MEMO/11/619.

A szándéknyilatkozat szövege és a szerzői jogok uniós helyzetével kapcsolatos további információk:

http://ec.europa.eu/internal_market/copyright/copyright-infso/copyright-infso_en.htm#mou

Kapcsolattartók:

Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)

Catherine Bunyan (+32 2 299 65 12)

Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)


Side Bar