Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Az Európai Bizottság ösztönzi a határokon átnyúló önkéntességet

Brüsszel, 2011. szeptember 20. – Az Európai Bizottság a mai napon tette közzé az önkéntesség EU-n belüli elismerésének és előmozdításának további javítására irányuló terveit. Az önkéntesség európai éve (2011) keretében „Az önkéntesség szerepéről az EU szakpolitikáiban” című bizottsági közlemény olyan intézkedések sorát ismerteti, amelyek elősegítik az Unión belül az önkéntes tevékenységek ösztönzését, ideértve az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest létrehozását és az „európai készségútlevél” bevezetését. Külön kiemelendő, hogy az Európai Bizottság most első ízben fogadott el olyan szakpolitikai dokumentumot, amely kizárólag az önkéntességről szól.

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „Az EU jelenleg 100 millió önkéntest számlál, akik azon fáradoznak, hogy Európát és a világot jobbá tegyék. Az önkéntesség európai éve (2011) rávilágít munkájuk gyümölcsére, másokat is az önkéntességre buzdít, az önkénteseket és az önkéntes szervezeteket pedig még jobb eredményekre ösztönzi.”

Előzmények

Az önkéntes tevékenységek közvetlenül hozzájárulnak az uniós szakpolitikák – például a társadalmi összetartozás, a foglalkoztatás, az oktatás, a készségfejlesztés és az uniós polgárság előmozdítása – alapvető célkitűzéseihez. E tevékenységekre vonatkozóan viszont nem létezik világos jogi keret, és az önkéntesek által megszerzett készségeket sem ismerik el maradéktalanul. A Bizottság elkötelezett – különösen a határokon átnyúló esetekben – az önkéntességet befolyásoló fenti nehézségek orvoslása iránt.

Ma előterjesztett közleményében a Bizottság felvázolja az EU és a tagállamok számára azokat a lehetőségeket, hogy a jövőben hogyan tudnák teljes mértékben kiaknázni az önkéntes tevékenységekben rejlő jelentős potenciált.

Az önkéntesség uniós szintű ösztönzésére irányuló fellépések

A Bizottság javaslatot tett az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtest 2012-ig történő felállítására. Folyamatban van az európai önkénteseknek az Európai Unió humanitárius segélyműveleteiben való részvételét meghatározó keret kidolgozása.

Emellett a Bizottság az „európai készségútlevél” bevezetésével az önkéntes tevékenységek révén szerzett készségek elismerésének javításán is dolgozik. Az „európai készségútlevél” biztosítja majd a szakmai képesítések EU-szintű elismerését, az önkéntesek pedig e dokumentummal igazolhatják az önkéntesség alkalmával szerzett készségeiket és kompetenciáikat. Az útlevél alapjául az Europass (európai online önéletrajz) szolgál majd, hogy a kompetenciákat átlátható és összehasonlítható módon rögzíthessék.

EU-szinten jelenleg is számos támogatási program létezik az önkéntesség finanszírozására, melyek közül talán az európai uniós „Fiatalok lendületben” program részét képező, idén 15 éves Európai Önkéntes Szolgálat a legismertebb. A Bizottság e sikerekre építkezve kívánja ösztönözni más szakpolitikai területeken is az önkéntességet.

A Bizottság konkrét lehetőségeket vázolt fel arra vonatkozóan, hogy a tagállamok hogyan használhatnák ki az önkéntességben rejlő potenciált és felkéri a tagállamokat, hogy nemzeti programokkal támogassák a határokon átnyúló önkéntességet.

További információ:

Az önkéntesség európai évének (2011) hivatalos honlapja:

http://europa.eu/volunteering/hu

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm

Az Európai Önkéntes Humanitárius Segítségnyújtási Hadtestről szóló bizottsági közlemény:

IP/10/1543

A „Mozgásban az ifjúság” című bizottsági közlemény, ideértve az európai készségútlevelet:

IP/10/1124

Link az Europass honlapjához:

http://europass.cedefop.europa.eu/

Kapcsolattartók :

Matthew Newman (+32 2 296 24 06)

Mina Andreeva (+32 2 299 13 82)


Side Bar