Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/104

Bruxelles, 28 ianuarie 2011

Comisarul Piebalgs va insista în cadrul Reuniunii la nivel înalt a Uniunii Africane pentru o mai mare stabilitate în vederea unei dezvoltări durabile

Comisarul UE pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, va participa, în zilele de 30 și 31 ianuarie, la Reuniunea la nivel înalt a Uniunii Africane de la Adis Ababa, în cadrul căreia liderii se vor întâlni pentru a discuta pe tema reuniunii –„O mai mare unitate și integrare prin valori comune”. Uniunea Europeană lucrează în strânsă cooperare cu Uniunea Africană pentru a promova buna guvernanță, statul de drept, drepturile omului, egalitatea de șanse și cultura. Andris Piebalgs va participa, de asemenea, la o întâlnire privind situația Somaliei, prezidată de Ban-Ki-Moon, și va avea o serie de întâlniri bilaterale cu principalii reprezentanți ai continentului african pentru a discuta probleme politice și privind asistența.

Înainte de plecare, comisarul Piebalgs a declarat: „Temele centrale ale Reuniunii la nivel înalt a Uniunii Africane - o mai mare unitate și valori comune -, sunt de mare actualitate având în vedere recentele evenimente politice de pe continent. Voi participa la reuniune pentru a confirma sprijinul deplin al Uniunii Europene pentru dezvoltarea continentului în sensul unei integrări sporite, democrației și bunei guvernanțe. Acești factori reprezintă o bază indispensabilă pentru dezvoltarea africană pe termen lung, în beneficiul tuturor popoarelor.” "

În cadrul Parteneriatului Africa – UE instituit în 2007 și revizuit în 2010, UE cooperează activ cu Uniunea Africană (UA) în vederea sprijinirii eforturilor acesteia de a dezvolta o Arhitectură a Guvernanței Africane (AGA). AGA conține un set de instrumente normative și instituționale și de organisme, cum sunt Carta Africană a Drepturilor Omului și Popoarelor, Curtea Africană a Drepturilor Omului și Popoarelor și Parlamentul Pan-African, precum și Convenția Uniunii Africane privind prevenirea și combaterea corupției.

UE sprijină, din punct de vedere financiar, eforturile partenerilor africani de promovare a democrației și drepturilor omului prin punerea la dispoziție a peste 2 miliarde de euro în perioada 2007-2013. Printre realizările cheie ale Parteneriatului Africa-UE în acest domeniu se numără contribuția UE în valoare de 1 miliard de euro la Fondul UA de asistență electorală.

În noiembrie 2010, a fost lansată la Bruxelles „Platforma pentru dialog” Africa-UE în materie de guvernanță și drepturile omului. Prin crearea unui spațiu deschis principalelor părți interesate, instituțiilor, guvernelor și societății civile, aceasta va contribui la consolidarea politicilor de guvernanță democratică și la respectarea drepturilor omului pe ambele continente.

Două exemple de sprijin acordat de UE guvernanței democratice și drepturilor omului

Tanzania: După alegerile din 2007, Comisia Europeană a contribuit cu 1,4 miliarde de euro la un program care a sprijinit îmbunătățirea calității controlului parlamentului asupra bugetului național, precum și la revizuirea legislației de către președinții comisiilor parlamentare. În plus, s-a intensificat dialogul dintre parlament și societatea civilă. Implicarea societății civile în revizuirea legislației a sporit influența acesteia asupra procesului de elaborare a actelor normative.

Sudan: UE a acordat 80 000 de euro unui proiect, de succes, de sensibilizare a femeilor și a locuitorilor din zonele rurale (și anume, comunitatea Nuba) din Sudan, înaintea alegerilor din 2010. Proiectul a avut ca obiectiv formarea în materie de drepturile omului, recensământ și înregistrare a alegătorilor și a contribuit, de asemenea, la autorizarea liderilor comunității de a participa la alegeri și de a le monitoriza.

Agenda comisarului Piebalgs

Pe durata Reuniunii la nivel înalt, comisarul Piebalgs va avea întâlniri cu Jean Ping, președintele Comisiei UA și Ramtane Lamamra, Comisar UA pentru pace și securitate.

De asemenea, acesta va avea întrevederi cu reprezentanți din Kenya, Benin, Capul Verde, Nigeria, Senegal, Africa de Sud, Uganda și Zambia.

Reuniunea la nivel înalt îi va oferi, de asemenea, ocazia de a se întâlni cu Bill Gates, copreședinte al Fundației Bill și Melinda Gates, și cu Mo Ibrahim, președintele Fundației MO Ibrahim.

Context

În 2007, șefii de stat și de guvern din Europa și din Africa au lansat parteneriatul strategic comun Africa-UE pentru a urmări obiective comune, în afara sferei politicii tradiționale de dezvoltare. Materializarea acestuia la nivel operațional este asigurată prin instituirea a opt parteneriate tematice: pace și securitate; guvernanță democratică și drepturile omului; comerț, integrare regională și infrastructură; OMD; energia, schimbările climatice, migrație, mobilitate și ocuparea forței de muncă; știință, societate informațională și spațiu.

În cadrul celei de a treia Reuniuni la nivel înalt Africa-UE care a avut loc în Libia, în noiembrie 2010, liderii africani și europeni și-au reînnoit angajamentul asumat în cadrul parteneriatului și au adoptat un al doilea plan de acțiune care acoperă toate cele opt domenii pe perioada 2011-2013.

Pentru mai multe informații puteți consulta:

IP/10/1605 care anunță cea de a treia Reuniune la nivel înalt Africa-UE din Libia

MEMO/10/604 privind cea de a treia Reuniune la nivel înalt Africa-UE

Site-ul Direcției Generale de Dezvoltare și Cooperare EuropeAid

http://ec.europa.eu/europeaid/index_ro.htm

Site-ul comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Site-ul internet al Parteneriatului Africa-UE: http://www.africa-eu-partnership.org/


Side Bar