Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/103

Brüsszel, 2011. január 28.

Piebalgs biztos etiópiai látogatása során a kapcsolatok megerősítéséről tárgyal és 13,7 millió eurós éghajlatváltozáshoz kapcsolódó projektet ír alá

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos január 31-én Addisz-Abebában találkozik Meles Zenawi etiópiai miniszterelnökkel és a nemzeti kormány más tagjaival. A megbeszélések lehetőséget kínálnak az Unió Etiópiával folytatott fejlesztési együttműködésének elmélyítésére, Etiópia ugyanis az EU fontos regionális partnere és az uniós fejlesztési segély legnagyobb kedvezményezettje. Piebalgs biztos megvizsgálja, milyen módon lehetne támogatni a kormány növekedésre és átalakulásra irányuló ötéves nemzeti stratégiáját, továbbá aláírja az éghajlatváltozás elleni globális szövetség etiópiai megvalósításáról szóló megállapodást.

Az utazást megelőzően Piebalgs biztos kijelentette: „Etiópia értékes partner az Európai Unió számára, és tovább kívánjuk erősíteni e partnerséget. Különös érdeklődéssel várom a millenniumi fejlesztési célok megvalósításáról és a gazdaságpolitikákról folytatott párbeszéd elmélyítését. Hálás vagyok azért, hogy a nemzetközi fórumokon Etiópia az éghajlatváltozásról folytatott viták élharcosa. Etiópia egyben azon kiemelt országok közé tartozik, amelyeket az EU az éghajlatváltozás elleni globális szövetség keretében végrehajtandó projektekre kijelölt. A 13,7 millió EUR összegű támogatási megállapodás jelentős mérföldkőnek számít az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaságot építő Etiópia megsegítésében."

Piebalgs biztos látogatása során találkozik majd

  • Meles Zenawi miniszterelnökkel,

  • Desalegn Hailemariam miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel,

  • Sufian Ahmed pénzügyi és gazdaságfejlesztési miniszterrel, valamint

  • Tefera Deribew mezőgazdasági miniszterrel.

A megbeszélések középpontjában Etiópiának a millenniumi fejlesztési célok és a gazdasági növekedés megvalósítására irányuló új kezdeményezései állnak. Az etiópiai kormány az éves növekedési ráta fokozása és a millenniumi fejlesztési célok elérése érdekében 2010-ben elfogadta a növekedésre és átalakulásra irányuló ötéves stratégiai tervet. E nemzeti stratégia lehetőséget kínál az EU számára, hogy az elmélyített politikai párbeszéd olyan kulcsfontosságú reformkérdésekre összpontosíthasson, mint az új iparpolitika végrehajtása vagy a nemzeti bankrendszerek modernizációja.

A biztos ennek kapcsán ellátogat az árutőzsde tanácsához és találkozik az üzleti élet képviselőivel.

Az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó projekt aláírása

Andris Piebalgs biztos és Sufian Ahmed pénzügyi és gazdaságfejlesztési miniszter több mint 13,7 millió eurós támogatási megállapodást írnak alá az éghajlatváltozás elleni globális szövetség (GCCA) etiópiai megvalósításáról. A program legfőbb célja, hogy hozzájáruljon a kibocsátásmentes és az éghajlatváltozás hatásaival szemben ellenállóképes gazdaság kialakításához. A projekt több Nílus-völgyi vízgyűjtő területen kerül kivitelezésre, és öt régióban mintegy 110 000 háztartás javát szolgálja majd. A tervezett intézkedések között az alábbiak szerepelnek:

  • programok és politikai intézkedések intézményi támogatása elsősorban a Környezetvédelmi Ügynökség javára,

  • az érdekelt felek figyelmének felhívása az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekre és a témához kapcsolódó ismereteik elmélyítése,

  • az éghajlatváltozással kapcsolatos gyakorlatok meghatározása és vizsgálata konkrét területeken.

Előzmények

Az AKCS-országok között Etiópia az Európai Fejlesztési Alap (EFA) egyik legnagyobb kedvezményezettje. A 2008–2013-as időszakra szóló 10. EFA-ból az Etiópiára eső nemzeti keret teljes összege 644 millió EUR. Az Európai Unió (az Európai Bizottság és a tagállamok együttesen) Etiópia legnagyobb donorjaként évente összesen kb. 1 milliárd euróra vállal kötelezettséget, ami az Etiópiába érkező összes hivatalos segély 40%-ának felel meg. Az etiópiai termékek legfőbb exportpiaca szintén az Unió. Az elmúlt öt év átlagos gazdasági növekedése 10%-os volt, 2010-re ennek 7%-ra csökkenését prognosztizálták.

A Bizottság által 2007-ben kezdeményezett éghajlatváltozás elleni globális szövetség az európai országok és az éghajlatváltozás által leginkább veszélyeztetett fejlődő országok – különösen a legkevésbé fejlett országok és a kis fejlődő szigetállamok – közötti párbeszéd és együttműködés fokozására, továbbá az éghajlatváltozás elleni küzdelem támogatására irányul. Az éghajlatváltozás elleni globális szövetség főbb tevékenységei a következőkre terjednek ki: egyes kedvezményezett országokkal kötött pénzügyi megállapodások, az éghajlatváltozás területén folyó együttműködés megerősítését szolgáló regionális párbeszéd keretében szervezett rendezvények, valamint olyan jellegű technikai segítségnyújtás, mint például a projektfejlesztési és kapacitásépítési tevékenységek.

További információ:

A EuropeAid Fejlesztési és Együttműködési Főigazgatóság honlapja:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

Az etiópiai EU-küldöttség honlapja:

http://eeas.europa.eu/delegations/ethiopia/index_en.htm

Az éghajlatváltozás elleni globális szövetség honlapja:

http://www.gcca.eu/pages/1_2-Home.html


Side Bar