Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/11/103

Bruxelles, den 28. januar 2011

Kommissær Piebalgs på besøg i Etiopien for at drøfte en styrkelse af forholdet og undertegne et klimaprojekt på 13,7 mio. EUR

EU's udviklingskommissær Andris Piebalgs skal den 31. januar mødes med Etiopiens premierminister Meles Zenawi og andre regeringsmedlemmer i Addis Ababa. Deres drøftelser vil skabe mulighed for yderligere at styrke EU's udviklingssamarbejde med Etiopien, som er en betydelig regional partner for EU og den største individuelle modtager af EU-bistand. Kommissær Piebalgs vil undersøge mulighederne for at støtte regeringens femårige nationale vækst- og omstilingsstrategi og vil undertegne en aftale om gennemførelse af den globale klimaalliance i Etiopien.

Forud for afrejsen udtalte kommissær Piebalgs følgende: "Etiopien er en værdifuld partner for EU, og vi ønsker at styrke forholdet til landet yderligere. Jeg ser især frem til at uddybe dialogen om gennemførelsen af 2015-målene og den økonomiske politik. Jeg påskønner meget, at Etiopien er blandt de førende i de internationale drøftelser om klimaændringer. Etiopien er også et af de lande, som EU har prioriteret, når det gælder projekter i forbindelse med den globale klimaalliance. Indgåelsen af en aftale om bistand på 13,7 mio. EUR vil i høj grad bidrage til at hjælpe Etiopien med at opbygge en klimaorienteret økonomi."

Kommissær Piebalgs skal mødes med:

  • Meles Zenawi, premierminister

  • Desalegn Hailemariam, vicepremierminister og udenrigsminister

  • Sufian Ahmed, finansminister og minister for økonomisk udvikling

  • Tefera Deribew, landbrugsminister.

Drøftelserne skal fokusere på Etiopiens nye indsats for at nå 2015-målene (MDG) og opnå økonomisk vækst. I 2010 vedtog den etiopiske regering en femårig national vækst- og omstillingsstrategi, som skal sikre høje årlige vækstrater og fremskridt med hensyn til 2015-målene, især når det gælder sundhed, uddannelse og adgang til vand. Den nationale strategi vil give EU lejlighed til at intensivere og koncentrere den politiske dialog om vigtige reformspørgsmål, såsom gennemførelse af en ny industripolitik eller modernisering af landets banksystem.

I den forbindelse skal kommissæren også mødes med råvarebørsens ledelse og repræsentanter for erhvervslivet.

Undertegnelse af et projekt for bekæmpelse af klimaændringer

Kommissær Andris Piebalgs og finansminister og minister for økonomisk udvikling, Sufian Ahmed, skal indgå en aftale om et beløb på over 13,7 mio. EUR til gennemførelse af den globale klimaalliance (GCCA) i Etiopien. Hovedformålet er at bidrage til en CO2-neutral og klimaorienteret økonomi. Dette projekt vil blive gennemført i flere afvandingsområder langs Nil-bækkenet, og forventes at gavne ca. 110 000 husstande i disse fem regioner. Det vil ske ved

  • institutionel støtte til politikker og programmer, hovedsagelig til fordel for miljøbeskyttelsesagenturet

  • bevidstgørelse om klimaspørgsmål og øget kendskab til dem

  • påvisning og afprøvning af klimaændringspraksis i bestemte områder.

Baggrund

Etiopien er et af de AVS-lande, der modtager mest bistand over Den Europæiske Udviklingsfond (EUF). Det samlede nationale beløb under 10. EUF, der omfatter perioden 2008-2013, er på 644 mio. EUR. EU som helhed (Europa-Kommissionen plus EU's medlemsstater) er Etiopiens største donor med forpligtelser på i alt ca. 1 mia. EUR om året (40 % af den samlede officielle støtte til Etiopien). EU er Etiopiens vigtigste eksportmarked. Den gennemsnitlige økonomiske vækstrate over de seneste fem år har været på 10 %, men forventes at aftage til 7 % for 2010.

Den globale klimaalliance (Global Climate Change Alliance (GCCA)), som Europa-Kommissionen tog initiativ til i 2007, tager sigte på at uddybe dialog og samarbejde og at øge de europæiske landes klimastøtte til de udviklingslande, der er mest sårbare over for klimaændringer, især de mindst udviklede lande (LDC) og små udviklings-østater (SIDS). GCCA's vigtigste aktiviteter omfatter bl.a.: finansieringsaftaler med udvalgte modtagerlande, regional dialog for at forbedre samarbejdet om klimaændringer og faglig bistand, såsom projektudvikling og kapacitetsopbygning.

Yderligere oplysninger:

Samarbejdskontoret EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm

Udviklingskommissær Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

EU's delegation i Etiopien:

http://eeas.europa.eu/delegations/ethiopia/index_en.htm

Den globale klimaalliance:

http://www.gcca.eu/pages/1_2-Home.html


Side Bar