Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за медиите

Комисар Георгиева в Ню Йорк: хуманитарната помощ за Африканския рог е основна грижа на Обединените нации

Брюксел, 23 септември 2011 г. – Европейският комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева ще произнесе утре реч по време на високопоставена министерска среща по въпросите на Африканския рог в рамките на Общото събрание на Организацията на обединените нации.

Преди събитието комисарят заяви: „Сушата в района на Африканския рог е една от най-трагичните хуманитарни кризи от десетилетия насам. Въпреки усилията на международната общност милиони хора все още са в много тежко положение. Ето защо трябва да продължим да привличаме вниманието върху острите нужди на хората в целия регион.

Намерението ни е постоянно да подобряваме начина, по които изпълняваме хуманитарната си дейност. Имаме морално задължение да помогнем на уязвимите жертви на тази и други кризи. Европа е и ще остане в челните редици на предоставящите жизненоважно подпомагане.“

Като представител на Европейската комисия комисар Георгиева ще сподели форума с г-н Бан Ки-мун, генерален секретар на ООН, баронеса Еймъс, координатор на помощта при извънредни ситуации на ООН, и представители на правителствата на съответните засегнати държави — Сомалия, Кения, Етиопия и Джибути. Тя ще изрази отново безпокойството на Комисията във връзка със сушата и глада в Сомалия, както и относно по-мащабната продоволствена криза, на която ЕС вече реагира, като предостави общо 700 млн. EUR, 160 млн. EUR от които са средства на Комисията. В речта си комисар Георгиева ще наблегне на необходимостта да се обединят усилията за инвестиране в мерки за намаляване на риска от бедствия и за възстановяване на устойчивостта спрямо бедствията и способността за справяне с тях.

Комисарят ще проведе лични разговори с министрите по въпросите на развитието и външните работи, участващи в срещата. Освен върху района на Африканския рог обсъжданията ще се съсредоточат и върху редица други кризисни райони, включително Судан и Либия.

Контекст

Информационен лист за Африканския рог:

http://ec.europa.eu/echo/files/aid/countries/hoa_drought_factsheet.pdf

Сътрудничество между ГД „Хуманитарна помощ и гражданска защита“ и Службата на ООН за координация по хуманитарни въпроси (OCHA)

Европейската комисия се радва на силно и дългогодишно партньорство с OCHA, Службата на ООН за координация по хуманитарните въпроси. Под ръководството на координатора на помощта при извънредни ситуации Валери Еймъс, OCHA осигурява съгласувана реакция на международната общност при хуманитарни кризи. От 2006 г. насам Европейската комисия е предоставила над 60 млн. EUR на OCHA както за координация на хуманитарната помощ на място, така и посредством програмата на генералната дирекция на Европейската комисия за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO) за изграждане на капацитет.

Основните задачи на OCHA са следните:

  • Мобилизиране и координиране на ефективни хуманитарни действия, основани на принципи, в партньорство с национални и международни ведомства с цел облекчаване на човешкото страдание при бедствия и извънредни ситуации

  • Защита и даване на гласност на правата на нуждаещите се

  • Насърчаване на готовността за бедствия и тяхното предотвратяване

  • Работа за постигане на устойчиви решения

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарната помощ на Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar