Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Európai Mobilitási Hét 2011: Alternatív mobilitási lehetőségek

Brüsszel, 2011. szeptember 15. – 2011. szeptember 16. és 22. között több száz európai város és település vesz részt a tizedik alkalommal megrendezésre kerülő Európai Mobilitási Hét eseménysorozaton, amelynek keretében a fenntartható mobilitás köré épülő programok széles választéka várja a polgárokat. Az idei év témája – az alternatív mobilitási lehetőségek – a városi közlekedésben továbbra is domináns magángépjárművek erőforrás-hatékony alternatíváit hivatott ösztönözni. A rendezvénysorozat arra buzdítja a helyi hatóságokat és a polgárokat, hogy helyezzék középpontba az egyéb közlekedési módok számos pozitív hatására.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos kijelentette: „Az Európai Mobilitási Hét immár tíz éve segíti a városokat abban, hogy polgáraik számára jobb környezetet teremtsenek. A kezdeményezés óriási sikert aratott és mára világméretű jelenséggé nőtte ki magát. A Mobilitási Hét lehetőséget nyújt arra, hogy az utazás új, jobb módjait gondoljuk ki és kellemesebb élettérré tegyük városainkat.”

Alternatív közlekedési módok

Az autók túlzott használata tönkreteszi a városi élet minőségét. A zaj, a levegőszennyezés, a forgalmi dugók és a közterületek zsugorodása mind ennek a problémának a tünetei. Erőforrásaink (energia, föld, víz és nyersanyagok) korlátozott mértékben állnak rendelkezésre, ezért egyre inkább tudatosodik bennünk, hogy alternatív közlekedési formákra van szükség, olyanokra, amelyek kevesebb szennyezést generálnak, kevesebb erőforrást használnak fel és segítik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését. A 2011. évi Európai Mobilitási Hét célja, hogy az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó közlekedési módok, például a gyaloglás, a kerékpározás vagy a tömegközlekedés igénybevételére ösztönözze a városi területeken élő európai polgárokat.

Tíz éves az Európai Mobilitási Hét

2011-ben tizedik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Mobilitási Hét. Az elmúlt évtized során a Mobilitási Hét támogatást nyújtott a városoknak ahhoz, hogy kellemesebb és egészségesebb környezetet hozzanak létre polgáraik számára – a rendezvénysorozat a forgalmi dugók csökkentésére, valamint a fenntartható és emberi erővel hajtott közlekedési módok alkalmazására ösztönzött.

A 2002-es legelső Mobilitási Hét óta a részt vevő városok száma folyamatosan nőtt. 2010-ben, a „Közlekedj okosabban, élj egészségesebben!” mottó jegyében minden eddiginél több, 2 221 helyi önkormányzat írta alá az Európai Mobilitási Hétről szóló chartát és/vagy regisztrálta tevékenységeit a www.mobilityweek.eu weboldalon. 2010 sorban az ötödik év volt, amikor megdőlt az előző évi rekord.

2011. évi Európai Mobilitási Hét díjak

Az eseménysorozatban részt vevő és bizonyos jogosultsági feltételeknek megfelelő városokat és településeket arra ösztönözzük, hogy induljanak a 2011. évi Európai Mobilitási Hét díjáért. A díjat azon városok kapják, amelyekről úgy ítélik, az adott év mottójához kapcsolódó tevékenységek minősége, valamint a végrehajtott tartós intézkedések köre tekintetében ők szervezték a leginnovatívabb kampányt. Az Európai Mobilitási Hét 2010. évi díját Almada városa (Portugália) nyerte, míg a második és harmadik helyen Murcia (Spanyolország), illetve Riga (Lettország) végzett (lásd: IP/11/318).

További információért látogassa meg az Európai Mobilitási Hét weboldalát:

www.mobilityweek.eu

Kapcsolattartók :

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar