Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

A kutatás előtti akadályok megszüntetése – konzultáció indul az Európai Kutatási Térségről

Brüsszel, 2011. szeptember 13. – A tudományos közösség, az érdekelt csoportok és személyek a mai napon felkérést kapnak az európai kutatási környezet újradefiniálására. Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított annak megállapítása érdekében, hogy az európai kutatási környezetet miképpen lehetne jelentősen fejleszteni. A cél a tudás, a kutatás és az innováció valóban egységes piacát jelentő Európai Kutatási Térség 2014-ig történő megvalósítása. Ez lehetővé tenné a kutatók, kutatóintézetek és vállalkozások számára a határokon átnyúló mozgást, versenyt és együttműködést, amely javítaná a növekedési potenciált.

Máire Geoghegan-Quinn, a Bizottság kutatásért és innovációért felelős tagja a következőket mondta: „Az európai gazdaság ösztönzése érdekében a lehető legtöbbet kell kihoznunk a kutatásból. Elfogadhatatlan, hogy legjobb tudósaink számára könnyebb és vonzóbb az Atlanti-óceán túlpartján munkát vállalni, mint az EU egy másik országában. Azt szeretnénk, ha a kutatói közösség elmondaná, mire van szüksége, így közösen tudnánk együttműködni a növekedés és munkahelyteremtés előtt álló akadályok megszüntetése érdekében.”

A konzultáció 2011. november 30-ig tart. Az Európai Bizottság többek között a következő kérdésekre vár választ:

  • a kutatók úgy érzik, hogy az új lehetőségek keresése során nemzeti határokba ütköznek?

  • a tudósoknak új kutatási infrastruktúrákra lenne szükségük az ötleteik valóra váltásához és kipróbálásához?

  • a kutatói közösségnek több lehetőségre van szüksége a vélemények megosztására, új projektek végrehajtására, valamint új termékek és szolgáltatások létrehozására?

A Bizottság az említettek mellett sok egyéb kérdésre kapott visszajelzések alapján véglegesíti az EKT kibővített kereteire vonatkozó javaslatát, amelyet 2012 vége előtt tervez közzétenni. A keretrendszer optimalizálja a tagállami határokon átnyúló kutatásfinanszírozás koordinációját, ezzel is növelve az európai kutatás hatékonyságát és eredményességét.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az EKT megvalósítása előfeltétele az európai innováció és versenyképesség új korszakának, ahol a legjobb elmék fognak együtt dolgozni azért, hogy az Európai Unió „innovatív Unióvá” váljon. Februárban az Európai Tanács is támogatásáról biztosította a kezdeményezést, és felkérte az Európai Uniót a tehetségek és beruházások idevonzása előtt álló akadályok gyors megszüntetésére és az egységes Európai Kutatási Térség 2014-ig történő létrehozására.

Az európai kutatásban és innovációban érdekeltek a következő internetes címen vehetnek részt a konzultációban:

http://ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm

Előzmények

Az Európai Bizottság által a 2000. januári „Az európai kutatási térség felé” (COM(2000)6) című közleményben javasolt, majd az Európai Tanács 2000. márciusi lisszaboni ülésén elindított Európai Kutatási Térség (EKT) kezdeményezés 2007-ben, az Európai Bizottság EKT-ről szóló zöld könyvével (COM(2007)161) kapott új lendületet.

A Lisszaboni Szerződés rendelkezett az Európai Kutatási Térség jogalapjáról. Az EKT célja különösen a kutatók, tudományos ismeretek és technológiák szabad mozgásának lehetővé tétele. Ennek érdekében az EU hivatott elősegíteni a kutatás terén folytatott együttműködés előtt álló pénzügyi és jogi akadályok lebontását.

Az Európai Bizottság az Innovatív Unióról szóló közleményben (COM(2010) 546) tett kötelezettségvállalásával összhangban 2012 során tesz javaslatot az Európai Kutatási Térség keretrendszerének létrehozására.

2008-ban az EKT politikai irányításának javítása érdekében a Tanács elindította a ljubljanai folyamatot és elfogadta a közös EKT 2020 jövőképet. A Bizottság által 2008-ban az együttműködés fokozására javasolt partnerségi kezdeményezések keretében az alábbi öt területen értek el konkrét előrehaladást: kutatói karrierek (munkafeltételek és mobilitás); kutatási programok közös tervezése és működtetése; világszintű európai kutatási infrastruktúrák létrehozása; állami kutatóintézetek és az ipar közötti tudásátadás és együttműködés; valamint nemzetközi tudományos-technológiai együttműködés.

MEMO/11/597

Lásd még az EKT kereteivel kapcsolatos nyilvános konzultációt: http://ec.europa.eu/research/consultations/era/consultation_en.htm

ERA portál: http://ec.europa.eu/research/era/index_en.htm

Az „Innovatív Unió” honlapja:

http://ec.europa.eu/research/innovation-union/index_en.cfm

Kapcsolattartók:

Michael Jennings +32 2 29 63388

Monika Wcislo +32 2 29 55604


Side Bar