Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Европейска комисия — Съобщение за пресата

Комисар Георгиева потвърждава предоставянето на нова хуманитарна помощ вследствие на сушата в Африканския рог

Брюксел, 12 септември 2011 г. — Предвид влошаването на ситуацията вследствие на сушата в региона на Африканския рог и официалното обявяване на глад в шести регион на Южна Сомалия, Европейската комисия потвърждава, че ще предостави допълнителни 60 млн. евро за реагиране при извънредни ситуации. С това общият финансов принос от страна на Комисията достига близо 160 млн. евро.

„Над 12 милиона души спешно се нуждаят от хуманитарна помощ в региона на Африканския рог. Населението има нужда от храна, подслон, вода и защита“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. „Недопустимо е през 21-ви век да умират деца от глад. Допълнителното финансиране е потвърждение, че хората в Европа са солидарни със страдащите в региона на Африканския рог.“

Само през 2011 г. Европейският съюз (ЕС) е мобилизирал повече от 700 млн. евро за преодоляване на последиците от сушата. Тази сума включва 460 млн. евро потвърдени вноски от държавите-членки, както и директна помощ от Комисията. Комисар Георгиева, която наскоро взе участие в международната конференция на донорите, организирана от Африканския съюз в Адис Абеба, подчертава необходимостта да се координират действията при извънредни ситуации и да се търсят устойчиви решения, които позволяват обвързване на помощта с дългосрочното развитие.

Новото финансиране се предоставя от резерва за спешна помощ на Комисията и е одобрено от Европейския парламент и Европейския съвет. Сума от 40 млн. евро е отпусната също на Судан и Южен Судан.

Това ново финансиране ще бъде използвано за предприемането на по-активни действия във връзка с извънредните ситуации в Сомалия, Етиопия, Кения и Джибути. В Сомалия, където гладът официално е обхванал шест региона в южната част на страната и където над 750 000 души са застрашени от глад през следващите месеци, Европейският съюз осигурява животоспасяваща хуманитарна помощ на стойност 62 млн. евро, като действията му са съсредоточени основно върху най-засегнатите райони в южната и централната част.

В Етиопия пасищните условия се влошават и според информацията все повече деца са приети в терапевтични центрове за хранене в южната и югоизточната част на страната. Хуманитарната помощ от Европейския съюз за Етиопия възлиза на 46 млн. евро, като по-голямата част от нея е за дейности, свързани с осигуряването на храна. В бежанския лагер Доло Адо в близост до границата със Сомалия над 40 % от децата страдат от тежко недохранване, което е три пъти над прага за обявяване на спешна ситуация.

Смята се, че в момента повече от 3,7 млн. души живеят в несигурност по отношение на прехраната си. Хуманитарната помощ от ЕС за Кения възлиза на близо 44 млн. евро и се доставя на над 2 млн. души чрез 13 партньорски организации. Над 485 000 души живеят понастоящем в бежанските лагери в Дадааб в Северна Кения. Нивото на ваксиниране сред новопристигналите деца е ниско, като по този начин се увеличава рискът от болести.

Контекст

Сегашната суша в региона на Африканския рог е резултат от няколко последователни години на слаби дъждове и лоша реколта. Сушата застрашава живота на повече от 13.3 млн. души и представлява допълнително предизвикателство наред с многото други, включващи продължителния конфликт, разселването на хора, недостига на ресурси, изменението на климата, липсата на инфраструктура и достъп до пазара, нарушаването на конкуренцията, слабото управление и високите цени на храните и горивата.

Тази спешна ситуация се изостря от бързото придвижване на населението, бягащо от конфликтите и глада в южните райони на Сомалия. Повече от 800 000 сомалийци са фактически бежанци в региона, а 1,5 млн. души са разселени вътре в Сомалия.

Хуманитарният достъп в Сомалия остава предизвикателство, особено в районите, контролирани от ислямистките милиции. Броят на хората, които се нуждаят от незабавна хуманитарна помощ в страната, се оценява на 4 милиона, което на практика е половината от цялото население.

Смъртността сред децата под петгодишна възраст, които са вътрешно разселени и временно настанени в Могадишу, достигна 15 на 10 000. Тежкото недохранване надвишава 30 % в повечето области на юг и е над 50 % в най-силно засегнатите райони.

Финансирането от ЕС осигурява крайно необходимите хранителни помощи, по-специално за тежко недохранените деца, както и здравни грижи, достъп до чиста вода, санитарни услуги и основни нехранителни стоки.

Други приоритетни действия включват увеличаване на хранителните помощи за населението, което е най-силно засегнато от несигурност на прехраната, предоставяне на селскостопанска подкрепа в най-рисковите области, осигуряване на вода, която отговаря на минималните изисквания за годност за консумация от човека, и защита на поминъка на животновъдите.

За повече информация

Уебсайт на комисар Георгиева:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/georgieva/index_bg.htm

Хуманитарна помощ от Европейската комисия:

http://ec.europa.eu/echo/index_en.htm

За контакти:

David Sharrock (+32 2 296 89 09)

Irina Novakova (+32 2 295 75 17)


Side Bar