Navigation path

Left navigation

Additional tools

Európai Bizottság – Sajtóközlemény

Digitális menetrend: a Bizottság megteszi az első lépést a közúti balesetek esetén használandó, életmentő segélyhívó rendszer 2015-ig történő bevezetéséhez

Brüsszel, 2011. szeptember 8. – Az Európai Bizottság ma elfogadta az első, annak biztosításához szükséges intézkedést, hogy 2015-re súlyos baleset esetén a balesetben részes járművek automatikusan tárcsázzák a készenléti segélyszolgálatokat. A Bizottság szándéka szerint 2015-től valamennyi új személyautót és könnyű haszongépjárművet fel kell majd szerelni az életmentő e-segélyhívó rendszerrel. Az e-segélyhívó súlyos baleset esetén automatikusan tárcsázza a közös európai segélyhívószámot, a 112-t, megadva a készenléti segélyszolgálatnak a jármű földrajzi koordinátáit. Egy szeptember 8-án elfogadott bizottsági ajánlás sürgeti a tagállamokat, hogy gondoskodjanak róla: a mobilhálózat-üzemeltetők korszerűsítik infrastruktúrájukat annak érdekében, hogy az e-segélyhívások gyorsan és hatékonyan jussanak el a készenléti segélyszolgálatokhoz.

Amikor a segélyszolgálatokat közúti balesethez hívják, minden perc számít az életmentés és a sérülések súlyosságának csökkentése szempontjából.. A balesetben megsérült személyekben azonban gyakran nincs meg az a reflex, vagy fizikailag nem képesek rá, hogy azonnal hívják a segélyszolgálatot. Az e-segélyhívó eszközök ezt a problémát küszöbölik ki azáltal, hogy azonnal értesítik a segélyszolgálatokat, akkor is, ha a vezető vagy utasa eszméletlen, vagy más okból nem tud telefonálni. Ez a technológia a készenléti mentőcsapatok helyszínre érkezését becslések szerint a városokban mintegy 40%-kal, a vidéki térségekben 50%-kal gyorsítja meg. Az e-segélyhívó, ha széles körben alkalmazásra kerül, szerte Európában évente több száz életet fog megmenteni, és több tízezer esetben fog hozzájárulni a sérülések és traumák súlyosságának csökkentéséhez.

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke így nyilatkozott: „A közlekedésért és iparért felelős kollégáimmal, Siim Kallas és Antonio Tajanival alelnökökkel együtt én is nagyon örülök annak, hogy megtettük az első lépést annak biztosításához, hogy polgárok milliói élvezhessék az e-segélyhívó rendszer előnyeit, mely lerövidítheti a készenléti segélyszolgálatoknak a közúti balesetekhez való kiérkezéshez szükséges idejét. Az e-segélyhívó több száz életet fog megmenteni, és csökkenteni fogja a közúti balesetek áldozatainak fájdalmait és szenvedését.”

A Bizottság célja, hogy a teljesen körűen működőképes e-segélyhívó rendszer 2015-től az egész Európai Unióban (továbbá Horvátországban, Izlandon, Norvégiában és Svájcban is) rendelkezésre álljon.

Az ajánlás felszólítja a tagállamokat, hogy gondoskodjanak arról, hogy a mobilüzemeltetők az e-segélyhívó eszközökről érkező hívásokat a többi 112-es segélyhívással egyenértékűen kezeljék, azaz részesítsék őket elsőbbségben és ne számoljanak fel értük díjat. Az ajánlás értelmében a tagállamoknak továbbá biztosítaniuk kell, hogy a mobilszolgáltatók az e-segélyhívások azonosítására szolgáló rendszereket helyezzenek üzembe, hogy a hívásokat tovább lehessen irányítani az azokat megfelelően kezelni képes segélyhívó központba.

Az ajánlást követően a Bizottság (az intelligens közlekedési rendszerekről szóló 2010/40/EK irányelv keretében) a segélyhívó központok korszerűsítéséről szóló előírások, valamint egy rendeletjavaslat elfogadását tervezi. Utóbbi előírná, hogy az e-segélyhívó eszközök tegyenek eleget a műszaki előírásoknak annak érdekében, hogy 2015-től valamennyi új személyautóba és könnyű haszongépjárműbe beszerelhetők legyenek, és megszerezzék az Európa-szerte érvényes típusjóváhagyást.

Előzmények

Az e-segélyhívó automatikusan aktiválódik, amint a járműbe épített érzékelők súlyos balesetet észlelnek. Aktiválódása után a rendszer tárcsázza a 112-es európai segélyhívó számot, telefonos kapcsolatot létesít a megfelelő segélyhívó központtal és elküldi a baleset adatait a mentőszolgálatoknak, beleértve a baleset időpontját, a balesetet szenvedett jármű pontos helyét a menetiránnyal együtt (ez különösen autópályák és alagutak esetében fontos). Az e-segélyhívó manuálisan is működésbe hozható például egy súlyos baleset szemtanúja által egy, a járműben található gomb megnyomásával.

Az elektronikus segélyhívó rendszer új gépjárművekbe telepítésének költségét egyenként kevesebb mint 100 euróra becsülik. Az adatvédelmi aggályok kizárása érdekében az e-segélyhívó rendszer nem teszi lehetővé a járművek nyomon követését. Az eszköz alapvetően alvó üzemmódban van, és nem küld jeleket mindaddig, míg ütközés következtében nem aktiválódik.

Jelenleg a személyautóknak csak 0,7%-a van felszerelve automatikus segélyhívó rendszerrel az Európai Unióban, és ez a szám csak csekély mértékben nő. Ezek a vállalati saját rendszerek nem nyújtanak egész Európára érvényes interoperabilitást vagy folytonosságot.

A Bizottság úgy határozott, hogy az e-segélyhívó bevezetése érdekében jogalkotási intézkedéseket fog hozni, mivel a rendszer önkéntes alapon történő alkalmazása nem hozott megfelelő eredményt. A Bizottság már korábban felszólította a tagállamokat arra, hogy 2009-ig önkéntes alapon Európa-szerte vezessék be az e-segélyhívót (IP/09/1245), de a végrehajtás csak nehézkesen haladt.

Kroes alelnöknek az Európai Parlament Közlekedési Bizottsága előtt tartott, az e-segélyhívóról szóló előadása: lásd: SPEECH/11/557

A Bizottság ajánlása: http://www.ec.europa.eu/ecall

Az e-segélyhívóról az alábbi honlapon érhetők el további információk:

http://ec.europa.eu/information_society/activities/esafety/ecall/index_en.htm

Az intelligens közlekedési rendszerekről szóló irányelvről és az ahhoz kapcsolódó cselekvési tervről további információk az alábbi honlapon olvashatók:

http://ec.europa.eu/transport/its/road/action_plan/action_plan_en.htm

A biztonságos közúti közlekedésről az alábbi honlapon érhetők el további információk:

http://ec.europa.eu/transport/road_safety/index_en.htm

A digitális menetrenddel foglalkozó honlap címe:

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/index_en.htm

Neelie Kroes honlapja: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/kroes/

Kövesse Neelie Kroes bejegyzéseit a Twitteren is: http://twitter.com/neeliekroeseu

Kapcsolattartók:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Linda Cain (+32 2 299 90 19)


Side Bar