Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

Europese Commissie - Persbericht

Milieu: twee tentoonstellingen laten zien dat steden duurzaam kunnen zijn

Brussel, 7 september 2011 – De "Ideeëntrein" loopt vandaag binnen in Brussel, de laatste stad in een reeks stopplaatsen in Europa waaronder Parijs, Kopenhagen, Barcelona, München, Warschau, en andere.

De aankomst van de tentoonstelling over duurzaam leven in de stad, die opgezet is door Hamburg, groene hoofdstad van Europa 2011, wordt bijgewoond door EU-commissaris voor Milieu Janez Potočnik, de Hamburgse wethouder voor stadsontwikkeling en milieu Jutta Blankau en Brussels minister van Milieu, energie en stadsvernieuwing Evelyne Huytebroeck. Zij zullen de tentoonstelling "Brussel, een duurzame stad!" openen, waaruit blijkt hoe het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een Europees model voor duurzame ontwikkeling wil worden. Beide tentoonstellingen willen duidelijk maken hoe steden in de toekomst zowel aantrekkelijk als duurzaam kunnen zijn.

Commissaris Potočnik verklaarde het volgende: "Het delen van goede ideeën en praktijken is van cruciaal belang als we willen dat onze steden ten goede veranderen. De prijs voor groene hoofdstad van Europa is een krachtig instrument om lokale overheden met concrete voorbeelden ervan te overtuigen dat duurzame stadsontwikkeling zeer goed mogelijk is. De Ideeëntrein en de Brusselse tentoonstelling zijn modellen van wat kan worden gedaan in twee zeer verschillende verbanden. Ik moedig zoveel mogelijk Europeanen aan de tentoonstellingen te bezoeken. "

De prijs voor groene hoofdstad van Europa houdt een erkenning en een beloning in voor steden die het voortouw nemen op het vlak van milieuvriendelijk leven in een stedelijke omgeving en als voorbeeld voor andere steden kunnen fungeren. Europa heeft behoefte aan dit soort inspiratie nu steden te maken krijgen met steeds meer hardnekkige milieuproblemen.

De Ideeëntrein

De Ideeëntrein met de tentoonstelling "Visies voor de steden van de toekomst" besteedt aandacht aan het probleem van de ontwikkeling van milieuvriendelijke Europese steden die duurzaam, milieuvriendelijk en aantrekkelijk zijn om in te wonen. Met meer dan 70 presentaties en 26 aanraakschermen, laat de tentoonstelling de beste praktijken zien van Hamburg en wordt gekeken naar modelprojecten van andere Europese steden. De tentoonstelling behandelt de thema's "Stadsontwikkeling en wonen", "Mobiliteit", "Energie en klimaatverandering", "Natuur en stedelijke groen”, “Bescherming van hulpbronnen en het bedrijfsleven" en "Consumptie" op een interactieve manier. Bezoekers kunnen de stad bekijken vanuit verschillende perspectieven: persoonlijk, lokaal, regionaal en wereldwijd.

Dienstregeling van de Trein

  • 7 - 13 september: Brussel (de "Ideeëntrein" is te bezichtigen op de Keizerinnelaan, vlakbij het centraal station)

  • 15 - 19 september: Amsterdam

  • 21 - 25 september: Antwerpen

  • 29 september - 22 oktober: Hamburg

De tentoonstelling: "Brussel, een duurzame stad!"

Ondergebracht in een 25 meter hoge toren, laat de tentoonstelling zien hoe Brussel een Europees model voor duurzame ontwikkeling wil worden. Er wordt een overzicht geboden van de maatregelen en projecten die al door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn ondernomen om de levenskwaliteit van de burgers te verbeteren en tegelijk het milieu minder te belasten. De tentoonstelling "Brussel, een duurzame stad!" is te zien op het Sint-Goedelevoorplein en loopt tot en met 30 oktober 2011.

De prijs voor groene hoofdstad van Europa

De prijs voor groene hoofdstad van Europa erkent en beloont lokale inspanningen ter verbetering van het milieu, de economie en de levenskwaliteit in steden. Vitoria-Gasteiz wordt groene hoofdstad van Europa in 2012 en Nantes krijgt de titel in 2013. De wedstrijd voor groene hoofdstad van Europa 2014 is nu geopend. Europese steden met meer dan 200 000 inwoners kunnen via het online- aanvraagformulier hun kandidatuur indienen vóór 14 oktober 2011. De winnaar voor 2014 wordt bekendgemaakt in juni 2012 op basis van een beoordeling van de kandidaturen door een internationale jury ondersteund door een panel van deskundigen op diverse milieugebieden.

Nadere bijzonderheden

Lees meer over de prijs en de kandidaatstelling op www.europeangreencapital.eu

Lees meer over de Ideeëntrein op www.train-of-ideas.net/en/home

Lees meer over de Brusselse tentoonstelling op www.sustainablecity.be

Zie ook

http://www.youtube.com/user/EGCwebteam#p/a/u/0/RXFzg3izCuk

Contact:

Joe Hennon (+32 2 295 35 93)

Monica Westeren (+32 2 299 18 30)


Side Bar