Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/987

Bruselj, 20 julij 2010

Protiteroristična politika EU: Komisija predstavlja glavne dosežke in prihodnje izzive

Evropska komisija je danes sprejela sporočilo, v katerem povzema glavne instrumente strategije EU za boj proti terorizmu. Sporočilo povzema dosežke in predvidene prihodnje izzive in pobude. Na njih bo temeljila širša strategija za notranjo varnost, ki naj bi bila pripravljena to jesen.

Evropska komisarka za notranje zadeve Cecilia Malmström je povedala: „Na srečo se skupno število terorističnih napadov in aretacij, povezanih z njimi, v EU zmanjšuje. Toda teroristične metode in propaganda se razvijajo, zaradi česar se vedno znova srečujemo z novimi oblikami. Zato moramo zagotoviti, da bomo kos tem novim grožnjam. Danes vam predstavljam izčrpen pregled, kaj je EU naredila do zdaj in kakšni izzivi jo čakajo v prihodnosti. To bo pomemben sestavni del strategije EU za notranjo varnost, ki jo bom predstavila jeseni.“

Povzetek vsebuje obstoječe ukrepe za preprečevanje terorističnih napadov, zaščito pred njimi, ugotavljanje groženj in odzivanje nanje. Poudarek je na prizadevanjih v boju proti teroristični propagandi in rekrutiranju, ukrepih za izogibanje napadom z eksplozivi ter preprečevanje bioloških, kemičnih in jedrskih groženj. Sporočilo navaja tudi prihodnje izzive, in sicer na področjih, kot so radikalizacija, krizno upravljanje in odzivanje na krize.

V nadaljevanju so našteti nekateri dosežki in izzivi:

  • Leta 2008 je Evropska komisija spremenila okvirni sklep o boju proti terorizmu, da bi podrobneje preučila različne vidike strategije boja proti terorizmu, kot je na primer, kako teroristi uporabljajo internet za komunikacijo, zbiranje sredstev, usposabljanje, rekrutiranje in propagando. Komisija bo na tem področju povečala ukrepanje. Eden od prihodnjih ukrepov bo pregled strategije EU v zvezi z radikalizacijo in rekrutiranjem, ki se že izvaja. Sporočilo o tem bo pripravljeno leta 2011.

  • Komisija je pripravila akcijski načrt EU, ki vsebuje 50 ukrepov za zmanjšanje tveganja terorističnih napadov z eksplozivi. Načrt je Svet odobril aprila 2008. Vendar si je treba za večjo varnost ljudi in infrastrukture še bolj prizadevati. Tako so že pripravljeni predlogi za izboljšanje vseevropskega nadzora nad dostopom do nevarnih snovi, s čimer naj bi se povečala varnost v javnem prometu.

  • Akcijski načrt EU v zvezi s kemičnimi, biološkimi ali radiološkimi/jedrskimi materiali, potrjen novembra 2009, vsebuje 130 specifičnih ukrepov na področju preprečevanja in ugotavljanja incidentov, povezanih s temi snovmi, ter ukrepe pri odzivanju nanje. Vzpostavlja tudi jasen načrt za države članice in evropske institucije za prihodnja leta.

  • Mehanizem EU na področju civilne zaščite zagotavlja koordinirano odzivanje na kakršno koli krizo, vključno s terorističnimi napadi, in sicer z uporabo zmogljivosti posameznih držav članic. Komisija zdaj preučuje, kako bi lahko izboljšala hitro koordinacijo in sodelovanje v času kriz, saj je treba vlogo EU v času kriz in katastrof še bolje doreči. Hitro pa je treba omogočiti tudi uporabo klavzule solidarnosti.

  • Sodelovanje z zunanjimi partnerji, predvsem z ZDA, se bo še naprej razvijalo. Evropske agencije, zlasti Europol in Eurojust morajo še naprej tesno sodelovati z zunanjimi partnerji in tako izboljšati varnost v EU.

Naslednji koraki

Ta pregled bo osnova za strategijo o notranji varnosti, ki bo pripravljena letos jeseni.

Več informacij

Spletna stran komisarke za notranje zadeve Cecilie Malmström:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/malmstrom/welcome/default_en.htm

MEMO/10/350


Side Bar