Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/958

Bruselj, 16 julij 2010

Konferenca o SKP po letu 2013, ki temelji na uspešni javni razpravi

Prihodnji ponedeljek in torek se bo v Bruslju zbralo okoli 600 delegatov iz vse EU, da bodo razpravljali o prihodnosti skupne kmetijske politike po letu 2013. Na konferenci bodo obravnavali in povzeli nekatere sklepne ugotovitve javne razprave o skupni kmetijski politiki po letu 2013, ki jo je aprila organizirala Komisija in je temeljila na štirih ključnih vprašanjih: „Zakaj potrebujemo SKP? Kaj državljani pričakujejo od kmetijstva? Zakaj je potrebna reforma SKP? Kaj potrebujemo za izvajanje prenovljene SKP?“ Izmenjana mnenja bodo koristna izhodišča za razpravo, preden Komisija sestavi osnutek svojega sporočila o prihodnosti SKP, ki bo objavljen novembra 2010. Ob konferenci bo v centru Bruslja (Place St Catherine) organiziran tudi sejem, kjer bo mogoče okušati raznolike evropske kvalitetne kmetijske proizvode, saj bodo države članice splošni javnosti na stojnicah ponudile nekatere svoje nacionalne specialitete.

Pred dogodkom je evropski komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Dacian Cioloș opozoril na močan odziv, ki ga je sprožila javna razprava, in sicer je v dveh mesecih prispelo 6 000 prispevkov splošne javnosti, prispela so tudi mnenja 80 možganskih trustov in 93 nevladnih organizacij. „To kaže, da je za ljudi SKP pomembna, odgovori pa so pokazali, da naša politika ni bistvena „samo za“ proizvodnjo živil ampak tudi za proizvajanje širših javnih dobrin“, je dejal. „Veselim se dogodka v nedeljo in ponedeljek na trgu St. Catherine, praznovanja evropske raznolikosti, kjer bodo vsi dobrodošli. To potrjuje moje globoko prepričanje, da SKP ni namenjena le kmetom temveč vsem evropskim državljanom kot davkoplačevalcem in potrošnikom.“

Javna razprava – vaši predlogi štejejo

Od 12. aprila do 11. junija je Komisija opravila javno razpravo o prihodnosti skupne kmetijske politike, v kateri je splošni javnosti zastavila štiri ključna vprašanja. V dveh mesecih je prejela več kot 5 800 prispevkov splošne javnosti ter mnenja 93 zainteresiranih strani in 80 možganskih trustov. Več kot 1 000 odgovorov je prišlo iz Nemčije in Poljske, prispelo jih je tudi več kot 100 iz Francije, Latvije, Avstrije, Španije, Belgije, Združenega kraljestva in Irske. Povzetek prispevkov bo predstavljen na konferenci v ponedeljek, glavne oporne točke, na katerih temeljijo odgovori, pa so bile:

Zakaj potrebujemo skupno kmetijsko politiko? Za zagotovitev preskrbe s hrano, a ne le to. Veliko državljanov, nevladne organizacije in možganski trusti so poudarili, da je pomembno zagotoviti poštene konkurenčne pogoje med kmeti, prehrambno industrijo in distributerji. Druga pomembna skrb je ohranjanje raznolikega kmetijstva na ozemlju EU.

Kaj državljani pričakujejo od kmetijstva? Zagotovitev varne hrane po dostopnih cenah, trajnostno rabo tal, ohranitev živahnih podeželskih skupnosti; to so glavna pričakovanja, ki jih odkriva javna razprava.

Zakaj je potrebna reforma SKP? Za obravnavanje nestanovitnosti cen hrane in zagotavljanje dostojnega življenjskega standarda evropskih kmetov. Tudi za spopadanje z izzivi, kot so nahranitev svetovnega prebivalstva, okrepitev naših zmožnosti za reševanje težav, povezanih z okoljem, kakovostjo in varnostjo hrane; za izboljšanje konkurenčnosti kmetijstva in ohranitev bogate krajine, ki je naša skupna dediščina.

Kaj potrebujemo za izvajanje prenovljene SKP? Skupno mnenje je, da moramo naprej razvijati obstoječe mehanizme. Nekateri menijo, da je treba več pozornosti usmeriti na plačevanje kmetov za zagotavljanje „javnih dobrin“, zlasti tistih, ki so povezane z varovanjem in ohranjanjem narave.

Konferenca z dne 19. in 20. julija – SKP po letu 2013

Dvodnevna konferenca se bo začela s povzetki prispevkov javne razprave, podrobnostmi nove študije EUROBAROMETRA o odnosu državljanov do SKP in nato še s strokovno razpravo z različnimi strokovnjaki o zastavljenih vprašanjih. V ponedeljek popoldan bodo potekale delavnice na temo varnost hrane, prihodnost podeželske družbe, okolje in zagotavljanje javnih dobrin s kmetijstvom, ter kakovost, raznolikost in zdravje. Na torkovem dopoldanskem srečanju, ki mu bo predsedoval generalni direktor GD za kmetijstvo Jean-Luc Demarty, bodo razpravljali o predlogih z delavnic. Temu bodo sledile delavnice, kako ohraniti zmogljivosti za pridelavo hrane, ohraniti raznolikost podeželske družbe, jamčiti zagotavljanje javnih dobrin s kmetijstvom ter spodbujati kakovost in raznolikost dobave hrane. Torkov popoldan bo namenjen oblikovanju nekaterih sklepnih ugotovitev teh razprav.

Več informacij

Sejem „Flavour for Life (Okus življenja)“ – praznovanje raznolikosti evropskega kmetijstva

Bruseljski župan Freddy Thielemans bo skupaj s komisarjem Dacianom Cioloșom in belgijsko ministrico za kmetijstvo Sabine Laruelle v nedeljo ob 11. uri dopoldne na trgu St. Catherine odprl sejem „Flavour for Life (Okus življenja)“. Na sejmu bodo na stojnicah ponujali kulinarične specialitete iz vseh držav članic, potekale pa bodo tudi kulturne predstavitve, kot so pokušanje španskega oljčnega olja ter nastopi folklornih plesnih skupin, portugalskega pevca fada in drugih glasbenih skupin. Sejem se bo končal v ponedeljek zvečer s sprejemom delegatov konference, hkrati bodo podelili nagrade za nedavni natečaj za oblikovanje ekološkega loga EU, ki se je začel uporabljati s 1. julijem 2010.


Side Bar