Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/958

Brüsszel, 2010. július 16.

Sikeres nyilvános konzultációt követően konferenciára kerül sor a 2013 utáni közös agrárpolitikáról

Jövő hétfőn és kedden az EU valamennyi részéről mintegy 600 küldött érkezik Brüsszelbe azért, hogy eszmét cseréljen a 2013 utáni közös agrárpolitikáról (KAP). A konferencia célja, hogy áttekintse a 2013 utáni közös agrárpolitikáról a Bizottság kezdeményezésére áprilisban elindított nyilvános vitára érkezett hozzászólásokat, és megpróbáljon azokból következtetéseket levonni. A vita során az alábbi négy kérdésre vártak válaszokat: Miért van szüksége Európának közös agrárpolitikára? Mit várnak az európai polgárok a mezőgazdaságtól? Miért kell a közös agrárpolitikát megreformálni? Milyen eszközökre van szükségünk a holnap közös agrárpolitikájának sikeréhez? A konferencia egyfajta vitafórumként szolgál, még mielőtt a Bizottság elkészíti a közös agrárpolitika jövőjéről szóló, 2010 novemberére várható közleményét. A konferenciához kapcsolódóan Brüsszel központjában (a Place St Catherine-en) vásárt rendeznek, amelynek célja bemutatni az európai mezőgazdaság által kínált termékek széles választékát, és amelyen minden tagállam saját standot állít fel, ahol az érdeklődők megkóstolhatják az egyes nemzetek specialitásait.

Az eseményt megelőzően Dacian Cioloș, mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos felhívta a figyelmet arra, hogy a nyilvános vita rendkívül nagy érdeklődés mellett zajlott le, hiszen az interneten keresztül két hónap alatt csaknem 6000 lakossági hozzászólás érkezett, továbbá mintegy 80 szellemi műhely és 93 nem kormányzati szervezet juttatta el véleményét. „Mindez azt jelzi, hogy az embereket komolyan foglalkoztatja a közös agrárpolitika, és a hozzászólásokból az derül ki, hogy az agrárpolitika nem csupán az élelmiszer-előállításról szól, hanem a szélesebb értelemben vett közjavak megteremtéséről.” – jelentette ki a biztos. „Örömmel várom a Place St Catherine-en vasárnap és hétfőn megrendezésre kerülő vásárt, amely jól példázza Európa sokszínűségét, és mindenki előtt nyitva áll. Mindez tovább erősíti azon szilárd meggyőződésemet, hogy a közös agrárpolitika nem csupán a mezőgazdasági termelőket érinti, hanem adófizetőként és fogyasztóként az összes uniós polgárt.”

A nyilvános vita – a polgárok véleménye

Április 12. és június 11. között nyilvános vita zajlott a közös agrárpolitika jövőjéről, amelynek keretében a Bizottság négy alapvető kérdésben várta a lakosság véleményét. A két hónap alatt több mint 5800 lakossági hozzászólás érkezett, továbbá 93 érdekelt fél és 80 szellemi műhely fogalmazta meg véleményét. Németországból és Lengyelországból is több mint 1000 hozzászólás jött, de a válaszok száma Franciaország, Lettország, Ausztria, Spanyolország Belgium, az Egyesült Királyság és Írország esetében is meghaladta a százat. A hétfői konferencián bemutatásra kerül a hozzászólásokból készített összefoglaló, amelynek fő megállapításai a következők:

Miért van szükség közös agrárpolitikára? Az élelmiszer-ellátás biztosítása érdekében, ám nem kizárólag ezért. Számos polgár, nem kormányzati szervezet és szellemi műhely hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a termelők, az élelmiszer-ipar és a kereskedők között tisztességes versenyfeltételek érvényesüljenek. Szintén sokakat foglalkoztat az, hogy EU-szerte fennmaradjon a mezőgazdaság sokszínűsége.

Mit várnak az európai polgárok a mezőgazdaságtól? A nyilvános vita során kiderült, hogy a legtöbben az várják, hogy az agrárágazat biztonságos élelmiszereket kínáljon megfizethető árakon, biztosítsa a termőföld fenntartható használatát, és segítse a vidéki térségek dinamikus fennmaradását.

Miért kell a közös agrárpolitikát megreformálni? Azért, hogy kezelni lehessen az élelmiszer-árak ingadozását, a termelők számára pedig tisztességes életszínvonalat lehessen biztosítani. A válaszadók szerint továbbá fontos, hogy a KAP hozzájáruljon a föld népességének élelemmel való ellátása jelentette kihívás kezeléséhez, a környezetvédelmet, a minőséget és az élelmiszer-biztonságot érintő problémák megoldásához, a mezőgazdaság versenyképességének növeléséhez és a mindannyiunk közös örökségét jelentő változatos tájak megőrzéséhez.

Milyen eszközökre van szükségünk a holnap közös agrárpolitikájának sikeréhez? Egyetértés van a tekintetben, hogy tökéletesíteni kell a már meglévő mechanizmusokat. Egyesek azt sürgetik, hogy több figyelmet fordítsunk a termelők ellentételezésére az általuk megteremtett – elsősorban a környezet védelméhez és fenntartásához kapcsolódó – közjavakért.

A július 19–20. között a 2013 utáni KAP-ról megrendezésre kerülő konferencia

A kétnapos konferencián először bemutatják a hozzászólásokból készített összefoglalót és a polgárok közös agrárpolitikához fűződő viszonyáról készített friss EUROBAROMETER-felmérés eredményeit, majd ezt követően az egyes témákkal kapcsolatban szakértők részvételével kerekasztal-beszélgetésekre kerül sor. A hétfő délutáni műhelytalálkozókon az élelmiszer-biztonságról, a vidéki társadalom jövőjéről, a környezetvédelem és a mezőgazdaság által teremtett közjavak viszonyáról, valamint a minőség, a sokféleség és az egészség kérdéséről esik majd szó. A kedd délelőtti ülésen, amelynek levezető elnöke Jean-Luc Demarty, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóság főigazgatója lesz, a műhelytalálkozók során felmerült elképzelések kerülnek megvitatásra. Ezt további műhelytalálkozók követik az élelmiszer-előállítási kapacitás fenntartásáról, a vidéki társadalom sokszínűségének megőrzéséről, a mezőgazdaság által teremtett közjavak biztosításáról, valamint az élelmiszer-ellátási lánc minőségének és változatosságának előmozdításáról. A kedd délutánt a résztvevők a következtetések levonásának szentelik.

További információk

„Életünk ízei” vásár – az európai mezőgazdaság sokszínűségének ünnepe

Freddy Thielemans, Brüsszel polgármestere, Dacian Cioloș biztos és Sabine Laruelle, belga mezőgazdasági miniszter közösen nyitja meg az „Életünk ízei” elnevezésű vásárt a Place St Catherine-en vasárnap 11 órakor. A vásáron minden tagállam saját standot állít fel, ahol nemzeti specialitásait kínálja majd, és az eseményt különféle kulturális programok színesítik, köztük spanyol olívaolaj-kóstoló, néptáncbemutatók, egy portugál fado-énekes fellépése és más zenei produkciók. A vásár hétfőn este a konferencia küldöttei számára rendezett fogadással zárul, amelynek keretében átadásra kerülnek a 2010. július 1-jétől alkalmazandó uniós ökocímke tervezésére kiírt, a közelmúltban lezárult pályázat díjai.


Side Bar