Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/952

Bruxelles, 15 iulie 2010

Cercetarea în domeniul TIC: un nou instrument de gestionare a mersului trenurilor permite reducerea timpului de așteptare și a întârzierilor

Datorită unui proiect de cercetare care a primit 2,6 milioane de euro din finanțări UE, europenii se confruntă cu mai puține perturbări la călătoria cu trenul în această vară. În cadrul proiectului ARRIVAL au fost elaborate softuri avansate care permit gestionarea mersului trenurilor în mod mai eficient și soluționarea perturbărilor în timp real, mai eficace, menținând totodată același nivel de siguranță. Operatorii feroviari de pe întreg teritoriul Europei aplică deja rezultatele acestei cercetări pentru a asigura o utilizarea mai eficientă a rețelelor de cale ferată, atât în ceea ce privește orarul trenurilor, cât și soluționarea perturbărilor neprevăzute. Algoritmii elaborați își pot găsi aplicații în alte domenii cum ar fi sistemele de navigație rutieră, sistemele industriale de gestionare a fluxului de lucru, comerțul electronic, rețelele peer-to-peer, rețele în tehnologie Grid și sănătate.

Vicepreședintele Comisiei Europene Neelie Kroes, comisarul responsabil cu agenda digitală, a declarat: „Acest proiect de cercetare european de primă clasă permite unui număr mai mare de trenuri de călători, de mărfuri și bunuri să utilizeze aceeași infrastructură în siguranță, sporind totodată punctualitatea și gradul de satisfacție a călătorilor, precum și profitul operatorilor. Este o situație din care toată lumea are de câștigat.”

Pentru a se reduce la minim întârzierile la călătoria cu trenul, este necesar să se optimizeze gestionarea mersului trenurilor și să se evite orice fel de efecte de domino pe care le pot provoca perturbările de trafic. Un tren de legătură ar trebui să aștepte sau să plece la timp? De obicei, ordinea în care trenurile folosesc liniile de cale ferată este fixă. Cum ar trebui realocate liniile în cazul unei întârzieri? Aceste decizii implică aspecte complicate de logistică și un timp redus de actualizare a orarelor și de reducere la nivel minim a gradului de disconfort al pasagerilor.

În mod tradițional, operatorii feroviari rezolvau perturbările făcând apel într‑o foarte mică măsură la calculatoare (de obicei la softuri de grafică pentru a vizualiza evenimentele). Prin intermediul noilor metode se pot stabili un mers al trenurilor optim, precum și ce ar trebui să se întâmple dacă trenurile au întârziere.

Succesul proiectului ARRIVAL se bazează pe elaborarea de noi algoritmi care pot fi folosiți pentru a organiza gestionarea infrastructurii feroviare în mod mai eficient, de la mersul trenurilor, alocarea liniilor, repartizarea personalului și încărcarea mărfurilor la soluționarea perturbărilor - precum redirecționarea trenurilor sau modificarea orarului acestora - în timp real.

Proiectul ARRIVAL a implicat noi concepte și metode de cercetare algoritmice care au ameliorat în mod substanțial fundamentele teoretice necesare pentru a soluționa în mod eficient problemele mari și complexe de optimizare, cum sunt cele din rețelele de căi ferate. Proiectul a fost implementat deja cu succes în Țările de Jos, Germania și Elveția. De exemplu, algoritmii ARRIVAL au fost utilizați la realizarea unui nou mers al trenurilor pentru sistemul feroviar olandez, care gestionează 5 500 de trenuri zilnic, astfel că acesta este acum unul dintre cele mai eficiente sisteme europene de căi ferate. În Berlin, timpul de așteptare dintre trenuri în cadrul rețelei de metrou U-Bahn s-a redus de la 4 la 2 minute datorită aplicării algoritmilor ARRIVAL. Căile ferate elvețiene au implementat un mers al trenurilor optim, bazat pe algoritmii ARRIVAL, pentru trenurile suplimentare de pe liniile cu risc crescut, pe care operează atât trenuri de călători, cât și de mărfuri.

Și alți operatori feroviari de pe teritoriul Europei sunt interesați să implementeze această tehnologie. Testele efectuate în Italia, în stațiile de tren din Palermo și Genova, au avut ca rezultat o reducere cu 25% a întârzierilor. Prin îmbunătățirea eficienței feroviare, noua tehnologie bazată pe algoritmi aduce beneficii tuturor europenilor care merg cu trenul. În medie, un european călătorește cu trenul aproape 800 km pe an.

Context

În perioada 2006-2009, cercetători de la 12 universități (din Grecia, Spania, Italia, Germania, Elveția și Țările de Jos) și compania franceză de căi ferate SNCF (Société Nationale des Chemins de fer Français) au lucrat la proiectul ARRIVAL.

Prin proiectul de cercetare au fost elaborați algoritmi avansați de software care permit optimizarea serviciilor feroviare. Prin programul global de cercetare al Comisiei (Al Șaselea Program-cadru 2001‑2006), în cadrul schemei de cercetare Future and Emerging Technologies (FET), s‑au finanțat 2,6 milioane de euro din costul total de 3,2 milioane de euro. Această schemă sprijină cercetarea cu grad ridicat de risc în domeniul tehnologiei informației.

Pentru mai multe detalii privind proiectul ARRIVAL, a se vedea:

http://arrival.cti.gr/index.php/Main/HomePage

La ICT 2010, cel mai amplu eveniment european al cercetării în domeniul TIC, care va avea loc la Bruxelles în perioada 27-29 septembrie 2010, vor fi prezentate mai multe povești de succes din domeniul cercetării TIC, finanțate de UE. Vor fi prezentate peste 100 de proiecte elaborate grație finanțării UE, care reprezintă ultimele evoluții în materie de tehnologii digitale. Jurnaliștii pot participa gratis după ce se înscriu la adresa web:
http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar