Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/952

Brüsszel, 2010. július 15.

IKT-kutatás: egy új vasúti menetrendtervező rendszernek köszönhetően csökken a várakozási időt és a vonatok kevesebbet fognak késni

Egy kutatási projektnek köszönhetően, mely 6,2 millió EUR összegű uniós támogatásban részesült, az európai polgároknak ezen a nyáron vasúti utazásaik során kevesebb forgalmi zavarral kell számolniuk. Az ARRIVAL-projekt keretében ugyanis olyan magas színvonalú szoftvert fejlesztettek ki, amely hatékonyabban tervezi a vonatok menetrendjét, valamint valós időben, eredményesebben kezeli a forgalmi zavarokat, miközben a biztonság szintje változatlan marad. A projekt eredményeit Európa-szerte már most alkalmazzák egyes vasúttársaságok annak érdekében, hogy a vasúthálózat használata a menetrendkészítés és a váratlan forgalmi zavarok kezelését tekintve egyaránt hatékonyabb legyen. A kifejlesztett algoritmusok egyéb területeken is alkalmazhatók, mint pl. a közúti forgalmi navigációs rendszerek, az ipari munkafolyamat-rendszerek, az elektronikus kereskedelem, a P2P-hálózatok, a grid hálózatok és az egészségügy területén.

Neelie Kroes, a Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke elmondta: „Ez a rendkívül magas színvonalú európai kutatás lehetővé teszi, hogy ugyanazt az infrastruktúrát több vonaton több utas, illetve több teher- és áruszállítmány vegye igénybe, és eközben a pontosság, az utasok elégedettségének mértéke és az üzemeltető nyeresége is nőjön, ez pedig mindenki számára előnyös.”

A vasúti késések minimálisra való csökkentésének kulcsa a tervezés optimalizálásában és a forgalmi zavarok okozta esetleges dominóhatások elkerülésében rejlik. Mit tegyen a csatlakozó vonat késés esetén: várjon vagy induljon el időben? A vonatok vágányhasználatának sorrendje általában előre meghatározott. Hogyan osszák el újra a peronokat késés esetén? Ezek a döntések bonyolult logisztikával járnak, és kevés idő áll rendelkezésre a menetrendek aktualizálására és az utasok kényelmetlenségének minimális szinten tartására.

Az ilyen zavarok esetén a vasútüzemeltetők mind ez idáig csak kis mértékben vettek igénybe számítógépes eszközöket (mely általában csak egy, az adott helyzet megjelenítését szolgáló grafikus szoftvert jelentett). Az új módszerek lehetővé teszik az optimális vasúti menetrend meghatározását, valamint a vonatok késése esetén előálló helyzet kezelését is.

Az ARRIVAL sikere olyan új algoritmusok kifejlesztésén alapul, amelyek segítségével a vasúti pályahálózat működtetését hatékonyabban lehet megszervezni: a vonatok menetrendjétől kezdve a peronkijelölésen, a személyzet beosztásán és a teherrakodáson keresztül az olyan forgalmi zavarok kezeléséig, mint például a vonatok valós időben történő útvonal- vagy menetrendváltoztatása.

Az ARRIVAL-projekt olyan új koncepciókat és algoritmusos kutatási módszereket alkalmazott, melyek jelentősen javították az olyan jelentős és összetett optimalizálási problémák hatékony megoldásához szükséges elméleti hátteret, mint amilyenek például a vasút esetében adódnak. A rendszert Hollandiában, Németországban és Svájcban már sikeresen alkalmazzák. ARRIVAL-algoritmusokat használtak például Európa jelenleg egyik leghatékonyabb vasúthálózata, a naponta 5500 vonatot közlekedtető holland állami vasút új menetrendjének összeállításához. A berlini földalatti-hálózaton (U-Bahn) közlekedő vonatok közötti várakozási idő az ARRIVAL-algoritmusok alkalmazásának köszönhetően 4 percről 2 percre csökkent. A svájci vasutak az ARRIVAL-algoritmusok segítségével optimális menetrendet állítottak össze az áru- és személyszállító vonatokat egyaránt kiszolgáló, a magas kockázatú folyosókon közlekedő mentesítő vonatok számára.

Európa-szerte más vasúttársaságok is érdeklődnek e technológia alkalmazása iránt. Olaszországban a palermói és a genovai vasútállomáson folytatott kísérleti alkalmazás eredményeként a késések 25%-kal csökkentek. A vasúti hatékonyság növelése révén ez az új algoritmusos technológia minden, a vasutat igénybe vevő európai polgár számára előnyöket kínál. Az európai polgárok évente átlagosan 800 km-t utaznak vonattal.

Előzmények

Az ARRIVAL-projekten 2006–2009 között tizenkét – Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban, Németországban, Svájcban, illetve Hollandiában található – egyetem és a francia állami vasúttársaság (Société Nationale des Chemins de fer Français ­– SCNF) kutatói dolgozott együtt.

A kutatási projekt keretében magas szintű, a vasúti szolgáltatások optimalizálását szolgáló szoftveralgoritmust fejlesztettek ki. A 3,2 millió eurós összköltségből 2,6 millió eurót a Bizottság átfogó kutatási programjából (Hatodik keretprogram 2001–2006), a „Jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák (FET)” kutatási program keretében finanszírozták. Ez a program a magas kockázattal járó információs technológiai kutatásokat támogatja.

Az ARRIVAL-projektről a következő oldal nyújt bővebb tájékoztatást:

http://arrival.cti.gr/index.php/Main/HomePage

Európa legnagyobb IKT-kutatásról szóló rendezvényén, a 2010. szeptember 27–29. között Brüsszelben megrendezendő „IKT 2010” konferencián és kiállításon, további, az Európai Unió által finanszírozott IKT-kutatási sikertörténetek kerülnek bemutatásra. Az eseményen több mint 100 kiállító vesz részt, akik bemutatják a digitális technológia területén EU-finanszírozás segítségével elért legújabb eredményeiket. Az újságírók az alábbi internetcímen történő regisztráció után térítésmentesen vehetnek részt a rendezvényen:

http://ec.europa.eu/information_society/events/ict/2010/index_en.htm


Side Bar