Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/917

Bruxelles, 12 iulie 2010

Guvernele statelor membre ale UE aprobă utilizarea, pentru prima oară, de către Uniune a cooperării consolidate în vederea sprijinirii cuplurilor internaționale

14 țări ale UE au primit undă verde din partea guvernelor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a impulsiona adoptarea de norme care să permită cuplurilor internaționale să aleagă țara a cărei legislație s-ar aplica în cazul divorțului lor. Aceste noi norme, care nu au fost încă aprobate, vor permite cuplurilor să evite procese care presupun costuri emoționale și financiare importante. Este pentru prima dată în istoria UE când țările fac apel la mecanismul de „cooperare consolidată”, care permite unui grup de cel puțin nouă țări să pună în aplicare măsuri în cazul în care nu se ajunge la un acord unanim între cele 27 de state membre. Cooperarea consolidată se va aplica deocamdată în cele 14 țări ale UE participante, însă și alte țări li se pot alătura oricând.

„Votul de astăzi este unul istoric. Sunt foarte mândră de această hotărâre curajoasă a Consiliului de a folosi acest instrument legislativ pentru prima dată. În curând, experiențele dureroase prin care trec cuplurile internaționale și copiii lor vor deveni mai suportabile,” a afirmat Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie. Acest pas istoric demonstrează faptul că UE poate reacționa rapid atunci când e vorba de probleme umane reale. Împreună, putem oferi alinare și o mai mare securitate juridică cuplurilor internaționale care se confruntă cu situații dificile. Faptul că pornim cu 14 state membre este un început promițător; sper că toate țările li se vor alătura pentru ca de această inițiativă să poată beneficia mai mulți cetățeni.”

Procesul de demarare a procedurii de cooperare consolidată poate începe imediat. Cele 14 țări participante (Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Spania și Ungaria) urmează să negocieze și apoi să supună votului propunerea de regulament a Comisiei, care cuprinde informații detaliate privind normele care se aplică în cazul divorțurilor internaționale. Pentru ca regulamentul respectiv să poată intra în vigoare, cele 14 țări trebuie să aprobe în unanimitate aceste norme și să consulte Parlamentul European.

Propunerea urmărește să protejeze părțile mai vulnerabile în timpul acțiunilor de divorț. Cuplurile internaționale vor putea cădea de acord asupra legislației care li s-ar aplica în caz de divorț sau de separare legală. Atunci când cuplul respectiv nu reușește să ajungă la un acord în această privință, judecătorii vor putea utiliza o formulă comună pentru a hotărî legislația cărei țări se aplică. Cuplurile vor beneficia astfel de o mai mare securitate juridică, precum și de o mai mare previzibilitate și flexibilitate. Acest lucru va contribui la protejarea soților și a copiilor lor de procese complicate, lungi și dureroase.

Noua soluție va veni în ajutorul cuplurilor de naționalități diferite, al cuplurilor care locuiesc separat în țări diferite sau al celor care locuiesc împreună într-o altă țară decât țara lor de origine. Necesitatea acțiunii UE este evidentă: în 2007, s-au înregistrat peste 1 milion de divorțuri în cele 27 de state membre, dintre care 140 000 (13%) avea un element „internațional”.

Parlamentul European și-a dat aprobarea pentru această măsură de cooperare consolidată la 16 iunie 2010 (IP/10/747). Miniștrii de justiție ai UE și-au dat girul la 4 iunie (MEMO/10/236).

Comisia a propus măsura la 24 martie 2010 (IP/10/347), ca răspuns la o cerere formulată de nouă state membre, nemulțumite de nereușita Consiliului de a face progrese în sensul propunerii Comisiei din 2006 (Grecia a făcut parte inițial din acest grup de țări, însă ulterior și-a retras cererea). De atunci, alte cinci țări – Germania, Belgia, Letonia, Malta și Portugalia – și-au exprimat dorința de a participa la această acțiune a UE (IP/10/628).

Alte țări care vor să participe pot face acest lucru în orice moment. Conform Tratatului de la Lisabona, aceste țări trebuie să notifice mai întâi Consiliului și Comisiei intenția lor de a participa la cooperarea consolidată .

Context

Conform tratatelor UE, cooperarea consolidată este un instrument care permite unui număr de nouă sau mai multe țări să facă progrese în legătură cu o măsură care este importantă, dar care este blocată de o minoritate restrânsă de state membre. Alte țări ale UE își rezervă dreptul de a participa când doresc (articolul 331, Tratatul privind funcționarea UE).

În 2006, Comisia a propus pentru prima dată un plan de ajutare a cuplurilor internaționale, însă acesta nu a beneficiat de sprijinul unanim necesar din partea guvernelor statelor UE. Propunerea de regulament nu afectează legislația națională privind divorțul sau căsătoria.

Pentru informații suplimentare

MEMO/10/100

Propunerile Comisiei pot fi consultate pe pagina Biroului de presă Justiție și afaceri interne:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/doc/com_2010_105_en.pdf

Pagina principală de internet a dnei Viviane Reding, vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru justiție, drepturi fundamentale și cetățenie:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm


Side Bar