Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/917

Brüsszel, 2010. július 12.

A tagállami kormányok jóváhagyták az első európai uniós megerősített együttműködést, amely a nemzetközi párok helyzetének könnyítésére irányul

Az Európai Unió tagállamainak kormányai szabad utat adtak 14 ország számára ahhoz, hogy szabályozás révén tegyék lehetővé, hogy a nemzetközi párok megválaszthassák azt, hogy válásuk esetén melyik ország joga legyen alkalmazandó. A jóváhagyás előtt álló új szabályok révén a párok elkerülhetik az érzelmileg megterhelő és költséges eljárásokat. A tagállamok az EU történetében első alkalommal veszik igénybe a megerősített együttműködési mechanizmust, melynek keretében legalább kilenc tagállam végrehajthatja azokat az intézkedéseket, amelyekről a 27 tagállam nem tudott megállapodni. A megerősített együttműködés egyelőre a 14 résztvevő tagállamban alkalmazandó, amelyhez a többiek bármikor csatlakozhatnak.

„Történelmi jelentőségű a mai szavazás. Nagyon büszke vagyok arra, hogy a Tanács bátor döntésével támogatta e mechanizmus első ízben történő alkalmazását. Hamarosan könnyebbé válik a nemzetközi párok és gyermekeik számára, hogy elviseljék a fájdalmas tapasztalatokat.” – nyilatkozta Viviane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos. E történelmi jelentőségű lépés bizonyítja, hogy az EU képes arra, hogy gyorsan reagáljon az emberek valós problémáira. Együttműködve kényelmesebbé tehetjük a nemzetközi párok számára a nehéz helyzetek kezelését, és növelhetjük a jogbiztonságot. 14 tagállam jó kezdet; a polgárok érdekében pedig remélem, hogy valamennyi ország csatlakozik majd.”

A megerősített együttműködés folyamata azonnal megkezdődhet. Következő lépésként a 14 résztvevő tagállam (Ausztria, Belgium, Bulgária, Franciaország, Lettország, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Szlovénia) megtárgyalja és szavazni fog a nemzetközi válásokra alkalmazandó szabályok részleteit tartalmazó bizottsági rendeletjavaslatról. A rendelet hatálybalépéséhez a 14 országnak egyhangúlag jóvá kell hagynia a szabályokat, és konzultálnia kell az Európai Parlamenttel.

A javaslat célja, hogy a vitás válásokban a gyengébb helyzetű partnert védje. A nemzetközi párok megegyezhetnek majd arról, hogy melyik jog szabályozza a válásukat vagy különválásukat. Amennyiben a pár erről nem tud megegyezni, a bírák közös szabályok alapján dönthetnek arról, hogy melyik ország joga alkalmazandó. A párok számára ezzel fokozódik a jogbiztonság, a kiszámíthatóság és a rugalmasság. Ez az együttműködés megóvja a házastársakat és gyermekeiket a bonyolult, hosszadalmas és kínos eljárásoktól.

Az új jogszabály segítséget nyújt majd az eltérő állampolgárságú pároknak, azoknak, akik különböző országokban külön élnek, vagy akik az állampolgárságuktól eltérő országban élnek együtt. Egyértelmű az uniós intézkedés iránti igény: 2007-ben az Unió 27 tagállamában több mint 1 millió válást mondtak ki, ebből 140 000 (azaz 13%) volt nemzetközi vonatkozású.

Az Európai Parlament 2010. június 16-án egyetértését adta a megerősített együttműködéshez (IP/10/747). Az uniós igazságügyi miniszterek június 4-én járultak hozzá (MEMO/10/236).

A Bizottság – kilenc tagállam kérésére, amelyeket frusztrált az a tény, hogy a Tanácsban elakadt a 2006-os bizottsági javaslat – 2010. március 24-én nyújtotta be az erről szóló javaslatot. Eredetileg Görögország is az ezt kérelmező tagállamok között volt, de később visszavonta kérelmét. A bizottsági javaslat benyújtása óta további öt tagállam – Németország, Belgium, Lettország, Málta és Portugália – kérte, hogy részt vehessen az uniós intézkedésben (IP/10/628).

A csatlakozás lehetősége bármikor nyitva áll a többi tagállam előtt. A Lisszaboni Szerződés szerint erről a szándékukról értesíteniük kell a Tanácsot és a Bizottságot.

Előzmények

Az uniós Szerződések szerint a megerősített együttműködés lehetővé teszi, hogy legalább kilenc ország előmozdítson egy olyan nagy jelentőségű intézkedést, amelyet a tagállamok csekély kisebbsége akadályozott meg. A többi uniós tagállam kívánság esetén bármikor csatlakozhat (az Európai Unió működéséről szóló szerződés 331. cikke értelmében).

A Bizottság először 2006-ban tett javaslatot a nemzetközi párok segítésére, azonban a terv nem kapta meg a szükséges egyhangú támogatást az uniós kormányoktól. A rendeletjavaslat nem érinti a válásokra és házasságokra érvényes nemzeti jogszabályokat.

További információk

MEMO/10/100

A bizottsági javaslatok megtekinthetők a bel- és igazságügyi híroldalon:

http://ec.europa.eu/justice_home/news/intro/doc/com_2010_105_en.pdf.

Viviane Reding alelnök, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos honlapja:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/reding/index_en.htm.


Side Bar