Navigation path

Left navigation

Additional tools

Other available languages: EN FR DE

IP/10/883

Брюксел, 4 юли 2010 г.

Четири държави-членки предоставят оборудване за справяне с наводненията, след като Румъния задейства Механизма на ЕС за гражданска защита

Вечерта на 2 юли румънските органи задействаха Механизма на ЕС за гражданска защита, като поискаха помощ за справяне с последствията от силните наводнения, които понастоящем засягат североизточната част на страната. Искането за помощ под формата на надуваеми диги, помпи, електрически генератори, системи за пречистване на вода, средства за осветление и друго оборудване веднага беше изпратено до всички участващи държави посредством Центъра за наблюдение и информация (MIC) на Комисията. В рамките на няколко часа след задействането на системата Франция, Естония, Белгия и Австрия откликнаха с първи предложения за помощ, някои от които бяха приети от Румъния и първите помощи вече са на път към района на наводненията.

„Европа още веднъж стана свидетел на нови прояви на солидарност в бедствена ситуация. Бих искала да изразя своята признателност на държавите, които откликнаха и помогнаха на Румъния, както и своята солидарност с румънското население, което страда от последствията от наводненията. Ще извлека поуки от неотдавнашните бедствия в Централна и в Източна Европа за намиране на начини за подобряване и подсилване на капацитета ни за реакция при бедствия в бъдеще“, заяви Кристалина Георгиева, европейски комисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Франция предостави 5 помпи, 8 електрически генератора и една система за пречистване на вода, която се управлява от екип от 30 души. Естония посочи, че финансираният от Комисията модул за изпомпване с висок капацитет на Балтийския екип за борба с наводненията, който се състои от съвместен екип от естонски, латвийски и литовски участници, е готов да замине за Румъния, ако е необходимо. Австрия предостави 10 помпи за изпомпване на замърсена вода и 3 електрически генератора. Белгия предостави 11 помпи, 5 електрически генератора, една система за пречистване на вода и система за нейната обработка. Това оборудване се обслужва от 6 човека.

Румъния прие белгийските и австрийските помощи. Белгийската група замина тази сутрин и ще вземе по пътя си и помощта, предоставена от Австрия. Планирано е помощта да пристигне в Румъния на 5-ти юли 2010 г. понеделник вечерта.

Румънските власти все още обмислят предложенията на Франция и Естония.

Контекст

Европейският механизъм за гражданска защита улеснява сътрудничеството при реакция при бедствия. В механизма участват 31 държави (27-те държави-членки на ЕС плюс Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Техните обединени ресурси могат да бъдат предоставени чрез механизма на бедстващи страни в целия свят. Когато се задейства, механизмът осигурява координирането на помощни операции в Европейския съюз и извън неговите граници. Тези дейности се координират от Европейската комисия чрез Центъра за наблюдение и информация (MIC). От създаването си през 2001 г. насам механизмът е бил задействан за бедствия в държави-членки (като горските пожари в Южна Европа през 2009 г.), но също и по света, включително за земетресенията в Хаити и в Чили.

За повече информация: http://ec.europa.eu/echo/civil_protection/civil/prote/mechanism.htm


Side Bar