Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/879

Bryssel den 2 juli 2010

Tävlingen Musik mot fattigdom: Unga européer deltar i kampen mot fattigdom

Idag påbörjas Europeiska kommissionens tävling Musik mot fattigdom. Unga européer mellan 15 och 25 år uppmanas bidra med låtar om kampen mot fattigdom runtom i världen. Deltagarna har som uppgift att skriva en originallåt som på något sätt handlar om utvecklingsbistånd, särskilt de åtta millennieutvecklingsmålen. Vinnarna väljs ut dels i en omröstning på internet och dels av en jury av personer i musikbranschen. De får spela in sin låt i en professionell studio och dessutom uppträda under evenemanget Europeiska utvecklingsdagar i Bryssel i december 2010. Tävlingen är en del i kampanjen I fight poverty som vänder sig till ungdomar för att uppmärksamma dem på EU:s utvecklingssamarbete.

”Musik har makten att förena människor i alla åldrar och från alla länder i kampen mot fattigdom. Musiktävlingen är en del av kommissionens arbete för att engagera den unga generationen och uppmärksamma dem på hur viktiga millennieutvecklingsmålen är. Jag ser fram emot att få höra många bidrag, från hip hop till hårdrock”, sa Andris Piebalgs, kommissionär med ansvar för utvecklingsbistånd.

Ungdomar kommer att kunna skicka in sina bidrag på nätverkssajter och musikfestivaler. Deltagarna måste komma från ett EU-land och vara mellan 15 och 25 år. Bidragen ska handla om kampen mot fattigdom och ska skickas in på nätet före den 30 september. Deltagarna ska också välja att stödja ett av de åtta millennieutvecklingsmålen: minska fattigdom och svält i världen, garantera grundskoleutbildning för alla, öka jämställdheten, minska barnadödligheten, minska mödradödligheten, stoppa spridningen av hiv/aids, malaria och andra sjukdomar, trygga en hållbar miljö, och delta i ett globalt partnerskap för utveckling. Omröstningen är öppen på nätet fram till den 31 oktober 2010. Två vinnare kommer att utses och deras namn kommer att offentliggöras i november. En väljs ut i nätomröstningen och en annan av en professionell jury. Vinnarna får spela in sina bidrag i en professionell studio och uppträda under de europeiska utvecklingsdagarna i december 2010 i Bryssel.

Det är nu bara fem år kvar till 2015 när millennieutvecklingsmålen ska ha uppnåtts. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uppmanat världens ledare att delta i ett toppmöte i New York den 20–22 september 2010 för att påskynda arbetet för att uppfylla målen.

För ytterligare information, se följande webbplats:

Tävlingen Musik mot fattigdom:

http://www.ifightpoverty.eu/sv

Gå med i facebookgruppen:

http://www.facebook.com/IFightPoverty

Kommissionsledamot Piebalgs webbsida:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm


Side Bar