Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/879

Bruselj, 2. julija 2010

Tekmovanje „z glasbo proti revščini“: mladi Evropejci o boju proti svetovni revščini

Evropska komisija z današnjim dnem začenja evropsko glasbeno tekmovanje, v okviru katerega so mladi med 15. in 25. letom starosti vabljeni, da z glasbo izrazijo svoje poglede na boj proti revščini v svetu. Vsak udeleženec se lahko prijavi z izvirno pesmijo, ki obravnava širšo temo razvoja in zlasti razvojnih ciljev tisočletja. Zmagovalca tekmovanja bosta izbrana na podlagi spletnega glasovanja in ocen strokovne glasbene žirije. Nagrajena bosta s snemanjem v profesionalnem studiu in priložnostjo, da s pesmijo nastopita na evropskih razvojnih dneh, ki bodo potekali decembra letos v Bruslju. Glasbeno tekmovanje je del kampanje „borim se proti revščini“, ki je namenjena ozaveščanju mladostnikov o ukrepih EU na področju razvojnega sodelovanja.

„Glasba je močno orodje, ki lahko poveže ljudi vseh starosti in narodnosti v boju proti revščini. To glasbeno tekmovanje je del prizadevanj Komisije, da bi angažirala generacijo mladih in širila ozaveščenost o pomenu doseganja razvojnih ciljev tisočletja. Pričakujem veliko prispevkov iz vseh glasbenih zvrsti, od rapa, hip-hopa do hard-rocka,“ je dejal evropski komisar za razvoj Andris Piebalgs.

Mladi v starosti od 15 do 25 let iz vseh držav članic EU so prek spletnih strani za socialno mreženje in glasbenih festivalov vabljeni, da do 30. septembra prek svetovnega spleta pošljejo pesem na temo boja proti revščini. Udeleženci naj v svoji pesmi izrazijo tudi podporo enemu od osmih razvojnih ciljev tisočletja, ki so: izkoreninjenje skrajne revščine in lakote, zagotavljanje osnovnošolske izobrazbe za vse, spodbujanje enakosti spolov, zmanjšanje umrljivosti novorojenčkov, izboljšanje zdravja mater, boj proti virusu HIV/aidsu, malariji in drugim boleznim, zagotavljanje okoljske trajnosti in oblikovanje svetovnega partnerstva za razvoj. Glasovanje bo potekalo prek spleta do 31. oktobra 2010. Zmagovalca bosta dva, njuni imeni pa bosta javnosti razkriti novembra. En zmagovalec bo izbran na podlagi spletnega glasovanja, drugega pa bo izbrala strokovna žirija. Udeleženci se bodo potegovali za snemanje pesmi v profesionalnem studiu in priložnost, da nastopijo na evropskih razvojnih dneh, ki bodo decembra 2010 potekali v Bruslju.

Do leta 2015, ko naj bi uresničili razvojne cilje tisočletja, je le še pet let. Generalni sekretar ZN Ban Ki-moon zato poziva svetovne voditelje, naj se udeležijo vrha v New Yorku od 20. do 22. septembra. Vrh bo namenjen spodbujanju napredka pri doseganju razvojnih ciljev tisočletja.

Za več informacij obiščite spletno stran:

Spletna stran glasbenega tekmovanja „z glasbo proti revščini“:

http://www.ifightpoverty.eu/sl

Pridružite se nam na Facebooku.

http://www.facebook.com/IFightPoverty

Spletna stran komisarja Piebalgsa:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs


Side Bar