Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/879

Brussel, 2 juli 2010

Wedstrijd "Muziek tegen armoede": Europese jongeren zingen voor wereldwijde armoedebestrijding

Vandaag lanceert de Europese Commissie een Europese muziekwedstrijd waarbij Europese jongeren tussen 15 en 25 jaar worden opgeroepen om een lied in te sturen waarmee de strijd tegen armoede in de hele wereld wordt ondersteund. Elke deelnemer moet een origineel nummer schrijven over het thema "ontwikkeling" in het algemeen en de acht millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling in het bijzonder. De winnaars zullen worden gekozen via een stemming op internet en door een jury van professionele musici. De winnaars krijgen de kans om hun nummer in een professionele studio op te nemen en op te treden tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen, die in december 2010 in Brussel plaatsvinden. De wedstrijd maakt deel uit van de campagne "Ik strijd tegen armoede", waarmee tieners bewust worden gemaakt van de activiteiten van de EU op het gebied van ontwikkelingssamenwerking.

"Muziek is een krachtig middel om mensen van alle leeftijden en uit alle landen te mobiliseren voor de strijd tegen armoede. De wedstrijd vloeit voort uit de wens van de Commissie om jongeren hierbij te betrekken en hen te wijzen op het belang van de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling. Ik hoop dat er veel inzendingen zullen zijn, van rap tot hiphop tot hardrock," aldus Andris Piebalgs, Europees commissaris voor Ontwikkeling.

Via netwerksites en muziekfestivals worden jongeren tussen de 15 en 25 jaar uit de EU-lidstaten opgeroepen om vóór 30 september via internet een nummer over armoedebestrijding in te dienen. De deelnemers moeten ook hun steun betuigen aan een van de acht millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling: het uitbannen van extreme armoede en honger; het bewerkstelligen van basisonderwijs wereldwijd; gelijke kansen voor mannen en vrouwen; het verminderen van kindersterfte, het verbeteren van de gezondheid van moeders, het bestrijden van hiv/aids, malaria en andere ziekten; ecologische duurzaamheid; het ontwikkelen van een wereldwijde samenwerking voor ontwikkeling. Tot 31 oktober 2010 kan online worden gestemd. De twee winnaars worden in november bekendgemaakt: één winnaar wordt door het publiek op internet gekozen en één winnaar door een professionele jury. Zij krijgen de kans om hun nummer in een professionele studio op te nemen en op te treden tijdens de Europese Ontwikkelingsdagen, die in december 2010 in Brussel plaatsvinden.

We zijn nog maar vijf jaar verwijderd van 2015, het jaar waarin de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling zouden moeten zijn verwezenlijkt. Daarom heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon de wereldleiders opgeroepen om op 20-22 september 2010 een top in New York bij te wonen om het tempo op te voeren.

Zie voor meer informatie:

De website van de wedstrijd "Muziek tegen armoede"

http://www.ifightpoverty.eu/nl/act/music-contest

Sluit je aan op Facebook:

www.facebook.com/IFightPoverty

Website van Europees commissaris Piebalgs

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs


Side Bar