Navigation path

Left navigation

Additional tools

IP/10/861

Bruxelles, 30 iunie 2010

Noile norme UE în materie de etichetare, inclusiv noua siglă ecologică a UE, intră în vigoare la 1 iulie

Noile norme UE privind etichetarea produselor alimentare ecologice, inclusiv obligația de a afișa noua siglă ecologică a UE, intră în vigoare la 1 iulie 2010. Așa-numita „euro-frunză” va apărea de acum în mod obligatoriu pe alimentele ecologice preambalate produse în orice stat membru al UE și care îndeplinesc standardele necesare. Pe lângă eticheta UE vor apărea în continuare și alte sigle folosite de întreprinderile private sau la nivel regional ori național. Sigla rămâne opțională pentru produsele ecologice neambalate și de import. Pe lângă siglă, noile norme în materie de etichetare prevăd și afișarea informațiilor obligatorii despre locul de producție al ingredientelor produselor și numărul de cod al organismului care a efectuat controalele. Operatorii dispun de o perioadă de tranziție de doi ani pentru a se conforma acestor noi reguli de etichetare. O altă schimbare o reprezintă introducerea pentru prima dată de norme UE în materie de acvacultură ecologică.

Avem speranța că noua siglă se va putea transforma într-un simbol larg recunoscut al producției alimentare ecologice în întreaga UE, oferindu-le consumatorilor garanția că bunurile sunt produse în deplină concordanță cu reglementările stricte ale UE privind agricultura ecologică”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș. „Sper că aceste schimbări vor impulsiona sectorul agriculturii ecologice și vor ameliora în același timp protecția consumatorilor”.

Modelul „euro-frunză” reprezintă stelele UE dispuse în formă de frunză pe un fond verde, ceea ce transmite două mesaje clare consumatorilor: natura și Europa. Desenul a fost înregistrat de Comisie drept marcă înregistrată colectivă. Concepută de studentul german Dušan Milenković, sigla s-a impus detașat drept câștigătoarea votului online, în urma unui concurs destinat studenților la arte din UE. Câștigătorul și concurenții de pe locurile următoare vor fi invitați la ceremonia oficială de decernare a premiilor de la Bruxelles, din 19 iulie 2010, organizată astfel încât să coincidă cu Conferința privind viitorul politicii agricole comune din 19 și 20 iulie.

Noi condiții privind acvacultura ecologică

Noile norme acoperă și producția de pește, crustacee și alge marine din cadrul acvaculturii ecologice. Normele stabilesc condiții la nivelul UE pentru mediul producției acvatice și pentru separarea unităților de producție ecologică de cele de producție neecologică și precizează condițiile privind bunăstarea animalelor, printre care și nivelurile maxime de densitate a efectivelor, care reprezintă un indicator măsurabil al bunăstării. Normele precizează că biodiversitatea trebuie respectată și interzic utilizarea reproducerii induse prin hormoni artificiali. Hrana ecologică pentru animale trebuie completată cu hrana din pește rezultată din activitățile de pescuit gestionate în mod sustenabil. Au fost prevăzute dispoziții speciale pentru producția de moluște bivalve și pentru alge marine.

Referindu-se la noile norme, Maria Damanaki, comisarul pentru afaceri maritime și pescuit a afirmat: „Normele europene pentru acvacultura ecologică au devenit realitate. Ele vor pune la dispoziția consumatorilor o ofertă mai variată și vor favoriza o producție sănătoasă și ecologică, constituind o alternativă viabilă față de demersul intensiv mai tradițional. UE este cea mai importantă piață de fructe de mare din lume și este normal ca Europa să joace un rol de lider în instituirea unor norme cuprinzătoare în acest domeniu. Printre prioritățile mandatului meu se numără și sustenabilitatea și coeziunea socială pentru sectorul pescuitului și al acvaculturii. Aceste noi norme pentru acvacultura ecologică reprezintă un jalon important prin aceea că integrează aceste priorități în domeniul acvaculturii”.

Se estimează că în 2008 în Europa își desfășurau activitatea 123 de exploatații certificate de acvacultură ecologică, dintr-un total de 225 de astfel de exploatații existente în lume. Acestea au furnizat aproape jumătate din producția mondială de 50 000 de tone pentru 2008. Primele cinci state membre în ceea ce privește producția sunt Regatul Unit, Irlanda, Ungaria, Grecia și Franța. Cea mai reprezentată specie este somonul.

Pe site-ul internet consacrat agriculturii ecologice pot fi găsite mai multe detalii despre noile norme, precum și sigla ecologică a UE:

www.organic-farming.europa.eu

Pentru mai multe detalii despre Conferința privind viitorul politicii agricole comune a se consulta site-ul

http://ec.europa.eu/agriculture/cap-post-2013/conference/index_en.htm


Side Bar